Токсичните химикали в „чистото” пране

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

laundry-dangers

Вдишаме аромата в секцията за перилни препарати в супера. Понякога е толкова силен, че човек трябва да си запуши носа.

Всички тези парфюми!

Не, не си въобразявате. През 2008 година учени съобщиха за токсичните химикали в перилните препарати и в другите почистващи продукти.

Повечето от нас знаем, че синтетичните аромати са придружени от химикали, които меко казано не са полезни за тялото.

Естествените дезинфектанти надделяват над токсичните в битката за чистота

От 2008 година насам на бял свят изникнаха още химикали, съдържащи се в обикновените, продавани в магазините перилни препарати. Всъщност, ние открихме още седем и ги изброяваме по-долу, наред с някои по-здравословни алтернативи. Не е необходимо да страдате от астма или дерматит само и само дрехите ви да са чисти.

Учените намират доказателство за онова, което подозирахме от край време

Първо, нека погледнем следното изследване. Изследователите от Университета на Вашингтон проучиха най-продаваните перилни и освежаващи въздуха продукти и откриха, че те отделят десетки различни химикали. Всички те излъчвали поне един химикал, определен като токсичен или опасен съобразно федералните закони!

И което е още по-лошо—нито един от тези химикали не бил споменат в етикета.

Сред изследваните продукти имало кърпичка за сушилня, омекотител, перилен препарат, както и спрей и електрически освежители на въздуха. Резултатите показали почти 100 летливи органични съединения (VOCs), отделяни от шестте продукта и нито едно от тях не било посочено на етикета. „Пет от шестте продукта отделяли един или повече канцерогенни или „опасни замърсители на въздуха”, като Агенцията за защита на околната среда счита, че безопасно ниво на излагане на тези химикали не съществува”, казва авторът на изследването Ан Стайнман.

Перилните продукти причиняват хормонален дисбаланс, невротоксичност, дихателни проблеми и дори рак

Това не е всички. По-късно изследване от 2011 година, проведено от същите изследователи откри, че въздухът, издухван от пералните, използващи най-продаваните ароматизирани течни перилни препарати и ароматизираните кърпички за сушилня съдържат опасни химикали, включително два, класифицирани като канцерогенни.

За изследването учените пускали пране, веднъж без препарати, веднъж с водеща марка ароматизиран течен перилен препарат, и веднъж както с перилен препарат, така и с кърпичка за сушилня. Те улавяли изхвърляните газове от сушилнята в метална кутия.

Анализ на хванатия въздух отчел повече от 25 VOCs, включително седем опасни замърсители на въздуха. Двата канцерогени били ацеталдехид и бензол.

„Тези продукти могат да увредят не само личното ви здраве”, казва Стайнман, „но и общественото и екологичното здраве. Химикалите проникват във въздуха, изтичат в канализацията и във водоемите”.

Кислородна бомба: растенията, които елиминират токсините в дома и офиса!

7 токсични химикали в перилните препарати

Нека погледнем по-отблизо какво слагат производителите в перилните препарати, което може да е вредно за здравето ни:

  • Аромати: Това е един от основните проблеми, както и фокусът на двете гореспоменати изследване. Производителите комбинират редица химикали, за да произведат аромат—така че да смятате дрехите си за чисти, понеже ухаят на чисто—и не трябва да изброяват тези химикали на етикета заради защита на търговията. Както сме виждали, някои от тези химикали могат да са много токсични.
  • Почистващи средства (повърхностноактивни): Тези биват включвани във формулата, за да помогнат на продукта да почиства по-добре. Примерите включват химикали като кватерниум-15 (познат като формалдехид, доказат канцероген), диетаноламин (свързван с възпаление на кожата и очите и вероятно с чернодробни проблеми), нонилфенол етоксилат или NPE (токсичен за нервите, дразни кожата, потенциално разстройващо хормоните съединение, токсичен за водния свят), линейни алкилбензол сулфонати или LAS (дразнещи кожата и очите и токсични за водния живот; бензол, който сам по себе си е канцерогенен), и петролни дестилати (свързвани с рак и увреждане на белите дробове).
  • Стабилизатори: Тези химикали помагат за стабилизиране на формулата, така че тя да има по-дълъг срок на годност. Примерите включват полиалкилен оксид или етилен оксид, които се свързват с възпаление на очите и на белите дробове, и дори с дерматит.
  • Белина: Белината може да се използва отделно или да се добавя в самия перилен препарат. Знае се, че тя дразни кожата, очите и белите дробове, а когато се смесва с отходната вода, тя може да формира токсични органични съединения, които се свързват с дихателни проблеми и увреждане на черния дроб и бъбреците.
  • 1,4-диоксан: Това е химически вторичен продукт от производството на препаратите. В независими тестове, организацията Women’s Voices for the Earth откри 89 части на милион (ppm) в Tide Free & Gentle и 63 ppm в обикновения Tide. Те помогнаха за повишаване на запознатостта, а фирмата Proctor & Gamble се съгласи да преформулира, за да снижи нивата до под 25 ppm. Бъдещите тестове би следвало да покажат дали фирмата си е спазили това си обещание.
  • Избелители: Ще ги откриете в перилни продукти, рекламиращи „избелващите” им свойства. По-искрящо бяло пране! По-ярки цветове! Какво води до цялата тази белота и искряща чистота? Химикалите, които всъщност остават в дрехите, за да усвояват UV светлината и да помагат на дрехите да „изглеждат” по-бели, а цветовете – по-ярки. Става дума за неща като нафтотриазолистилбените (свързвани с последици върху развитието и репродуктивните функции), бензоксазолил, диаминостилбен дисулфонат и други. Понеже всички те остават в дрехите, те вероятно попадат в допир с кожата.
  • Фосфати & EDTA: Производителите използват тези, за да правят перилните препарати по-ефикасни при твърда вода и да помогнат за предотвратяване мърсотията да остава в дрехите докато се перат. Тези химикали отдавна се свързват с увреждане на околната среда, особено, в потоците и реките. Те предизвикват цъфтеж на водораслите, който уврежда екосистемите. Много перилни препарати вече са ги елиминирали, но често използват етилен диамин тетраоцетна киселина (EDTA) на тяхно място, която не се разгражда лесно и е доказано в животински изследвания, че е отровна.

Нека положителната енергия завладее дома ви с тази лесна техника! 

Естествени алтернативи

Не трябва да подлагаме себе си и семействата си на всички тези химикали само и само дрехите ни да са чисти. Вместо това има множество стъпки, които можем да предприемем, за да защитим себе си и околната среда

1. Правете си препарат сами. Не е трудно! Трябват ви само малко сода за пране (натриев карбонат), боракс и неароматизиран калъп сапун (като Dr. Bronner’s). (Очаквайте чудесна рецепта за домашен перилен препарат скоро).

2. Купувайте най-безопасните препарати, които можете да намерите. Ако не искате сами да си приготвяте препарат, търсете по-безопасни възможности на пазара. Групата за защита на околната среда предлага чудесен указател за перилните препарати – където в 41 страници можете да откриете продуктите с най-безопасна оценка В и най-вредните, обозначени с F в списъка на този линк:

http://www.ewg.org/guides/subcategories/47-LaundryDetergentGeneralPurpose#.WXt-iPmGPIV

3. Не използвайте омекотители: половин ч.ч. оцет, добавена при изплакването на прането води до същите резултати без токсичните химикали.

4. Отървавайте се от петната по естествен начин: Вместо са използвате заредените с химикали препарати против петна, просто третирайте предварително петното с комбинация от сода за пране, сода за хляб и вода.

  • 5. Опитайте наистина избелващо средство: Малко сода за хляб, добавена в прането ще накара цветовете да искрят по естествен начин без химикалите, от които не можете да се отървете и които дразнят кожата.
  • 6. Изхвърлете кърпичките за сушилнята: Искате да намалите статичното електричество? Опитайте вълнени топка за сушилня. Можете да ги намерите почти навсякъде или сами да си ги правите. (Очаквайте и тази рецепта, наред с рецептата за натурален перилен препарат).  Ако ароматът на кърпичките за сушилня ви липсва, добавяйте любимото си етерично масло върху мокра кърпа и я пускайте в прането при сушенето.

7. Често почиствайте пералнята. Това спомага отърваването от отложил се сапун, бактерии и другите неприятни неща, които се натрупват в пералната с времето. Просто сипвайте бял оцет и пускайте пералнята на пране с гореща вода.

Енергийно пречистване на пространството – лесно вдъхнете свежа енергия в дома си

 

Източник:

https://www.annmariegianni.com/toxic-chemicals-in-laundry-detergents/

Снимка: Alison Joy Hunt

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *