Токсичните плесени, скрит фактор за много хронични заболявания

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

http://www.dreamstime.com/-image8777569

Официалното начало на лятото е на прага ни, а по-топлото време означава, че ще си починем от настинките и грипа, нали? Не и ако ‘лятната настинка’ всъщност е причинена от алергии, особено от алергии от плесени. Най-горещите месеци на годината предлагат чудесно време за много занимания; но за чувствителните към плесените хора, които живеят във влажни райони този сезон може да е особено труден.

С повишаването на температурите, плесените, които бяха относително латентни през зимата се съживяват и ‘разцъфтяват’ в заобикалящата ги среда, разпиляват спори и влошават здравето — най-вече на хората, предразположени към токсичността на плесените. А както откриваме в последно време, тази част от населението може да се окаже доста голяма. Освен това, сградите с увредена канализация са все по-голям проблем; а другите натрупващи се фактори, включително излагането на тежки метали или на бактериални инфекции, могат много да влошат симптомите.

Има хиляди различни вида от този вид гъбички, като спори на плесените могат да бъдат открити почти навсякъде — дори в сухите пустинни области. Но те най-вече преобладават във влажните и топли места. Силните наводнения, причинени от бури като Супербурята Санди отшумяват; но след себе си те оставят опустошителните поражения на водата. С наближаването на лятото тези наводнени места стават уязвими на сериозна плесенна токсичност. Черните видове мухъл (Stachybotrys chartarum и Stachybotrys chlorohalonata) са най-опасните за човешкото здраве и са често срещани в мокрите мазета и другите наводнени места в сградите. Опасното им действие се осъществява основно през белите дробове и/или храносмилателния тракт.

      Припокриващи се симптоми

Симптомите на плесенната толксичност приличат на други заболявания като хроничната умора и фибромиалгията. Невротоксичността е важен проблем след като плесените — особено черният мухъл — произвеждат невротоксини, които причиняват сериозни трайни увреждания на здравето. Списъкът на симптомите е дълъг и много от тях са общи. Ето някои от основните симптоми, които с времето могат да се развият в сериозни болести, ако излагането продължи:

  • Умора
  • Хронична инфекция на синусите
  • Главоболия
  • Дихателни симптоми
  • Чувствителност към светлината
  • Мускулни и ставни болки
  • Объркване и загуба на паметта/замъгляване на мозъка
  • Замъглено зрение
  • Кожни обриви
  • Изтръпване и мравучкане

        Генетично предразположение

През последното десетилетие, чрез напредъка в генетичните тестове, бяха открити хора, генетично предразположени към причиняваните от плесените заболявания. Вече е изчислено, че до 24 процента от населението попада в тази категория. Тези тестове, наречени DR тестове на човешките левкоцитни антигени (HLA) или HLA DR тестове, определят пациенти, които не притежават конкретните генетични фактори позволяващи на имунната им система да идентифицира и премахва плесените, плесенните токсини, невротоксините като тежките метали, лаймската бактерия и нейните вторични продукти.

HLA DR тестовете показват дали даден човек е податлив на токсините в плесените  или на лаймска болест или е уязвим от широка гама невротоксини.

Интересното е, че много от симптомите на отравянето от мухъл, лаймската болест и дори на чувсвителността към глутена изглежда се припокриват. Наред с тази подобна симптомология, генетичните подвидове хора с цьолиакия и чувствителност към глутена изглежда съвпадат в голяма степен с генетичните подвидове за чувствителност към плесените.

Д-р Ричи Шумейкър, водещ експерт по токсичността на плесените и автор на няколко  авторитентни книги по въпроса, казва че не непременно някоя причинена от плесени или свързана с гъбички инфекция влошава симптомите, а по-скоро това се причинява от биотоксините, произвеждани от тези организми. Биотоксините се движат из цялото тяло и увреждат сериозно нервната система, ставите, имунитета и други части на тялото.

Освен HLA DR тестовете, Шумейкър съветва да се провеждат редица други тестове за оценка на отравянето с плесени и на нивото на увреждане в тялото в резултат на тези токсини. Допълнителните тестове включват специфични имунни, възпалителни, хормонални и други маркери, които показват различни аспекти на биотоксично отравяне и помагат в насочването на лечението.

      Справяне с плесенната токсичност

Дори и да не мислите, че сте чувствителни към плесените, тези вредни нашественици трябва да се избягват колкото се може повече. Но ако наистина сте се отровили с плесени, избягването им е приоритет номер 1— дори и ако това означава, че трябва да се преместите. Избягването е най-трудният аспект от лечението на плесените и главната причина, поради която хората не могат да се излекуват от хроничната плесенна токсичност. Без значение през колко лечения преминавате, ако не премахнете гъбичките в дома и офиса си, симптомите ще продължават развитието си. И понеже плесените могат да се крият незабелязано, понякога е необходимо дома ви да бъде изследван от експерт по санирането от плесени. Но ето един съвет: Ако в дома ви има каквото и да било увреждане от вода, почти сигурно е, че там растат плесени.

Хроничната плесенна токсичност се нуждае от сложен и многостранен протокол на лечение. Важно е да намерите лекар, запознат с плесените, който знае как се правят тестове за чувствителност към плесените и лекува пациентите с подходящите терапии. Като пионер в тази област, Шумейкър предлага редица важни източници за пациентите и лекарите за справяне с отравянето с плесени и за свързаните неврологични проблеми от съ-инфекции, включително от лаймска болест.

В моята клиника една от терапиите, които използваме за лечение на плесенните биотоксини е смес от модифициран цитрусов пектин (MCP) от кори на цитрусови плодове и модифицирани алгинати от морски водорасли. Тази формула помага на тялото безопасно да изхвърля тежките метали и невротоксините, включително плесенните биотоксини. Тези преимущества правят формулата от модифициран цитрусов пектин и алгинати важна хранителна добавка за голяма част от хората, на които може да им липсват съответните гени, които откриват и изхвърлят тези биотоксини от тялото. Друга терапия, препоръчана от Шумейкър е лекарство, наречено холестирамин (cholestyramine), което се свързва с плесенните биотоксини и с другите токсини в храносмилателния тракт, и не позволява те да бъдат усвоени в тялото.

На хроничната плесенна токсичност често се поставя погрешна диагноза: много лекари не са запознати с или отговорни към наличните научни изследвания, считани от  мнозина за особено в важни. Обаче, от практика зная, че откриването о лечението на множество случаи на токсичност и податливост към плесените са възможни и помагат на пациентите – след време – да балансират и възстановят здравето си посредством целенасочени и интегративни протоколи на лечение.

Д-р Айзък Елиас

Източник: Easy Health Options, Mold Poisoning: The Hidden Factor In Many Chronic Illnesses, 18 June 2013

Снимка: moldgeek.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *