Науката потвърждава: куркумата ефикасна колкото 14 лекарства

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

turmeric3

Куркумата е едно от най-подробно изследваните растения днес. Лечебните му свойства и съставки (основно куркумин) са били обект на повече от 5600 рецензирани и публикувани био-медицински изследвания. Всъщност, 5-годишните ни изследвания по проекта, свързан с това свещено растение разкри повече от 600 потенциални превантивни и терапевтични приложения, както и 175 отделни полезни физиологични ефекта на куркумата.

Вземайки предвид наистина голямата интензивност на проведените изследвания с тази удивителна подправка, не е за чудене, че все по-голям брой изследвания заключават, че тя има по-благоприятни свойства в сравнение с множество и различни конвенционални лекарства, включващи:

  • Lipitor/Atorvastatin(лекарства за холестерол): Изследване от 2008 година, публикувано в списанието Drugs in R & D откри, че стандартизиран препарат от куркуминоиди, извличани от куркумата има по-благоприятни свойства в сравнение с лекарството atorvastatin (статин с търговско име Lipitor) що се отнася до ендотелната дисфункция, основната патология на кръвоносните съдове, която причинява атеросклерозата, като също така снижава възпалението и оксидативния стрес при пациенти с диабет тип 2.
  • Кортикостероиди (стероидни лекарства): Изследване от 1999 г., публикувано в списанието Phytotherapy Research откри, че основният полифенол в куркумата, пигментът с шафранено жълт цвят, познат като куркумин, има същото положително въздействие като това на стероидите в контролирането на хроничен преден увеит, възпалително заболяване на очите.  Изследване от 2008 година, публикувано в списание Critical Care Medicine откри, че куркуминът действа така добре, както кортикостероида дексаметазон в животински модел като алтернативна терапия за предпазване от травми, свързани с трансплантация на бял дроб, като снижава възпалителните гени. По-ранно изследване от 2003 година, публикувано в Cancer Letters откри, че същото лекарство е толкова полезно, колкото е дексаметазона  в модел на исхемична реперфузия на белите дробове.
  • Prozac/Fluoxetine & Imipramine  (антидепресанти): Изследване от 2011 година, публикувано в списание Acta Poloniae Pharmaceutica откри, че куркуминът е също толкова ефикасен, колкото са и двете лекарства за снижаването на депресивното поведение в животински модел (Очаквайте статия за благоприятното действие на куркумата при депресия – ЗВД)
  • Аспирин (разредител на кръвта): През 1986 година, изследване ин виво и екс виво, публикувано в списанието Arzneimittelforschung откри, че куркуминът има антитромбоцитни и простациклин модулиращи свойства, съперничащи на тези на аспирина, което показва, че той може да е ценен за пациенти, предразположени към съдова тромбоза и нуждаещи се от лечение на артрит.
  • Противовъзпалителни лекарства: Изследване от 2004 година, публикувано в списанието Oncogene откри, че куркуминът (както и ресвератролът) са ефикасни алтернативи на лекарствата аспирин, ибупрофен, сулиндак, фенилбутазон, напроксен, индометацин, диклофенак, дексаметазон, целекоксиб и тамоксифен с противовъзпалителното си и анти-пролиферативно действие срещу туморните клетки.
  • Oxaliplatin (химиотерапевтично лекарство): Изследване от 2007 година, публикувано в списание International Journal of Cancer откри, че куркуминът е също толкова ефикасен, колкото е едно анти-пролиферативно съединение в колоректалните клетъчни линии.
  • Metformin (лекарство за диабет): Изследване от 2009 година, публикувано в списание Biochemitry and Biophysical Research Community изследва как куркуминът може да е ценен в лечението на диабета и откри, че той активира AMPK (съединение, повишаващо приема на глюкоза) и потиска глюконеогенната експресия на гените (потискаща производството на глюкоза в черния дроб) в хепатомните клетки. Освен това, те откриха, че куркуминът под формата известна като тетрахидрокуркуминоиди (THC)  е 500 до 10000 пъти по-мощен от метформина в активирането на AMPK и в потискането на ацетил-CoA карбоксилазата (ACC). 

Куркумата и нейните съставки разкриват забележителните си терапевтични свойства и в изследванията проведени за тяхната роля при резистентни на дадено лекарство и на множество лекарства видове рак. Имаме два раздела в сайта си, посветени на изследвания на естествени и интегративни терапии по тези теми и макар че има десетки субстанции с видима ефикасност срещу тези резистентни на химиотерапия и на лъчетерапия видове рак, куркуминът е начело и в двата списъка, а именно Видове рак: резистентни на лекарства и Видове рак: резистентни на множество лекарства

Открихме цели 54 изследвания, показващи, че куркуминът причинява клетъчната смърт или прави резистентните на лекарства линии ракови клетки свръхчувствителни към конвенционално лечение.

Определихме 27 изследвания за способностите на куркумина или да причинява клетъчна смърт или да прави резистентните на лекарства линии ракови клетки свръхчувствителни към конвенционално лечение.

Имайки предвид колко е солиден списъка с доказано полезните за здравето свойства на куркумата (куркумина), използвани както като храна, така и като лекарство в множество различни култури от хиляди години насам, съвсем сериозно може да се твърди, че куркуминът може да се използва като лекарствена алтернатива или адювант в лечението на рака.

Или още по-добре, използвайте гарантирано органична (необлъчена) куркума в по-ниски дози в храната си ежедневно, за да не се налагат героични дози по-късно в живота след настъпване на сериозно заболяване.  Хранете тялото си с полезна храна, а не се самолекувайте с „нутрацевтици” и така ще постигнете здравословен начин на хранене.

Сайър Джи

Източник: Science Confirms Turmeric As Effective As 14 Drugs, 13 May 2013

http://www.greenmedinfo.com/blog/science-confirms-turmeric-effective-14-drugs

Снимка: funpoper.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

9 thoughts on “Науката потвърждава: куркумата ефикасна колкото 14 лекарства

  1. Ползувам я и наистина е невероятна .Куркума + кардамон приемайте сутрин на гладно разбита в кисело мляко и ще видите колко здрави ще се чувствувате

  2. Ползувам я и наистина е невероятна .Куркума + кардамон приемайте сутрин на гладно разбита в кисело мляко и ще видите колко здрави ще се чувствувате

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *