Подгответе се за менопаузата в 3 лесни стъпки (За да не страдате и един ден)

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

menopause

Канавата на щастието е здравето ~ Джеймс Лей Хънт

Когато става дума за менопаузата, повечето жени нямат никакви планове за това как да се справят със състояниети. Вие имате ли?

Средната възраст, в която жените навлизат в менопауза е на 52 години, макар че това може да се случи когато жената е в средата на 40те си години или чак в средата на 50те. За разлика от много заболявания като сърдечните заболявания, диабета, деменцията, рака—от които може да се разболее или пък не с остаряването, всяка жена (ако живее достатъчно дълго) ще навлезе в менопауза. И при средностатистическата жена доживяла до осемдесетте си години това означава, че тя ще прекара една трета от живота си в менопауза.

Като лекар-експерт по менопаузата, виждам как жените са напълно слепи по отношение на менопаузата. Те страдат от шест месеца до повече от десетилетие без да търсят лечение защото мислят, че нищо не може да се направи. Или защото са чували, че хормоните са опасни. И това е така. Някои хормонални терапии са опасни—но много не са. И така, какво да правят жените? Как могат те да преминат през тази често пъти объркващата, но неизбежна част от живота си, пред която няма как да не се изправят? 

По-долу съм очертала 3 лесни стъпки, които всяка жена може да предприеме, за да се подготви за менопаузата:

1) Разберете какво представлява менопаузата.

Терминът ‘менопауза’ буквално означава край на месечните цикли на жената от гръцките думи: ‘мен’, която означава месец и ‘паузис’, която означава прекъсване. Този период също обикновено се знае, че маркира края на плодовитостта на жената. И за много жени, включително и за много лекари, с това се изчерпва разбирането им на менопаузата.

И така, какво повече трябва да знаем за менопаузата? Нека започнем с яйчниците. Основната функция на яйчниците е да съхраняват, развиват и освобождават яйцеклетки за възпроизводство. Много жени знаят това, но онова което много от тях не знаят е, че: Това е процесът на развиване и освобождаване на яйцеклетки, в който се произвеждат хормоните естроген и прогестерон. Когато количеството съхранявани яйцеклетки се изчерпи, настъпва менопаузата и жената става безплодна и с постоянен недостиг на естроген и прогестерон. Липсата на повече яйцеклетки означава и край на естрогена и прогестерона.

Някои жени се молят за деня, в който повече няма да трябва да се притесняват за редовния си мензис. Но по време на менопаузата въздействието на липсата на естроген и прогестерон върху лигавицата на матката означава също, че останалата част на тялото не получава естроген и прогестерон. Естрогенът и прогестеронът са два от най-важните хормони за възпроизводството и те са също така отговорни за месечното изграждане и подменяне на лигавицата на матката (водещо до период, който се проявява, ако няма бременост).  Но пренебрегван факт е, че има рецептори на естрогена и прогестерона в цялото женско тяло, не само в матката. Например, има рецептори в мозъка, гърдите, сърцето, кожата, пикочния мехур и костите. Ето защо естрогенът и прогестеронът са необходими за цялостното здраве на жената.

Най-често срещаните симптоми на менопаузата са горещи вълни, изпотяване през нощта, вагинална сухота и спиране на менструалния цикъл. Други симптоми са напълняване, безсъние, умора, депресия, безспокойство, промени в настроението, сърцебиене, вагинална сухота, загуба на либидото, сърбежи,  уринарна инконтиненция, ‘замъгляване на ума’ и ускорено образуване на бръчки. Освен това има и повишен риск от остеопороза, деменция и атеросклероза (втвърдяване на артериите) в дългосрочен план.

2. Научете повече за лечението на менопаузата

В традиционната медицина за хронично заболяване се счита такова с упорстващи признаци и симптоми, което е нелечимо, но изисква продължително лечение. Менопаузата, макар че причинява постоянни недостици на хормони се определя просто като ‘промяна’ или ‘преходна фаза’, която жените трябва да изтърпят и приемат—или някак дори да очакват с нетърпение! Аз не съм съгласна. Аз приемам менопаузата като всеки друг траен хормонален недостиг… като хронично заболяване, което се нуждае от лечение. Когато на хората (диабетици) им свърши инсулина, ние им даваме заместител на инсулина. Ако ви се изчерпат щитовидните хормони, ще ви предпишат заместители на щитовидните хормони. Аз подхождам към менопаузата по същия начин.  Така че когато в жените напълно се изчерпат естрогена и прогестерона т.е. когато те са вече в менопауза, те трябва да получават заместител на естрогена и прогестерона.

Традиционната хормонозаместваща терапия при менопауза за жалост се състои основно от молекули, които изглеждат като естрогена и прогестерона, но не са точно същите и не се дават по начин, възпроизвеждащ напълно начина, по който яйчниците ритмично са ги произвеждали. Тези заместители на естрогена и прогестерона, макар че могат да помогнат при някои симптоми на менопаузата, също имат и странични ефекти и през 2002 г бяха нарочени, че увеличават риска от сърдечно заболяване и рак на гърдата в изследването от програмата Women’s Health Initiative. Последиците са непрестанни полемики и страх от използването на хормонозаместващата терапия за лечение на менопаузата.

Добрата новина е, че има хормонозаместващи терапии с естроген и прогестерон, които съдържат молекули, идентични по молекулярна структура на произвежданите от яйчниците; известни още като ‘биоидентични’ хормони. Има и вид хормонозаместваща терапия с биоидентични хормони, която е биомиметична, което означава, че се прилага по начин, имитиращ нормалната функция на яйчниците. Този вид хормонално заместващи терапии са по-безопасни и по-ефективни от традиционната ХЗТ, и данните сочат, че те предотвратяват хронични заболявания—най-вече остеопорозата.

3) Проверете нивата на хормоните си – докато все още имате менструация.

Ако имате основна информация за нивата на хормоните си през репродуктивните си години, това може да помогне за оптимизирането на хормоналното ви лечение когато навлезете в менопаузата. Има лабораторни граници на нивата на естроген и прогестерон при здравите жени в репродуктивна възраст, но всяка жена е различна. Като знаете нивата си, това може да помогне за оптимизиране на лечението ви. Нивата трябва да се измерят в пиковия им момент по време на цикъла, така че естрогена трябва да се измери на 12я ден от менструалния цикъл, а прогестеронните нива на 21я ден.  (Първият ден на кървене винаги определя ден 1 на менструалния цикъл, затова започвайте да броите от него).

Намерете повече информация за менопаузата в книги, онлайн, в разговори с лекари специалисти и си изгответе план за действие. Измерете нивата на хормоните си докато още ги имате.  Не чакайте да спре цикъла ви или да започнат топлите вълни. Ако спазите горните съвети, може да не страдате и един ден! Наистина, менопаузата не е краят на света, тя всъщност е началото на останалата половина от живота ви! По-добрата.

д-р Шира Милър

Източник: Working moms only, How to Prepare for Menopause in 3 Easy Steps

Снимка: www.dailymail.co.uk

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *