15 храни прочистват черния дроб след бурна нощ навън

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

liver-food-detox

След бурна нощ на пиене и купонясване, на другата сутрин ние често прибягваме към  силно кафе или друга алтернатива на кофеина, за да излекуваме махмурлука си или още по-зле, опитваме се да се отървем от пораженията, следвайки идеята „клин клин избива” и пийваме от напитката, която сме пили предишната вечер с надеждата тя да ни спаси. Това единствено отлага много токсини в и без това вече изтощения ни черен дроб, а и не лекува махмурлука.

Още за махмурлука: Най-добрите 5 храни за бързо отърваване от махмурлука

Нека видим някои от многото важни функции, които черния дроб изпълнява нон стоп:

  • Предпазва тялото от инфекции
  • Регулира съсирването на кръвта
  • Произвежда и отделя жлъчен сок
  • Изхвърля билирубин, холестерол, хормони & лекарства
  • Метаболизира мазнини, протеини & въглехидрати
  • Активира ензими
  • Складира гликоген, витамини & минерали
  • Изпълнява над 500 различни химични функции
  • Детоксикира & пречиства кръвта
  • Филтрира повече от литър кръв всяка минута

Сега виждате защо този орган е така затормозен и защо самите вие се чувствате ужасно след препиване. Затова, вместо споменатите по-горе методи, прибегнете към следните петнадесет храни и билки, които са нежни с черния дроб и го лекуват и предпазват. Те няма да излекуват махмурлука ви, обаче, което е по-важно, ще улеснят поддържането на черния дроб здрав. Ако редовно ги консумирате, вие ще направите голяма услуга на тялото си в дългосрочен план, а не само при спешни случаи след препиване. 

Авокадо

Авокадото съдържа съединения, произвеждащи глутатион, които препятстват вредното затлачване на черния дроб. Освен това, авокадото е здравословен източник на полезни мазнини, които ви засищат и притъпяват силното ви желание за мазни храни по време на бурни празненства. Вместо да хапнете нездравословен бургер или на някоя пържена храна, по-добре си хапнете авокадо или го използвайте за приготвянето на ястията.

Бял трън

Белият трън е една от най-използваните билки за премахване на уврежданията, нанесени на черния дроб, особено от употребата на алкохол. Белият трън е полезен и за хората, които вдишат редовно промишлени токсини и поради тази причина имат увреждане на черния си дроб. Можете да взимате билката като хранителна добавка самостоятелно или смесена с други билки.

Лимони/лайм

Дали ще си правите сок от лимон или ще добавяте парче лимон във водата или чая си, това са все чудесен начин за включването на лимона в ежедневната си храна. Сокът от лимон помага за стимулирането на производството на храносмилателния сок от черния дроб, който изхвърля токсините. Той също така помага за спиране отлагането на камъни в жлъчката. Лимоновият сок стимулира храносмилането и функцията на черния дроб и по този начин и движението на органовите сокове в тялото.

Берита

Беритата като ягоди, къпини и малини, както и акай бери, са голям източник на антиоксидантите, които улесняват прочистването и детоксикацията на черния дроб. Изследвания показват, че поглъщането на антиоксиданти от храните е много по-ефикасно и усвоимо от тялото, отколкото ако ги пиете под формата на хранителна добавка, понеже тогава те не се усвояват по най-ефикасния и идентичен начин от тялото.

Чесън

Чесънът подсилва функцията на черния дроб като изхвърля токсини. Той съдържа серни съединения, чиято работа е да активират чернодробните ензими. Той освен това съдържа алицин, който успешно предпазва черния дроб от увреждането от страна на токсините. Освен суров чесън, можете да приемате хранителни добавки, които макар и да не предлагат точно същата ефикасност и сила за здравето, нямат силния му мирис.

Грейпфрут

Грейпфрутите карат черния дроб да гори мазнините, вместо да ги складира в себе си, като в същото време са богати и на антиоксиданти. Антиоксидантите подсилват производството на детоксикиращите ензими. Те освен това съдържат флавоноидното съединение нарингенин, което е в основата на горенето на мазнините.

Орехи

Орехите съдържат високи нива на I-аргинин глутатион и на полиненаситени мастни киселини и прочистват черния дроб от амоняк, който може да причини редица заболявания. Когато приготвяте ястие с авокадо, добавете обилно и орехи. Те ще придадат чудесен вкус, а вие ще се насладите на допълнителни ползи за здравето.

Още за орехите: Забележителното въздействие на орехите върху тялото в рамките на само четири часа

Куркума

Куркумата е подправката, която обичайно се съдържа в кърито. Тя не само има прекрасни лечебни свойства, но и подсилва способността на черния дроб да осигурява храносмилателен сок. Това ускорява пречистването вътре в черния дроб и помага за регенерирането на увредените чернодробни клетки.

Ето защо е добре да имате Златното мляко: Древна рецепта с куркума за перфектно здраве

Брюкселско зеле

Брюкселското зеле, наред с обикновеното бяло зеле и броколито, съдържа много глюкозинолати и серни съединения, предпазващи черния дроб от увреждане. Брюкселското зеле също така подобрява способността на черния дроб да елиминира токсини и вредни хормони.

 Спанак

Спанакът наред с другите тъмно зелени листни зеленчуци съдържа мощни хранителни вещества като бета-каротин, стимулиращи растежа на клетките в черния дроб и предпазвайки този орган от токсини. Други полезни за черния дроб зелени листни зеленчуци са салатите и марулите, горчивия пъпеш, руколата, синапените листа и цикорията.

Зелен чай

Зеленият чай съдържа катехини, които подсилват детоксикацията на черния дроб и снижава възпалението на чернодробната тъкан. Зеленият чай предпазва черния дроб от увреждащото действие на токсични субстанции като аклохола.

Червено цвекло

Червеното цвекло защитава пътищата на храносмилателните сокове към черния дроб от токсините. То съдържа големи количества от няколко основни за здравето минерали като калий, магнезий, фосфор, желязо, витамините A, С и В-комплекс и фибри. Тези хранителни вещества са естествен приток на енергия и се справят дори с диспепсията (киселини в стомаха), причинена от алкохола.

Бамя

Бамята спомага прочистването на черния дроб: Лигавата субстанция в бамята съдържа съединения, които се свързват с жлъчната киселина и холестерола за прочистването на черния дроб. Бамята съдържа глутатион, протеиновата молекула естествено произвеждана в тялото. Глутатионът е мощен антиоксидант който помага на тялото да се бори срещу вредното въздействие на микроби и бактерии.

Зехтин

Студено пресованият зехтин и неговите екстракти защитават чернодробната тъкан от оксидативно увреждане. Изследвания показват, че зехтинът предоставя мощна антиоксидантна защита от токсини като хербицидите, например, които могат да увредят черния дроб.

Ябълки

Според изследване , полифенолите в ябълките имат силно защитно действие срещу острата чернодробна токсичност, което може би се дължи на тяхното прочистващо свободните радикали действие, спирането на липидната пероксидация и способността им да повишават антиоксидантната дейност в организма.

Надяваме се тези вкусни, а и много полезни за черния дроб храни да ви помогнат в превъзмогването на тежките сутрини след бурна купонджийска нощ.

Здрави всеки ден

Източници:

http://www.addictioncam.com/11-foods-that-cleanse-the-liver-after-a-wild-night-out/

http://www.exhibithealth.com/general-health/12-best-foods-to-cleanse-support-your-liver-1028/

Снимка: plus.google.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *