Пет начина никога повече да не се стресираме

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

stressed

Стресът е мисъл. Това е. Нито повече, нито по-малко. Ако това е вярно, тогава ние имаме пълен контрол над стреса, защото той не е нещо, което се случва на нас, а нещо, което се случва вътре в нас.

Определението в речника за стрес е „телесно или психическо напрежение, произтичащо от фактори, които имат способността да изменят съществуващо равновесие”. Това е нарушеното равновесие на мислите.

Медицинското определение на стреса е „усещането на реална или въображаема заплаха за тялото или егото ви”. Това може да е тигър, който ви преследва или убеждението, че половинката ви е бесен/бясна (дори и когато той или тя не е). Било то реално или въображаемо, когато усетите нещо толкова стресиращо, то предизвиква същата реакция в тялото.

Каскада от адреналин, кортизол и други хормони на стреса превземат организма ви, ускоряват пулса, вдигат кръвното, правят вероятността кръвта да се съсирва по-реална, увреждат центъра на паметта в мозъка, увеличават депозирането на тлъстини около корема и общо взето всяват хаос в тялото.

Действената дума тук за стреса е че той е усещане, също познато като мисъл или гледна точка. Има обективни стресиращи фактори или стресори със сигурност—война, смърт на любими хора, финансови затруднения, гладуване, посещение при зъболекар. И как те ни засягат се определя от реакцията на тялото към стреса. Представете си Уди Алън и Джеймс Бонд всеки от двамата с опрян пистолет в главата—един и същи стресиращ фактор, но напълно различни реакции.

Когато бях много болен от хронична умора, почти не можех да работя, самотен баща с две деца, мислейки, че трябва да подам молба за инвалидна пенсия, аз непрестанно се притеснявах. Не можех да спя и всичко ми се струваше стресиращо. После, един мъдър човек ми каза, че трябва да спра да се притеснявам. Аз упорито спорих с него, представяйки подробен списък на всички реални външни събития, които бяха стресиращи за мен. Той само повтаряше, че притеснението е отрова; казваше, че онова, което наистина има значение е как виждам ситуацията, и не спираше да ми повтаря, че трябва да спра да се притеснявам.

И бавно, много бавно, аз научих себе си да следя мислите си, усещанията си, и когато стресираща мисъл ми минеше през главата, поемах дълбоко въздух и се отървавах от нея. Прилично е на мускул—става по-силно колкото повече го използваш, но ако го пуснеш, то се успокоява.

Но, разбира се, животът поема нещата в свои ръце и те се случват, всички стресиращи думи: развод, смърт, крайни срокове, изисквания, глупави мисли и глупави графици. И както правят всички, аз бивам засмукан от негативното мислене, което създава стрес в тялото ми. Сънят ми е накъсан, мускулите напрегнати и настроението ми е променливо, но след това поемам въздух и си спомням, че стресът е единствено в главата ми. Ние така се привързваме към начина си на мислене, към схващанията и отношението си към това какви трябва или не трябва да бъдат нещата, че това ни разболява.

Това не означава, че не откликвам на несправедливост или не изживявам силни чувства на радост, щастие, тъга, загуба или болка. Напротив, правя го. Но се опитвам просто да им се отдам изцяло когато се появяват, след това изживявам следващия миг, след това следващия и следващия, и просто се появявам цял целеничък с любов и внимание. Това е единственото, което мога да направя.

Повечето хора, когато гледат как живея, ме мислят за луд и се чудят защо не съм по-стресиран—с медицинската си практика; пиша книги и блогове; преподавам в целия свят; работя по здравната политика; доброволец в Хаити, за църкви и сиропиталища; баща, син, брат, съдружник, приятел, шеф и т.н. Но всъщност е доста просто. Не се притеснявам много за нещата. Просто се събуждам сутрин и правя онова, което следва по най-добрия начин, по който мога.

И когато нещата излизат от контрол, което се случва, аз просто правя мек обратен завой. Това е като джипиес за душата ми. Вашият джипиес не ви крещи и не ви нарича глупак, нито ви съди когато завиете погрешно. С най-нежният възможен глас джипиесът ви напомня да направите следващия възможен обратен завой.

Всеки от нас сам за себе си трябва да открие как да прави своя обратен завой. Има някои чудесни начини, които съм открил, че действат много добре за мен!

Ето как аз правя моите обратни завои (и се опитвам да избера един или повече всеки ден):

Движа се.

Най-добрият начин за изгаряне на хормоните на стреса без да трябва да променяте начина си на мислене е да се движите и потите. Тичайте, танцувайте, скачайте, карайте колело, протягайте се или скачайте на въже—правете нещо енергично и изпълнено с живот. Йога също е чудесен начин, понеже комбинира движението и дишането.

Дишам.

Повечето от нас задържат дъха си или имат плитко дишане, или дишат притеснено. Дълбокото, бавно и изпълващо гърдите дишане има дълбоко въздействие за успокояването на реакцията към стреса, защото релаксиращият нерв (или вагусовият нерв, а не изнервянето в Лас Вегас) преминава през диафрагмата и се активира с всяко дълбоко поемане на въздух. Поемете дълбоко въздух пет пъти сега и вижте колко различно се чувствате след това.

Къпя се.

За мързеливите сред нас (включвам и себе си), вземането на така наречената от мен Ултравана е тайно оръжие срещу стреса. Добавете 2 чаени чаши Епсом соли (които съдържат магнезий, минералът на отпускането), половин чаена чаша сода за хляб и 10 капки лавандулово масло (което снижава кортизола) във вана пълна с много гореща вода. След това добавете един стресиран човек и киснете 20 минути. Гарантирано води до отпускане на стреса.

Още за Ултраваната прочетете тук: 17 идеи как да изглеждаме и да се чувстваме чудесно по празниците

Липсата на сън увеличава хормоните на стреса. Спете по осем часа каквото и да става.  Подремнете следобед, ако не сте си доспали. Сънят е приоритет.

Спя.

Липсата на сън увеличава хормоните на стреса. Спете по осем часа каквото и да става.  Подремнете следобед, ако не сте си доспали. Сънят е приоритет.

Мисля различно.

Практикувайте изкуството да забелязвате стреса, да забелязвате как вашето мислене ви стресира. Практикувайте да поемате въздух дълбоко и да се освобождавате от притесненията. Опитайте четирите въпроса на Байрън Кати, за да спрете цикъла на неприятните мисли, които ви държат стресирани.

Става дума за медитация. За това да отворите сърцето си, а не да се опитвате да промените мислите си. Задайте си следните въпроси, след това насочете мислите си навътре и изчакайте отговорите да се появят.

  1. Истина ли е? (Да или не. Ако не е, преминете към 3.)
  2. Можеш ли със сигурност да знаеш, че е истина? (Да или не.)
  3. Как реагираш, какво се случва, когато повярваш на тази мисъл?
  4. Кой би бил ти без тази мисъл?

Тези въпроси ще ви помогнат да променяте отношението си към случващото се, да погледнете на нещата от различен ъгъл и постепенно да се освободите от стреса.

Наслаждавайте се при изпълнението на горните съвети и приятни обратни завои!

Бъдете здрави,

Д-р Марк Хаймън

Източник:

http://drhyman.com/blog/2013/04/26/five-ways-to-never-be-stressed-again/

Снимка: www.scoop.it

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *