Петте най-полезни свойства на папаята

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Папаята е полезна за здравето по много начини и този красив оранжев/жълт тропически плод е доказателство, че питателната храна може да има великолепен вкус.

Папаята, известна също като папау е богат източник на антиоксиданти, фитонутриенти, витамини, минерали и важни храносмилателни ензими, които имат впечатляващ ефект както вътрешно, така и външно.

Health-Benefits-Of-Papaya-Fruit1

Ако искате да освежите кожата си, да облекчите храно смилателните си проблеми, да предпазите очите и сърцето си и също да снижите риска си от много заболявания, включително и от рак, тогава помислете за впечатляващия брой ползи от папаята.

1. Предпазва кожата

Зрялата папая е чудесен източник на антиоксидантите витамин С, витамин Е и на каротеноиди като бета-каротин и ликопен. Високите нива на тези ценни хранителни вещества предпазват кожата ви от свободните радикали, които се знае, че причиняват увреждане, водещо до бръчки и други видими признаци на стареене.

Ензимът папаин в месото и кожата на плода всъщност разгражда мъртвите кожни клетки и подпомага обновяването на кожата когато се използва повърхностно върху лицето и тялото. Маските за лице от папая са чест начин за подобряване струкрурата, еластичността и външния вид на кожата. Папаята помага и за заздравяването на рани и изгаряния и спомага лечението на кожни проблеми като акне, дефекти и старчески петна.

2. Папаята е полезна за очите

Наред със съдържащия се в нея бета-каротин, който може да се преобразува в така важния за здравето на очите и зрението витамин А, папаята съдържа и каротеноидите лутеин и зеаксантин.

Лутеин и зеаксантин, познати като ксантофили, са концентрирани в областта на макулата на окото. Там те осигуряват защита от високочестотната светлина, която може да увреди ретината на очите. Добрият прием както на лутеин, така и на зеаксантин се счита че значително снижава риска ни от развиване на свързваната с възрастта дегенерация на макулата, най-честата причина за слепота в Америка.

Високите нива на лутеин и зеаксантин в папаята могат също да ни предпазят и от развиването на катаракти, глаукома и други хронични очни заболявания. Добри  източници на лутеин и зеаксантин са тиквата, спанака, броколито и жълтъците от свободно отглеждани кокошки.

Много хора споделят за подобрение в остротата на зрението и във възприемането на цветовете при големи дози на лутеин и зеаксантин в хранителни добавки, извличани от естествени източници като невена.

3. Сърдечните заболявания и папаята

Високите нива витамин С и витамин Е наред с антиоксидантите като бета-каротин и ликопен в папау снижават окисляването на холестерола в артериите ни. Окисляването на холестерола се смята за опасен процес, потенциално водещ до запушването на артериите с плака и до инфаркт. Повишавайки приема си на тези антиоксиданти чрез здравословни храни като папаята, вие може да подобрите кръвотока към сърцето и да намалите риска си от сърдечно заболяване.

Папаята е добър източник на фолиева киселина, която спомага за контролирането на нивата на хомоцистеина в кръвотока. Високите нива на хомоцистеин в кръвта увреждат кръвоносните съдове и се считат за още една потенциална причина за сърдечносъдови заболявания.

Полезните фибри в папаята спомагат и за снижаването на нежеланите нива на LDL (лошия) холестерол в кръвта чрез спиране на абсорбирането му по време на храносмилателния процес. Това е още един начин чрез яденето на тази суперхрана да бъдем защитени от сърдечни заболявания и инсулт.

4. Подобрява храносмилането

Ензимите в папаята и особено в зеления плод подобряват храносмилането чрез разграждането на протеините на съставните им аминокиселини. Неразградените протеини могат да причинят много проблеми със здравето като гастоинтестинални проблеми и свръхрастеж на метеоризма, причиняващ бактерии в дебелото черво.

Протеолитният ензим папаин, съдържащ се в папаята е всъщност толкова добър в разграждането на протеините, че се използва при промишленото обработване на месото да го прави по-крехко.

Ако не можете да намерите пресни плодове, капсулите с ензим от зелена папая и силните прахчета за храносмилане са подходящи за пиене когато храната ви съдържа много протеини. Папаята е и чудесен десерт.

5. Папаята и превенцията на рака

Има няколко важни съединения, които могат да превърнат папаята в много полезна суперхрана за снижаване риска от някои видове рак. Разбира се, когато става въпрос за сериозно заболяване търсете съветите на информиран лекар специалист. Но не забравяйте и че питателните храни могат да поддържат естествената защита на тялото, а в папаята има някои хранителни вещества, които са тясно свързани със снижаването на риска от рак.

Богатата на антиоксиданти папая, особено на ликопен, бета-каротин и на друг по-малко известен каротеноид, наречен бета-криптоксантин, са много полезни в снижаването на риска от развиване на рак.

Протеолитните ензими в папаята разграждат фибриновия протеинов пласт на раковите клетки, който обикновено ги обгражда и предпазва. Това може да направи раковите клетки по-уязвими на имунния отговор на тялото. Също така се смята, че той пречи на растежа на рака и възпрепятства разпространяването му.

Папаята съдържа и съединения, наречени изотиоцианати, които спомагат за предпазване от рака като елиминират потенциалните канцерогени от телата ни и подсилват действието на подтискащите туморите протеини. Кръстоцветните зеленчуци като броколито са дори още по-богат източник на изотиоцианати.

Наскоро учените проучиха силните свойства на съединения, съдържащи се в листата на папаята да убиват раковите клетки, но по темата очаквайте следващия материал за папаята.

Източник:

Superfood Profiles, Top 5 Papaya Health Benefits

Снимка: www.dianastobo.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *