„Двата килограма, които не искате да свалите”

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

An-isolated-shot-of-a-woman-making-a-heart-sign-on-her-tummy

Нека обсъдим един факт, който би следвало да ни смири…

В човешкото тяло има повече бактериална ДНК, отколкото човешка ДНК. Всъщност 90% от клетките в човешкото тяло са микробни… и някакви си 10% са ‘човешки’.

И така, ние бактерии с човешки опит ли сме? Това изглежда твърде възможно. Макар и да не е начинът по-който искаме да мислим за себе си. Едно нещо е сигурно обаче, и то е, че трябва да се отнасяме към микроскопичните организми, с които съжителстваме с известна доза уважение заради всичко онова, което те правят за нас. Здравето ни би било сериозно застрашено без 1,4 до 2,3 кг бактерии, които живеят в червата ни.

Изследователи отгледали мишки в напълно стерилна среда и предотвратили развитието на каквито и да било бактерии в червата им в резултат на което мишките изобщо не развили имунна система Едва когато в червата им били ‘пуснати’ колонии чревна флора, мишките развили имунна система.

Когато погледнем почти епидемичните размери на автоимунните заболявания, пред които сме изправени днес, лесно можем да разберем защо човек би се стремил да се бори за запазването на тези 2,3 кг бактерии, макар и да се мъчим да се отървем от останалите…

Може би години ни делят от момента, в който ще разберем взаимоотношенията между човека и неговата чревна флора. В момента се провеждат проучвания, изследващи връзката между флората, която губим поради множество здравни предизвикателства като цьолиакията и чувствителността към пшеницата, неправилното функциониране на имунната система, алергиите, хроничните автоимунни заболявания, и дори рака.

Изследванията се усложняват още повече от факта, че тази флора не може да оцелее достатъчно дълго извън червата ни като намазка върху предметното стъкло и под микроскопа. Така че могат да минат години – или по-дълго време, отколкото някои от нас биха искали да чакат – докато се сдобием с всички отговори.

Но онова, което знаем до момента е смразяващо.

Всеки път когато нанесете удар върху бактериите в червата си, е необходима ожесточена битка за възстановяването им. Първият курс на антибиотици, който изпиете може да унищожи бактериите, които сте получили от майка си като бебе. Можете да си възстановите бактериите… веднъж. Но повторното приемане на антибиотици – особено в рамките на шест месеца от първия път – може да ги унищожи отново,  и този път завинаги.

Вземайки предвид необузданата употреба на антибиотици през последните няколко десетилетия – при децата и възрастните хора, както и във всяка възраст между тези две – ще получите представа колко огромен е този проблем.

Другият унищожител на бактериите е стресът. Приток на адреналин може да убие бактериите. Хроничният стрес може да унищожи цялата колония в червата ви. И онова, което влошава нещата още повече, е че вие се превръщате в мишена на ‘лошата’ микрофлора (кандида, хеликобактер пилори, лошите е-коли, салмонелата и други), която замества ‘добрите’ бактерии.

Истинска бъркотия…

Необузданото прекаляване с антибиотици се превърна в критерий за медицинска практика през последните 30 и повече години. Хроничният стрес повече отвсякога е част от живота ни. А захарта, която храни ‘лошите’ бактерии в червата ни повече отвсякога присъства в храната ни.

За полезните бактерии това сигурно е война на живот и смърт. Война, която те губят. Ето защо, горещо препоръчвам да вземате пробиотици като хранителна добавка всеки ден.

Колкото повече хората осъзнават колко важни са пробиотиците, толкова повече пазарът се опитва да ви зариби с полезни пробиотични продукти. Внимавайте какво купувате! Дори и суровите неферментирали храни рядко съдържат достатъчно пробиотици, така че да не се налага да вземате хранителни добавки с пробиотици.

Ето защо, ако си мислите – ям кисело мляко, така че съм защитен – помислете отново. Ще ви се наложи да изяждате по 15 кофички кисело мляко всеки ден, за да си набавяте достатъчно живи бактерии. Освен това, ако ядете кисело мляко, в което има макар и минимално количество захар, грамовете захар елиминират ползата от бактериите така или иначе.

И като говорим за захарта – тя е още едно важно парче от бактериалния пъзел.

Захарта е храна за гъбичките – по-точно, често срещаните форми на захар, съдържащи се в повечето храни, като например захарната тръстика и високо фруктозния царевичен сироп, са храна за ‘лошите’ гъбички като кандида… но те с нищо не допринасят за полезните бактерии в червата ви.

Пребиотиците (храната на пробиотиците), от друга страна съдържат форми на захар, които хранят бактериите, които вие искате да живеят и процъфтяват във вас. Два примера на пребиотици са олигофруктозата и инсулина; и двете вещества действат в дебелото черво за подсилване растежа и действието на бифидобактериите.

Много хранителни добавки с пробиотици съдържат и пребиотици. Можете да ядете храни, които също ще ви ги предоставят и ще презареждат чревната ви флора с тях като например:

 • Сурови корени от цикория
 • Суров артишок
 • Сурови листа от глухарче
 • Суров чесън
 • Сувор праз лук
 • Суров кромид лук
 • Готвен кромид лук
 • Аспержи
 • Сурови банани

Тези храни ще са все още донякъде полезни и след като бъдат сготвени, но са най-полезни сурови.

Вземането на хранителни добавки с пробиотици е абсолютно наложително за всеки, който е пил антибиотици повече от два пъти в живота си, чиято имунна система е отслабена, който страда от автоимунно заболяване или живее под хроничен стрес.

А идеята не е лоша и за останалите от нас (сякаш има такива!).

И ако наистина трябва да пиете антибиотици – и вие и вашият лекар сте съгласни, че няма друг начин да се преборите със сполетялата ви бактериална инфекция, освен чрез тях – осъзнайте, че трябва да работите много по-усилено преди, по време на и след лечението, за да си възвърнете чревната флора.

И едно последно парче от храносмилателния пъзел:

 Днес фармацевтичните компании, чрез рекламите по телевизията за лекарства си против киселини, генерират милиони долари от продажбите си… но те също така спомагат за насърчаването на онова, което смятам за една от най-мащабните дезинформационни здравни кампании в историята: прекомерната стомашна киселина като причина за лошо храносмилане.

Истината е, че по-вероятно е малкото стомашна киселина да причини симптомите на лошото храносмилане. Симптоми за намалена стомашна киселина, състояние също известно като хипохлорхидрия включват подуване на стомаха, уригване, газове непосредствено след ядене, киселини, лошо храносмилане, диария или констипация…

Звучи ли ви познато?

Стомашната киселина или хидрохлорната киселина (HCl), е много мощен храносмилателен агент. Тя е отговорна за някои от най-важните функции на тялото:

 • Тя разгражда протеините в есенциални аминокиселини и хранителни вещества, така че тялото ви да може да ги абсорбира.
 • Тя стимулира панкреаса и тънките черва, за да произвеждат те храносмилателните ензими и жлъчния сок, необходими за понататъшното разграждане на въглехидратите, протеините и мазнините, които ядем.
 • Тя ни предпазва от заболявания като убива патогенните бактерии и гъбички, които обичайно присъстват в храната, преди те да преминат през червата и да стигнат до дебелото черво.

Като остаряваме ние естествено произвеждаме по-малко стомашна киселина, а не повече. Така че като вземаме антиациди ние задълбочаваме проблема… а не го решаваме.

За щастие, много от същите онези лекове, които възстановяват чревната флора спомагат също така и за повишаването на стомашната киселина. Вие просто трябва да свършите вашата част от задачата като не вземате антиациди, намалите захарта в храната си и всеки ден пиете ментов или джинджифилов чай.

Горчивите билки са традиционно лекарство при лошото храносмилане, те са изпитани с времето и приемайки ги при всяко хранене вие можете лесно да подобрите храносмилането си.

от д-р Дейвид Блайуайс

Източник: Advanced Natural Medicine, ‘The Five Pounds You Don’t Want To Lose’, 3 February 2012

Снимка: youngliving-test.ylsocial.net

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *