Подложени сте на стрес? 7 лечебни билки ни спасяват в различни ситуации

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

yarrow

Имайте вяра в растенията и в способностите на тялото да се самолекува. Колкото повече опит трупате от тази си вяра, толкова по-ефективни ще ставате в това да помагате на себе си да поддържате ума и тялото си здрави. Ето някои растителни лека за често срещани стресиращи ситуации:

1. Ако в ума ви се въртят мисли, породени от стрес или тревоги …

Валериана:

Тази билка е за хора, които се затрудняват да стоят твърдо на земята и имат обсебващи мисли, от които не могат да се освободят. Валерианата отпуска и релаксира мускулите, което също помага при вътрешно напрежение.

Също помага: Бързата разходка, спортуването или разговор с добри приятели могат да прекъснат мрачните мисли и да освобождят енергия, за да успеете да намерите решение.

Прочетете още за тези 5 начина да победим упоритите си негативни мисли

2. Ако сте временно претоварени с работа …

Овесени ядки:

Този лек е главно за претоварен организъм и за отслабването на нервите и безсънието, които съпътстват проблема. Овесените ядки успокояват вътрешната нервност и помагат за постигането отново на хармония на нарушения ритъм сън-будност. Те също така действат като общо противовъзпалително средство.

Знаехте ли за: Овесената слама: лесно усвоим и разностранен природен лек

Също помага: Когато сте много заети, поддържайте здравето си с пълноценни, здравословни храни и непременно си набавяйте достатъчно сън.

3. Ако страдате от любов …

Здравец:

Здравецът има донякъде хаотичен модел на растеж с красиви цветове и малко корени. Това символизира колко полезен е той за хората, които са нервни. Билката има прочистващо действие за душата и премахва всичко, което реши да изплува на повърхността. Здравецът ни подкрепя във връщането ни към живота след периоди на отчаяние и ни показва собствената ни вътрешна красота.

Прочетете още Екстракт от здравец спира ХИВ-1

Също помага: Напишете притесненията си и позволете на това „освобождаване” да се превърне в малък ритуал. Може да изхвърляте написаното в огъня или да направите малка лодка от хартиения лист, да я пуснете по течението на река и да гледате как тя се отплува.

4. Ако правите много неща наведнъж и се затруднявате с изпълнението на множеството си задачи …

Родиола:

Родиолата обединява хората със заобикалящата ги среда. Билката ще ви помогне да се справяте когато носите няколко дини под мишницата си. Когато мислим, че сме на ръба на възможностите си, родиолата ни помага да си възвърнем разума. Тя снижава тревожността и има антидепресантно действие.

Още за Чудодейната билка родиола удължава живота!

Също помага: Правете следното йога упражнение:

childs-pose

Детска поза

Как да изпълняваме упражнението:  Застанете на колене на постелка на пода и отпуснете тялото си назад върху петите си. Коленете може да са разделени или събрани. Отпуснете горната част на тялото си напред върху земята с ръце изпънати напред и чело опряно на пода. Освен изпънати напред и поставени на земята, ръцете могат да са изпънати назад отстрани на тялото за още по-добро отпускане на раменете.

Съвети: Преди да се отпуснете напълно, натиснете длани върху земята с изпънати напред ръце и вдигнати лакти и отпуснете таза си назад върху петите. За още по-добро освобождаване, дишайте дълбоко така че въздуха да насища целия ви гръб. Използвайте тази поза за почивка между изпълнението на по-трудни йога пози.

Ползи:  Отпуска таза и гърба. Успокоява.

5. Ако страдате от предменструален синдром (ПМС) …

Бял равнец:

Белият равнец може да помогне при свързани с възпаление болезнени коремни спазми. Билката помага за облекчаване на меснтруалните крампи (започнете лечението с чай няколко дни преди започването спазмите да започнат) и има антибактериално, спазмолитично, противовъзпалително и астрингентно действие.

Също помага: Поглезете се с вечерна спа процедура, масаж или филмова вечер с приятелка.

6. Ако ви предстои изпит или презентация …

Лавандула:

Лавандулата ни помага да сме откровенни и издръжливи. Тя пречиства на всички нива, предпазва ни да не се предаваме и ни предоставя облекчение от порочния кръг на стреса, при разстроен сън и снижено представяне. Много изследвания потвърждават, че лавандулата има сънотворно и успокояващо действие.

Още за Прекрасната лавандула, 5 терапевтични употреби 

Също помага: Прочетете следните статии: 5 добродетели на тишината и Пет начина никога повече да не се стресираме

 

7. Ако си сменяте работата …

Хмел:

Хмелът се бори с разстройствата на съня и мудността и облекчава при леки тревожни разстройства. Нищо и никаквият хмел ни помага да сме стабилни и да се чувстваме по-леко, да сме по-щастливи и по-гъвкави, за да позволим нещо ново в живота си и да се освободим от старото.

Също помага: В последния ден преди започването на новата работа изразете мислена благодарност и съзнателно вземете със себе си само положителни изживявания когато си тръгвате от старата работа или излизате от дома си, за да навлезете в новата.  

Очаквайте статия за това как да вплетете тези билки в ежедневието си скоро.

Източник:

http://www.mindbodygreen.com/0-26401/in-a-stressful-situation-7-medicinal-herbs-to-the-rescue.html

Снимки: www.goodreads.com; www.mindfulyogahealth.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *