Опасности от освежителите на въздуха: дишате ли смъртоносен въздух?

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

air-fresheners-dangers

Истинска история: Веднъж във фитнес зала в Париж собственикът отвори вратата на помещението, излезе навън с колега и запалил цигара, оставяйки вратата отворена. Подушвайки дима докато тичах по пътеката, аз се огледах за виновника, скочих от уреда и ядосано затворих вратата. Когато собственикът се върна, той се извини и след това напръска с химически ароматизатор, за да „освежи” въздуха, който ми се налагаше да дишам дълбоко.

Няколко мига по-късно получих най-сериозния пристъп на астма от години.

По някаква причина хората изглежда вярват, че съдържанието в аерозолните освежители на въздуха е именно описаното на опаковката: пръски от океана, капчици роса върху цветя или цитрусови плодове. Но ако си направят труда да прочетат етикета ще се ужасят.

Опасните фталати в домакинството

Опасности от освежителите на въздуха

Голямата част от „освежителите на въздуха” съдържат коктейл от токсини, които всъщност, би следвало да бъдат отразени върху етикета като „отровители на въздуха”.

Един от основните съставки са фталатите. Фталатите са химикали, които се добавят не само в освежителите на въздуха, но и в парфюмите, за да поддържат аромата в продукта по-дълго време. Тези химикали се считат за силно токсични, особено за децата и бебета, и могат да причинят астма, аритмия, главоболие, депресия, болки в ушите, диария и вероятно дори рак.

Дори и да не са посочени на опаковката, много освежители на въздуха все пак съдържат фталати – скорошно изследване откри фталати дори в марки, които се продават като „натурални”. Объркани сте кои марки са най-вредните? Според сайта  The Daily Health Post, трябва да избягвате най-вече следните марки:

 • Air Wick Scented Oil
 • Febreze NOTICEables Scented Oil
 • Glade Air Infusions
 • Glade PlugIn Scented Oil
 • Oust Air Sanitizer Spray

Токсичните химикали в „чистото” пране

Но в тези продукти фталатите далеч не са единствените вредни химикали.

Вредни последици от излагането на освежители на въздуха, посочени от сайта FACEBOOK.COM/LIVELOVERFRUIT:

 • Метоксихлор – пестицид, който се натрупва в мастните клетки
 • Фталати – разстройващи хормоните химикали, могат да причинят вродени дефекти или репродуктивно увреждане
 • Парадихлоробензен – доказано е че причинява рак при лабораторни животни
 • 1,4 – DCB – вреден за белите дробове (снижава белодробната функция) понеже е сериозна опасност за хората с астма
 • VOCs (летливи органични съединения) – познат алерген
 • Фенол (карболова киселина) – запалима, корозивна и много токсична
 • Формалдехид – доказано от EPA, че причинява рак
 • Ксилен – свързан с гадене и синдром на болнисти (състояние със следните симптоми – задух, дразнене на кожата и лигавиците, главоболия и прекомерна умора или просто умора, както и увреждане на черния дроб и бъбреците
 • Бензен – Канцероген на който WHO препоръчва да НЕ СЕ ИЗЛАГАТЕ НИКОГА
 • Нафталин – подозиран канцероген, свързан с проблеми с кръвта, бъбреците и черния дроб

Добавете празнично ухание в дома си с тези предложения

Терпенът например е друг токсин в ароматизиращите спрейове. Когато това летливо съединение попадне на озон, комбинацията от двете формира формалдехид, който Международната агенция за изследване на рака класифицира като мощен канцероген за хората.

Както злощастно открих във фитнес залата, друг здравословен проблем, причинен от освежителите на въздуха е че те повишават риска от астма с цели 50% благодарение на съставки като DCB, според изследване на European Community Respiratory Health Survey. Но може би най-вредните съставки са онези, които се знае, че са канцерогенни: бензен (за който НЯМА безопасни нива), нафталин и други.

Растения пречистват дома

И така какво да правим?

Има няколко продукти, които можете да купувате като например 1001 Remedies Pur Air.

Това е идеалното решение за свеж въздух! Този освежаващ спрей на фирмата 1001 Remedies съдържа лековита смес от 19 етерични масла като цитрусово, от мащерка и на канела, която не само внася чудесен аромат в помещението, но дори подсилва естествената имунна система на тялото.

Накратко, няма такова нещо като „натурален” спрей за освежаване на въздуха! Можете да използвате дифузери, в които да капвате натурални етерични масла.

Ако неприятните миризми в дома ви ви притесняват, първо на първо, елиминирайте вероятната причина: изчистете мухъла от стените и плочките в банята; отваряйте прозореца докато готвите и редовно къпете домашните си любимци.

13 натурални начина за непрекъсната свежест у дома

И ако все още не сте щастливи от миризмите в дома си, опитайте следните алтернативи:

Сложете съд с вода на котлона и загрейте водата без да я оставите да заври. Капнете няколко капки органични масла като лавандулово, от роза или босилек и ще се изумите как те ще проникнат във въздуха в дома ви.

Опитайте естествени свещи от органичните марки като Neom или Cire Trudon.

Поставете отворени кутии със сода за хляб в ъглите на стаите. Содата за хляб помага за снижаването на миризмите, свързани с влажност и премахва много неприятни миризми.

Или още по-добре отворете прозореца. Нищо не освежава въздуха така добре като… свежият въздух.

от Шери Ди Босио

Прочетете още по темата:

Седем начина да подобрите качеството на въздуха в дома си тази зима

7 причини домът ви да не е толкова безопасен, колкото смятате

Естествените дезинфектанти надделяват над токсичните в битката за чистота

Повечето свещи са токсични колкото цигарите. Свещите, които да използвате!

 

Източник:

https://eluxemagazine.com/magazine/air-freshener-dangers-breath-death-air/

Снимка: Pinterest

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *