Опасните фталати в домакинството

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Един ежедневно употребяван в много козметични продукти, хранителни добавки, лекарства, сапуни за пране и освежители за въздуха химикал може би намалява тестостерона ви, разстройва работата на щитовидната ви жлеза, прави ви уязвими на диабет и прибавя сантиметри към талията ви. Вие можете и трябва да ограничите излагането си на този химикал днес преди да станете една от жертвите му.

phthalates

Изследванията показват, че група химикали, наречени фталати е отговорно за куп здравни проблеми, които ни тровят. Тези химикали се използват като пластификатори в пластмасовите продукти от поливинил хлорид (PVC) и ги правят устойчиви и гъвкави. Те се използват и в продукти за дома, съдържащи синтетични аромати като козметичните продукти, лосионите и шампоаните, защото спомагат за разпръскването на мириса им. Освен това фталатите, наречени дибутил фталат (DBP) и диетил фталат (DEP) са включени като неактивни съставки в някои лекарства и хранителни добавки. Те се използват да забавят усвояването и карат тези хапчета и капсули да отпускат съставките си постепенно в храносмилателния тракт.

      Въпроси, свързани с репродуктивността

Голям обем научни изследвания показват, че излагането на фталати се свързва с намаляването на тестостерона при мъжете. Изследванията също показват, че тези химикали се свързват с прекомерното натрупване на мазнини около талията, инсулиновата резистентност и с повишения риск от диабет.

„Значителни спадове на нивата на тестостерона и на качеството на спермата се наблюдават в Съединените щати и в други страни през последните няколко десетилетия, което изисква спешни мерки. Макар че все още не можем да кажем, че фталатите са конкретната причина, аз съм сигурен, че те са в списъка на химикалите, които трябва да бъдат внимателно проучени”, отбелязва ученият Ричърд Сталхът, доктор по превантивна медицина в университета в Рочестър.

В изследването на Сталхът мъжете с най-високо излагане на фталати имали повече коремни мазнини и по-голяма инсулинова резистентност от останалите мъже.

Изследванията за последиците от фталатите при жените разкриват подобни резултати. Когато учени от ‘Бригам енд уйименс хоспитал’ (Brigham and Women’s Hospital) в Бостън изследвали фталатите в урината на повече от 2300 жени, те открили че:

 • При жените с най-високите нива на химикалите моно-бензил фталат и моно-изобутил фталат рискът от диабет бил почти двойно по-голям от този при жените с най-никсите нива на тези химикали.
 • Жените с по-високи от средните нива на химикала моно-(3-карбоксипропил) фталат,    били изложени на приблизително 60 процента по-висок риск от диабет.
 • Жените с умерено високи нива на химикалите моно-н-бутил фталат и ди-2-етилхексил фталат били изложени на приблизително 70 процента по-висок риск от диабет. 

      Разстройване работата на щитовидната жлеза

Фталатите също така нарушават жизнено важните функции на щитовидната жлеза. Когато изследователите от университета в Мичиган анализирали кръвта и урината на повече от 1300 възрастни и на 300 юноши, те открили, че по-високите концентрации на фталатни метаболити в урината (както и на ВРА, друг химикал в пластмасите) се свързват с по-голямо динамично въздействие върху картината на щитовидния серум.

Едно изследване показва най-силна връзка между нарушаване дейността на щитовидната жлеза и DEHP – фталат, който широко се употребява като пластификатор. Други изследвания показват, че по-голямата част от фталата DEHP е под формата на замърсители в храната ни, откъдето го усвояваме. Проби от урината, показващи най-високото 20 процентно излагане на DEHP се свързват с до 10 процента снижаване на някои щитовидни хормони в сравнение с пробите от урината при най-ниското 20 процентно излагане.

      Снижете излагането си на фталати

Макар да не бихте могли да избегнете напълно излагането си на фталати, вие можете значително да намалите присъствието на тези химикали в личното си пространство:

 • Избягвайте да вземате лекарства или хранителни добавки, които включват съставките дибутил фталат (DBP) и диетил фталат (DEP). Те могат да са съставки също и в парфюми, лакове за нокти, лосиони, мазила за коса, шампоани, дезодоранти и одеколони.
 • Избягвайте BzBp (бензилбутил фталата), който може да е съставка в козметични продукти, пластмасови покрития за под и други пластмасови продукти.
 • Избягвайте репелентите за насекоми, които съдържат DMP (диметил фталат) като съставка.
 • Използвайте неароматизирани, хипоалергенни козметика и продукти за лична хигиена. Всеки продукт, в описанието на който се използват думите ‘аромат’ и ‘парфюм’ може да съдържа фталати.
 • Вместо пластмасова завеса за банята използвайте завеса от памук или от друг плат, която да можете да перете и използвате отново.
 • Поставяйте храната в хладилника в стъклени съдове – не в пластмасови.
 • Не използвайте пластмасови контейнери в микровълновите печки. При високите температури химикалите от пластмасата могат да проникнат в храната.
 • Не използвайте освежители за въздуха, освен ако те не съдържат чисти етерични масла вместо синтетични аромати.
 • Използвайте неароматизиран сапун за пране.
 • Други съставки, които трябва да избягвате включват: Ди(2-етилхексил) фталат (DEHP), Бис(2-етилхексил) фталат, диоктил фталат (DOP), и диметил фталат (DMP).

За жалост фталатите са част от океана от химикали, който ни заобикаля в ежедневието. А скорошни изследвания дори свързват тези химикали с астмата. Така че ако искате да дишате малко по-леко и да снижите риска си от многото заболявания, които модерната плът е наследила, избягвайте тези токсини колкото се може повече.

 

Източник: Easy Health Digest, Household Hormonal Danger, 11 September 2012

Снимка: www.elizabethansyngers.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора