Бонбоните M&Ms свързани с рак, мигрени, хиперактивност, алергии, тревожност и т.н.

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Mars, Incorporated (Марс Инкорпорейтед) или Mars, inc. бе създадена от Франклин Кларънс Марс. Той създаде фабриката за бонбони Марс през 1911 година в Такома, Вашингтон. Едни от най-популярните бонбони на компанията Mars са M&Ms.

mars-candy

M&Ms са създадени през 1941 година и сега се продават в повече от 100 страни с 33 различни пълнежи. Обвития в захар шоколад бе създаден, за да позволява на войниците да носят шоколад без да се притесняват, че той ще се разтопи. „Топи се в устата, не в ръцете ви” е популярна реклама за тези бонбони.

Двете “M”-та в името идват от инициалите на Форест Е. Марс и Уилям Ф. Р. Мъри, синът на президента на шоколади Хърши, който имаше 20% дял в продукта. Това партньорство позволи на компанията Марс да използва шоколад Хърши в продуктите си. Хърши имаше контрол над раздавания с купони шоколад по онова време.

През 1976 година , Red candies бяха премахнати заради проблеми със здравето на потребителите с подозрение за канцерогени, съдържащи се в боята FD&C Red #2. Червените бонбони (Red candies) бяха върнати отново на пазара през 1986 година и Mars, inc. продължава да получава подписки за изваждане от употреба на изкуствените си оцветители.

Петиция на Change.org и прессъобщение от Центъра за наука в полза на обществото (CSPI) описваха изкуствените оцветители като „невротоксични химикали”.

Още по темата: Greenpeace обнародва черен списък на производителите на ГМО продукти

Тази петиция бе сходна на петицията към Kraft, призоваваща компанията да премахне опасните оцветители Yellow #5 и Yellow #6 от продукта си Macaroni & Cheese, и бе подкрепена от 350000 подписа.

CSPI призоваваше петицията да препоръча поставянето на предупредителни етикети, изброяващи предполагаемите рискове от осем одобрени FD&C оцветители на храни.  Д-р Джейкъбсън от CSPI, казва: „Доказателствата, че тези добивани от нефт химикали влошават поведението на някои деца са убедителни.

Надявам се, че комисията ще посъветва агенцията, както да изиска предупредителни надписи, така и да насърчават компаниите доброволно да преминат към по-безопасни естествени оцветители”.

Нека погледнем сегашните съставки, изброени върху опаковка оригинални M&Ms:

Млечен шоколад (захар, шоколад, какаово масло, обезмаслено мляко, млечна мазнина, лактоза, соев лецитин, сол, изкуствен оцветител), захар, скорбяла, >1% царевичен сироп, декстрин, изкуствени оцветители (Blue 1 Lake, Red 40 Lake, Yellow 6, Yellow 5, Red 40, Blue 1, Blue 2 Lake, Yellow 6 Lake, Yellow 5 Lake, Blue 2), акациева смола.

Каква е вредата от тези съставки:

Соев лецитин: 93% от соята е генетично модифицирана. Соевият лецитин може да причини рак на гърдата, има негативни ефекти върху плодовитостта и възпроизводството, може да доведе до поведенчески и церебрални аномалии.

Обозначението Lake в имената на тези изкуствени оцветители означава, че към боята е добавена сол. Това прави оцветителя неразтворим в течности.

Blue #1: Причинява злокачествени тумори на мястото на инжектиране и при поглъщане при плъхове. Възможните последици включват астма, обриви от уртикария, сенна хрема, ниско кръвно налягане, алергични реакции. Препоръчва се да се внимава, ако сте чувствителни към аспирин.

Red #40: Уврежда ДНК-то, причинява подувания около устата, уртикария, хиперактивност при децата и рак.

Yellow #6: Може да причини рак, хиперактивност, алергични реакции, диария, повръщане, обриви, мигрени и подуване на кожата.

Yellow #5: Може да причини алергични реакции, хиперактивност, рак.

Blue #2: Основаващ се на петрол продукт с химическа формула C16H10N202. Повишава хиперактивността при децата, повишава мозъчните тумори при лабораторните плъхове и други анормални клетъчни образувания.

Акациева смола: Хранителни фибри от дървото акация. Причинява газове, подуване на корема, гадене и разхлабване на стомаха.

Прочетете още: НЕСЪЩЕСТВУВАЩАТА БОЛЕСТ: ЗАЩО ФРЕНСКИТЕ ДЕЦА НЕ СТРАДАТ ОТ ADHD

За жалост, компанията Марс избра да продължи да използва тези изкуствени оцветители, защото Агенцията за храните и лекарствата (FDA) заяви, че те са безопасни за консумация от хора. Те предпочитат да игнорират научните данни, които показват друго, дори и при положение, че има други естествени безопасни алтернативи за оцветяване. През 2007 година Форбс съобщи, че Mars, inc. е спечелила 27.4 милиона долара. Мисля, че компанията може да си позволи да направи някои положителни промени в продуктите си, а до тогава, няма да види и пени от парите ми.

от Аня В

Източник:

http://healthycures.org/mms-candies-linked-cancer-migraines-hyperactivity-allergies-anxiety-more
Снимка: pixabay.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *