Освежителите за въздуха… свежият аромат на рак около нас

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

air-fresheners-candles

Аерозолните ароматизатори със сигурност обещават много. Пръсвате и направо се пренасяте в лимонена горичка.

Трябва да обърнем внимание и на рекламите. Като например жена се движи бързо през лимонова горичка или друга, която просто стои в дневната, обгърната от божествения аромат, на фона на хор от ангелски гласове.

Признавам. Силният и свеж аромат на лимон или на цитруси на ароматизаторите със сигурност наистина изглежда като чудесен начин за „пречистване” на въздуха у дома.

Но какво ще кажете, ако вместо това на флакона пише „балсамираща течност”? Обзалагам се, че вече няма да ви се струва така примамлив, нали?

Е, изследвания разкриват, че при всяко пръсване, вие все едно използвате балсамираща течност за освежаване на въздуха в дома си.

Нека домът ви ухае така както винаги сте искали!

Нека обясня.

„Освежителите на въздуха” отделят свързан с рака токсин

Според изследване може би се излагате на формалдехид при всяко пръсване. Формалдехидът е съединението, което слагат в балсамиращата течност и е добре известен причинител на рак.

Изследователите казват, че той се формира когато химикал, обичайно използван в освежителите за въздух с цитрусов аромат и в ароматизираните свещи (наречен лимонин) се разнася из дома ви.

Но формалдехидът е само един от потенциално опасните химикали, които може без да знаете да разпръсквате в дома си.

Опасности от освежителите на въздуха: дишате ли смъртоносен въздух?

Да вземем приятно ухаещите свещи, например.

Свещите могат да замърсят въздуха в дома ви

Знаете за кои свещи говоря. Те внасят в дома ви уханието на лавандулови полета, свежо пране или дори на прясно изпечени сладки.

Но точно като цитрусовите освежители за въздуха, тези прекрасни аромати могат да ви излязат през носа. Под което имам предвид излагане на множество вредни химикали.

EPA (Агенцията за предпазване на околната среда) предупреждава, че свещите могат да отделят бензол, олово и други замърсители. И тази пълна с химикали смес може да причини здравословни проблеми като се започне от проблеми с дишането и се стигне до рак.

7 причини домът ви да не е толкова безопасен, колкото смятате

Обичайно използваните продукти за чистене също допринасят за замърсяването на въздуха. А положението в красивите ни съвременни домове може да е даже още по-лошо.

Днес строят жилищните сгради така, че те да са енергийно ефективни. Което е полезно за околната среда и за портфейла ви. И онези от нас, които наричат по-стара сграда свой дом, често правят подобрения като например смяна на дограмата за предпазване от промените във времето.

Но цялата тази ефективност прави далеч по-лесно замърсяването на въздуха вътре в домовете ни. С по-малко процепи, които да пропускат свеж въздух вътре или замърсен въздух навън, мръсният въздух си остава вътре.

Така че може да плащате по-ниски сметки за газ или електричество, но наред с това плащате за цялата тази енергийна ефективност със здравето си.

Добавете празнично ухание в дома си с тези предложения

4 лесни трика за снижаване замърсяването на въздуха на закрито

А сега добрата новина. Можете драстично да снижите замърсяването на въздуха на закрито в дома си с няколко лесни трика.

1. Отглеждайте зелени растения:

Растенията в дома са привлекателни. Но те не само изглеждат добре, те са също така полезни за вас. Растенията по естествен начин пречистват въздуха и премахват замърсителите с листата и корените си.

Увивните растения, папратите и бамбуковите палми са относително лесни за отглеждане. И са особено ефикасни за пречистването на въздуха от формалдехид.

Но едно предупреждение, ако имате домашни любимци – особено, котки като мен – първо проучете какви нови растения внасяте в дома си. Трябва да сте сигурни, че растенията не са токсични за вашите любимци.

Кислородна бомба: растенията, които елиминират токсините в дома и офиса!

2. Заложете на „зелени” т.е. природосъобразни продукти за почистване:

Заменете пълните си с химикали почистващи препарати със „зелена” версия. Производителите обикновено правят „зелените” почистващи препарати без силни химикали и от далеч по-безопасни съставки.

Можете да експериментирате и сами да си приготвяте по-безопасни почистващи препарати у дома. Маслото от чаено дърво, например, е чудесна основа за борещ бактериите препарат за почистване на дома.

Токсичните химикали в „чистото” пране

Опитайте следната „рецепта” и си направете спрей за почистване сами.

Чудесен почистващ спрей с масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво е прекрасна основа за почистващ спрей за домакинството, който побеждава бактериите с лекота

Съставки:

  • 2 ч.ч. вода
  • 1 ч.ч. оцет
  • 15 – 20 капки масло от чаено дърво
  • По няколко капки от други етерични масла по ваш избор като лимонено или лавандулово (по желание)

Указания:

Смесете всички съставки в спрей бутилка. Използвайте като всеки друг спрей за почистване.

Правете си сами тези натурални и ефикасни почистващи препарати

3. Избирайте правилната боя:

Летливите органични съединения (или VOC) са токсини, съдържащи се в много често употребявани бои и лакове. Боите отделят летливи органични съединения във въздуха години наред след боядисването на стените.

Когато правите ремонт и боядисвате, избирайте бои с ниско съдържание на летливи органични съединения (VOC). Почти всеки производител днес произвежда такива варианти.

Седем начина да подобрите качеството на въздуха в дома си тази зима

4. Опитайте натурални освежители за въздуха:

Изхвърлете токсичните освежители за въздуха и се освободете от ароматизираните свещи. За да освежавате дома си без риск, заложете на натурални продукти. Започнете с най-старомодния начин – проветряването.

А ако все пак си мечтаете домът ви да ухае на свежи аромати, сложете съд на печката и оставете водата да къкри на слаб огън. Пуснете във водата пръчица канела и няколко парченца лимон, портокал или ябълка. Докато водата къкри на огъня, тя ще отделя чиста и свежа миризма във въздуха. Просто следете и добавяйте още вода, ако първоначално налятата се изпари.

Или опитайте моя любим начин за постигане на прекрасно ухание в дома. Забъркайте и изпечете домашни курабийки.

Алис Джейкъб

Прочетете още по темата:

Маслото от чаено дърво лекува псориазис, гъбични инфекции, херпеси, акне и много други здравословни проблеми

Повечето свещи са токсични колкото цигарите. Свещите, които да използвате!

Защо да използваме щедро сол в дома си

Перилните продукти причиняват хормонален дисбаланс, невротоксичност, дихателни проблеми и дори рак

30+ МАЛКО ПОЗНАТИ УПОТРЕБИ НА БОРАКСА В ДОМАКИНСТВОТО

20 начина за детоксикация на дома

Източник:

https://healthiertalk.com/are-air-fresheners-toxic-find-out-if-your-air-freshener-is-poisoning-you/

Снимка: webstaurantstore.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *