Катаракта: причини, симптоми и лекове

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

cataracts

Катаракта, наричана също перде на очите, е помътняването на лещите на очите, което води до намалено зрение. Заболяването може да засегне едното или и двете очи. Често катарактата се развива бавно. Влошеното зрение може също така да доведе до повишен риск от падане и депресия. Катарактите са причина за половината случаи на слепота и за 33% от влошаването на зрението в света. Катарактите най-често са причинени от стареенето, но могат да се появят и поради травма, излагане на радиация, да са по рождение или да се появят след операция на окото или други проблеми.

Около 20 милиона души в света са ослепели поради катаракти. Катарактата е причина за около 5% от случаите на слепота в Съединените щати и за почти 60% от слепотата в части от Африка и в Южна Африка. Ослепяването от перде на окото се проявява при около 10 до 14 на всеки 100000 деца в развиващите се страни и при 1 до 4 на 100000 в развитите страни. Катарактите зачестяват с възрастта. Около половината от хората в Съединените щати имат катаракта към навършване на 80 години.

Лещите на очите са прозрачни и изградени от вода и протеин. Протеинът е структуриран по начин, който позволява лещите да остават прозрачни, и така да пропуска светлината да преминава през тях и да се фокусира върху ретината.

Обаче споменатото структуриране на протеина се нарушава с остаряването, причинявайки малка част от лещите да се замъглят. Медицински това се нарича катаракта. С времето, катарактата може да става все по-голяма, докато не затрудни зрението на потърпевшия.

Освен от естествения процес на стареене, лекарите също така смятат, че има още няколко вероятни причини за перде на очите. Някои от тях са пушене и диабет, понеже и двете могат да нарушат правилното кръвообръщение в областта на очите. Казва се също така, че продължителното излагане на слънчева светлина може да предизвика развитието на катаракта.

Също така, при хората, които консумират големи количества прясно мляко и млечни продукти заболеваемостта от катаракта е много по-голяма. Проблемът е млечната захар, лактоза. В храносмилателния тракт лактозата се разгражда на две прости захарни молекули, глюкоза и галактоза. Когато концентрацията на галактозата в кръвта се повиши, тя може да проникне в очните лещи. Там галактозата се разгражда в различни молекулни отпадни продукти, които могат да доведат до непрозрачност на лещите. Кърмачетата не се затрудняват в усвояването на галактозата по принцип. Но с напредването на възрастта, много хора в голяма степен губят способността си да разграждат галактозата. Има редки случаи на генетични дефекти, при които деца не могат да разграждат галактозата. Тези деца могат да развият катаракта в първата година от живота си.

Признаци и симптоми за катаракта:

  • Замъглено, неясно или слабо зрение
  • Нарастващо затруднение за нощно виждане
  • Чувствителност към светлината и към заслепяваща светлина
  • Виждане на „ореоли” около светлини
  • Чести промени на рецептите за очила или контактни лещи
  • Цветовете избледняват или се виждат в жълто
  • Двойно виждане с едното око

В началото причинената от катаракта замъгленост на зрението може да засегне само малка част от очната леща и човек може да не знае че има загуба на зрението. Когато катарактата стане по-голяма, тя замъглява лещата повече и изкривява преминаващата през нея светлина. Това може да доведе до признаци и симптоми, които е по-вероятно да забележите.

Мляко и бадеми

При повечето хора с катаракта, очите са възпалени и зачервени. Това само по себе си е сериозен проблем. За да премахнете възпалението, можете да използвате мляко и бадеми. Непременно използвайте чисто органично прясно мляко за това лечение или по-добре изберете някой от другите лекове.

Накиснете бадеми в мляко за една нощ, така че хранителните вещества в тях да проникнат в млякото и да го подсилят. Капвайте от лека върху клепачите, за да намалите зачервяването на очите и общото възпаление. Изяжте бадемите за чиста кожа.

Още по темата: 9 храни за намаляване на риска от катаракта

Боровинки

Беритата имат силни свойства, които се използват за лечението на редица застрашаващи живота заболяеания. За щастие, катарактата не застрашава живота. Но ако можете да премахнете неясното зрение с боровинки, какво по-хубаво от това! Боровинките са богати на антоцианозиди. Тези флавоноиди предпазват лещите и ретината на очите от увреждане, причинено от окисляване.

Прочетете също: Взимайте омега-3 мазнини против болки, възпаление, астма, артрит, инфаркти…

Розова вода и лимонов сок

Смесете една чаена лъжица розова вода с една чаена лъжица прясно изстискан лимонов сок. Капнете 10 капки в очите. Този лек носи полза, ако катарактата е в начален стадий.

Джинджифил, лимон и лук

Вземете 10 грама сок от джинджифил, 10 грама лимонов сок, 10 грама сок от бял лук и 50 грама мед. Смесете ги добре и ги дръжте в чиста бутилка. Не добавяйте вода. Капвайте по две капки от лека във всяко око всеки ден. Течността можете да пазите за един месец в хладилника. Не изплзвайте този лек, ако имате операция на окото.

Още един лек: Антиинфекциозният витамин А се бори с рака, слепотата, старостта…

Сок от пшенична трева

Можете също така да пиете шот силен сок от пшенична трева всеки ден наред с промиването на очите. Изследване, огласено в броя от 1 януари, 2005 година на списание Biogerontology показва 25 до 40 процентно подобрение при поразени с катаракта кучета при пиенето на сок от пшенична трева в продължение на един месец.

Още за пшеничната трева: 30 чудесни причини да добавите пшенична трева в деня си

 

Източници:

http://www.healthyfoodelements.com/cataracts-causes-symptoms-and-treatments/

http://www.preventcataract.org/

Снимка: tvqn.info

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *