Изследване потвърждава връзката между тревожността и фрактурите

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Изследване, публикувано в научното списание Menopause изследва връзката между нивата на тревожност и минералната плътност на костите сред жени в менопауза. Днес ще разгледаме резултатите от това изследване и ще анализиаме заключенията за хората, които се стремят да поддържат костите си здрави.

Психичното здраве е тясно свързано с физическото здраве, така че не е изненада, че тревожността и здравето на костите са свързани. Това изследване предоставя конкретни данни, които описват точно колко тясно са свързани двете.

За изследването

Изследването включва 192 жени в менопауза, разделени в три групи съобразно нивата им на тревожност. Осемдесет и седем жени са поставни в групата с най-слаба тревожност, 48 в средната група, а 57 в групата с най-силна тревожност.

Подгответе се за менопаузата в 3 лесни стъпки (За да не страдате и един ден)

Нивата на тревожност са оцененни с помощта на стандартен метод за оценяване на тревожността, наречен Hamilton Anxiety Rating Scale. Участниците също така са оценявани за риск от фрактури, анамнеза за фрактури, както и според минералната плътност на костите им, а минералната плътност на костите им е изследвана в лумбалния гръбначен стълб и шийката на бедрената кост.

След това тези данни са съпоставени за определяне на свръзаността между предишни фрактури, риска от фрактури, минералната плътност на костите и нивата на тревожност.

Как бързо да лекуваме фрактури с естествени лекове

Обобщение

Изследване разглежда нивата на тревожност и здравето на костите на 192 жени в менопауза. Изследването определя три нива на тревожност, оценка на риска от фрактури, медицинска анамнеза и минерална плътност на костите в лумбалния гръбначен стълб и шийката на бедрената кост.

Резултатите от изследването

Резултатите от изследването са ясни, а авторите са ги включили още в неговото заглавие „Тревожността е свързана с риска от фрактури при жени в менопауза”.

Изследвателите откриха, че 10-годишната вероятност за сериозни остеопорозни фрактури се повишава съобразно по-високите нива на тревожност. Естествено, жените в групата с най-ниска тревожност са с най-ниска вероятност, а тези в средната група имат по-ниска вероятност от онези в групата с най-висока тревожност. Последните показват по-ниска минерална плътност на костите в лумбалния гръбначен стълб и шийката на бедрената кост в сравнение с жените в другите две групи – със средно или най-ниско ниво на тревожност.

Това разкритие е ясно посочено в заключението на изследването, както следва:

„Това изследване показва, че нивата на тревожност при жени в менопауза в голяма степен са свързани с минералната плътност на костите в лумбалния гръбначен стълб и шийката на бедрената кост”.

Най-добрите 8 храни срещу повишаващото риска от фрактури възпаление

 Обобщение

Изследователите откриха, че вероятността от сериозна остеопорозна фрактура се повишава при повишаващи се нива на тревожност. Те също така откриха, че минералната плътност на костите в лумбалния гръбначен стълб и шийката на бедрената кост се снижава с повишаващите се нива на тревожност. Тревожността има отрицателна връзка със здравето на костите.

Как тревожността уврежда костите ви

Макар че това изследване не проучва физиологичния механизъм зад връзката между тревожността и здравето на костите, други изследвания разкриват как стресът и тревожността водят до химически промени, които променят костите и процеса на премоделиране на костите.

Основният виновник в това вредно уравнение е хормонът кортизол. Познат също като „хормон на стреса”, кортизолът се освобождава от адреналните (надбъбречни) жлези в стресови ситуации като механизъм за оцеляване, за създаване на повишено осъзнаване и реакция, която може би вече ви е позната като „бий се или бягай”. Макар че това хормонално стимулиране е полезно при наистина опасна ситуация, тялото може също така да освобождава този хормон в ситуации, които са просто стресиращи или са в резултат от обща тревожност.

Кортизолът внася киселинност в тялото, така че ако е в голямо количество в организма твърде дълго, тялото ви ще реагира по същия начин, по който той реагира при киселинен начин на хранене. След изчерпването на алкализиращите резерви на бикарбонат, той по правило променя рН-баланса като извлича алкализиращите минерали от костите ви, снижавайки качеството и плътността им. Освен това, кортизолът пречи на усвояването на калция и така докато причинява извличането на калция от костите, той също така разстройва способността ви да си го наваксвате.

Лекари наричат остеопорозата скорбут на костите – необходим ви е витамин С, а не калций

Обобщение

Тревожността и стресът карат надбъбречните жлези да освобождават хормон, наречен кортизол. Понеже кортизолът има киселинно действие, високите му нива изискват тялото да пребалансира своето р-Н като извлича алкализиращите минерали от костите. Освен това, кортизолът пречи на усвояването на калция.

Какво означава това за вас

Снижаването на нивата ви на тревожност е част от битката срещу остеопорозата. Опитайте се да си създадете вътрешно спокойствие дори и при стресиращи събития или когато нещата започнат да излизат извън контрол, за да помогнете на костите си да останат здрави и силни.

Прочетете още:

Депресията победена без лекарства или терапия?!

Топ 10-те хранителни вещества за спокоен сън и здрави кости

Науката потвърждава, че прясното мляко може да причини следните 4 сериозни заболявания

Лекарите изумени! Древна гръцка рецепта спасява от болки в ставите, костите, остеопороза и влошен метаболизъм

Остеопорозата е лечима, 5-те най-важни хранителни вещества за това

Открийте 4-те стъпки за предотвратяване на остеопороза

Ушийте одеало с тежести за успокояване на сетивата, при тревожност, аутизъм…

Домашен еликсир против тревожност по-ефикасен от лекарствата

Източник:

https://saveourbones.com/study-confirms-link-between-anxiety-and-fractures/?ck_subscriber_id=154833136

Снимка: Verywell Mind

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *