Седем начина да подобрите качеството на въздуха в дома си тази зима

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

indoor-air-quality Особено в по-студените климатични пояси, много хора държат прозорците и вратите си плътно затворени през зимата. Макар че така топлината остава вътре, това също така води до задушен и сух въздух в затворените помещения. В този въздух може да има прах и други замърсители, които вие да дишате. Ако не обръщате истинско внимание на качеството на въздуха в дома си, той може да се насити с прах, плесени, остатъци от мъртва кожа, пърхот от домашните любимци, и замърсители, както отвън като пестициди и хербициди, така и от вътре като изпарения от прясна боя, гипсокартон и от други ремонти.

Според сайта WebMD, замърсяването на въздуха на закрито може да е особено вредно за децата, старите хора и за хората, страдащи от астма. Обаче, непрестанното излагане може да е вредно за всички и може да причини респираторни и сърдечно-съдови проблеми или развиването на алергии след време.

Следват седем начина за лесно подобряване на качеството на въздуха във вашия дом:

Поддържайте килимите и подовете чисти

Килимите имат лошата слава, че задържат в себе си всякакви видове замърсители, съществуващи вътре в помещенията. За да ги поддържате чисти, използвайте прахосмукачка с филтър НЕРА веднъж на седмица и помислете за почистването им с парочистачка на всеки два месеца. Инвестирането в собствена парочистачка е мъдро решение, понеже обществените услуги за професионално почистване на килими често използват силни химикали, които могат да направят въздуха в дома ви дори още по-токсичен. Ако сами почиствате килимите си с парочистачка, вие можете да използвате смес от бял оцет и гореща вода, за да свършите работата.

Често мийте подовите настилки с оцетен разтвор. Когато минавате паркета, непременно го подсушавайте с хавлиена кърпа веднага след измиването с бърсалката на пръчка. За да поддържате килимите/мокетите и подовете си по-чисти за по-дълго време, настоявайте всички да се събуват преди да влизат в дома ви и поставете изтривалки пред вратите, които да поемат калта и мърсотията. Почиствайте тези изтривалки редовно.

Почистете отоплителната и климатичната инсталации

Ако отдушниците и комините, както и филтрите на климатиците не се почистват редовно, те могат да задържат в себе си огромни количества прах, цветен прашец, косми и други алергени. Много системи имат вентилатори и филтри, които можете лесно сами да почиствате. Ако са на трудно достъпни места и не са почиствани от дълго време, помислете за инвестиране в услугите на професионална почистваща фирма. След почистването им, студеният и горещ въздух ще циркулират много по-добре.

Не използвайте аерозоли и химически почистващи препарати

Аерозолните спрейове, включително дезодорантите и почистващите препарати добре се знае, че оставят химически отлагания в дома ви, които вие и семейството ви дишате. Синтетичните почистващи продукти, особено онези, които са ароматизирано могат да освободят множество химикали във въздуха.

Прочетете: 13 натурални начина за непрекъсната свежест у дома

Те могат да включват фталати, които бяха свързани с разстройването на хормоните. Много от ароматите, използвани в различни продукти за домакинството се извличат от нефт, който не е тестван за безопасност при хората при вдишване.

Контролирайте влажността

Сухият зимен въздух можа да направи кожата ви толкова суха, че да ви се приисква да усилите овлажнителя. Обаче, твърде влажният въздух може да се превърне в благодатна почва за развъждането на мухъл, плесени и бактерии. Поддържайте влажността в дома си между 30 до 60 процента, както препоръчва Агенцията за опазване на околната среда (ЕРА). В зависимост от сухотата на въздуха, можете да използвате, както овлажнители, така и изсушители, за да осигурите посочената по-горе влажност на въздуха в дома си.

Ако причините не са съвсем ясни: Токсичните плесени, скрит фактор за много хронични заболявания

Използвайте вентилатори и отваряйте широко прозорците

Веднъж на седмица отваряйте широко прозорците и оставяйте вентилаторите да работят в продължение на около половин час, стига навън да не е кучи студ. Дори и да е студено, отварянето за кратко на прозорец или два ще помогне за освежаването на въздуха в дома ви и ще го проветри от замърсителите, които може да са се натрупали в него. Вентилаторите са чудесен начин за поддържане циркулацията на въздуха, която предотвратява виреенето на плесени и мухъл.

Набавете си няколко растения

Домашните растения са доказали, че помагат за филтрирането и унищожаването на много замърсители във въздуха на закрито. Азалиите и английският бръшлян виреят добре в по-хладни температури, а вечно зелените растения и бамбуковите палми се развиват добре на сянка. Алое вера и хризантеми са други чудесни растения, но те се нуждаят от пряка слънчева светлина. Ако сте начинаещи в отглеждането на растения, увивните растения са доста издръжливи и популярни. Ако  имате деца и домашни любимци, избирайте растения, които не са отровни, ако бъдат погълнати.

Още по темата: Растения пречистват дома

Използвайте дифузери на етерични масла

Етеричните масла са чудесен начин да внесете чудесен аромат в дома си и могат да имат и антибактериални и противогъбични свойства, които в голяма степен да подобрят качеството на въздуха в дома ви. Чудесни възможности са маслата от лавандула, евкалипт и мента, както и тези от мащерка и цитруси. Можете да поставите дифузери във всяка стая от дома си, само ги поставяйте нависоко в случай, че наоколо има любопитни деца. Ако започнете да следвате горните указания, съвсем скоро ще дишате по-лесно на закрито в дома си.

~The Alternative Daily

Още по темата: 20 начина за детоксикация на дома

Източник:

http://www.thealternativedaily.com/seven-ways-improve-indoor-air-quality-winter/

Снимка: plus.google.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *