„Гъбата на бога”

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Agaricus

Всички знаем, че гъбите се използват в много култури и национални кухни и че обикновено се сервират като гарнитура, постно ястие или под формата на сос. Те растат в дивата природа, отглеждат са в контролирана среда, но и в двата случая, са хем вкусни, хем заредени със здравословни свойства. Гъбите са също така добър източник на фибри, мощни фитонутриенти, минерали, антиоксиданти, а донякъде и на протеини.

Добре известен е фактът, че едно радващо се на широка публичност кралско семейство в Азия ежедневно включва в храната си много изключителен вид гъба, която снижава риска от проблеми с кръвната захар. Можете ли да познаете коя е тази гъба?

Става дума за гъбата Агарик блазей (‘Мюрил’ – по името на открилия я през 1965 г американски миколог), известна в Далечния изток като ‘Гъбата на бога’. Тази гъба е супер-богата на бета глюкани и на растителни фибри.

В клинични изследвания, глюканите са доказали, че спомагат: нормализирането на глюкозните нива, снижаването на инсулиновата резистентност, намаляването на ‘лошия’ LDL холестерол, предотвратяването на атеросклерозата, както и че са богати на хранителни вещества, полезни за хора с проблеми с кръвната захар. Глюканите са известни на учените и с това, че са анти-канцерогенни (с противораково действие), тъй като спомагат стимулирането на имунната система да действа както природата е предвидила.

Гъбите ‘мюрил’ са също и естествени стимуланти на интелектуалните способности, паметта, остротата на ума! Колко много положителни свойства в една дребничка гъба! Комбинирайте я с гъбите майтаке и рейши, които също са полезни за снижаването на глюкозните нива, и така ще поддържате производството на бета глюкани в тялото си. Вкусното трио от здравословни гъби, които клинично са доказали полезното си действие ще стимулират и метаболизма ви.

Добавяйте гъби в менюто си. Слагайте ги в доматен сос, омлети, суфлета или просто ги задушете с малко студено пресован зехтин и ги овкусете с балсамов оцет. Доброто здраве може да е доста вкусно!

Източник: Blood Sugar Health Magazine, You Have A Friend In Fungi, 4 March 2013

Снимка: www.mycotherapie.nl

Прочетете още: Лекарство на кралете убива рака 

Майтаке, танцуващите гъби

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *