Седем навика срещу подуване на корема спасяват костите ни по празниците

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

bloating-christmas-tips

Празниците вече са тук и за много от нас това означава ходене на гости и множество тържества — или с други думи, много ядене и пиене. Добрите здравословни навици сякаш остават малко встрани. После се събуждаме през януари, чувствайки се с подут стомах, болни и чудейки се как да се отървем от тлъстините по корема.

Дори и за хората, които се стремят да се хранят здравословно, екстравагантните празнични блюда могат да опропастят отличните и здравословни навици, които те спазват през останалата част от годината. Днес ще опишем седем лесни стъпки, които можете да възприемете за свеждане до минимум на безсмисленото непрестанно дъвчене, елиминиране на подутия корем и спасяване на костите от увреждане. Можете да включите тези положителни навици в живота си като цяло и да ги спазвате през цялата година.

Здравословни идеи за незабравимо празнично парти

Как да преминем през празниците без да навредим на костите и на здравето си

1. Непрекъснато зареждайте тялото си с вода!

Водата е живот. Телата ни са изградени най-вече от вода, точно както и планетата, на която живеем, така че е съвсем разумно да поддържаме тялото си хидратирано – това е полезно за храносмилането, кожата, настроението и разбира се за костите ни.

Вместо вкиселяваща тялото алкохолна напитка, защо да не преминаваме през поредното гости или тържество с чаша живителна лимонена вода в ръка?

Не само ще сте с бистър ум — и ще можете да участвате в приятни разговори — но така ще изграждате костите си и ще подобрявате еластичността на кожата си. Никой не трябва да знае, че не пиете някое екзотично опияняващо питие.

Тук трябва да споменем, че пиенето на газирани напитки също не е добра идея понеже те са пълни със захар, обикновено с изкуствени подсладители, и извличат калция от тялото и нанасят ред други поражения върху здравето. Купешките сокове също не препоръчваме, и те са пълни със захар, оцветители, консерванти… А разреждането на твърд алкохол с газирани или негазирани напитки води до по-бързо напиване.

Защо пиенето на газирани напитки също не е за предпочитане вижте тук

Ако решите да пийнете алкохол, изберете червено вино, което съдържа полезния за костите полифенол ресвератрол. И непременно пийте много вода преди и след поглъщането на алкохолни напитки.

Резюме

Празничните тържества обикновено включват пиене, но няма причина вие да не изберете вкусната и вливаща живот лимонена вода, която ще държи ума ви бистър, а вас здрави, като в същото време спасява и костите ви от вкиселяващите последици от пиенето на алкохол. Ако все пак ви се пийва алкохол, изберете червено вино, то съдържа полезния за костите ресвератрол.

Укротете стомаха по празниците с 3 мощни растителни лека

2. Спокойствието е злато

Празниците е всеизвестно, че са стресиращи за повечето хора, ето защо е толкова важно да развием усещане за вътрешно спокойствие, което не може да бъде нарушавано от външните обстоятелства.

Всеизвестно е също така как стресът внася хаос в здравето на стомаха и червата, както и в храносмилането. Ако хронично сте на нокти, това въздейства неблагоприятно на стомашно-чревната функция като създава газове — и подут корем. Стресът също така уврежда костите.

Вместо да се опитвате да не пропуснете нищо по празниците, поставете грижата за себе си на първо място в списъка с приоритетите си. Практикуването на полезни здравословни навици е подарък, който да направите сами на себе си, както и на хората, които обичате.

Резюме

Стремежът нищо да не пропуснете по време на празниците  създава невероятен стрес. Вместо това, научете се да казвате „не” и да изграждате усещане за вътрешно спокойствие в душата и тялото си. Нека най-важният ви приоритет да бъде грижата за вас самите.

Стегнете се – насладете се на празниците!

3. Хранете се разумно

Виждали ли сте как се хранят кучетата? Толкова бързо, че сякаш излапват храната си в мига, в който тя се появи в паничката им. Това може да е добре за кучетата, но не и за нас хората.

Точно както бързите храни са вредни за костите и за цялостното ни здраве, изяждането на храната със скоростта на светлината също е вредно.

Яденето не е спорт и храненията не са време за едновременното вършене на множество задачи: човек не трябва да се храни докато шофира, работи, говори по телефона и т.н. Празничните дни са напрегнати и трескаво оживени, ето защо е жизнено важно да направите съзнателно усилие да забавяте топката по време на хранене като се храните спокойно и бавно.

Ако ядете много бързо, най-вероятно няма да успявате да сдъвквате храната си както трябва, което не й позволява да се смесва добре със слюнката и пречи на доброто храносмилане. Когато лапаме храната си бързо, ние също така поглъщаме и доста въздух с нея.

Резултатът? Подуване на стомаха и нежелано напълняване.

Резюме

Бързото ядене и недоброто сдъвкване на храната са вредни за храносмилането, понеже човек поглъща много въздух с храната. Отделете време да седнете и да ядете спокойно като усещате вкуса на всяка хапка, докато я сдъвквате много добре. Това ще ви помогне да избягвате газове и подуване на стомаха, и ще прави възможно доброто храносмилане.

17 идеи как да изглеждаме и да се чувстваме чудесно по празниците

4. Снижете захарта до минимум

Знаехте ли, че средностатистическият американец изяжда годишно толкова захар, колкото тежи?

Шокиращо нали — особено, като вземем предвид последствията от прекомерната консумация на захар, които се простират от диабет, до атеросклероза, до загуба на костна маса. Разбира се, всеизвестно е, че твърде многото захар води и до затлъстяване — както и до кариеси.

Захарта е въглехидрат, прекаляването с нея означава, че излишъка се складира в тялото като тлъстини. В допълнение на прекомерните калории, захарта е силно пристрастяваща. По-голямата търпимост създава порочен кръг от още консумация на захар, повече калории и качване на още килограми.

Това не означава, че трябва да се откажете от всичките възхитителни десерти, а по-скоро да ядете достатъчно здравословни храни, за да държите силното си желание за сладки неща под контрол, за да можете лесно да избягвате прекомерната захар.

Наслаждавайте се на риба, ябълки, овесени ядки и фасул, за да стабилизирате нивата на кръвната си захар.

Канелата също е ефикасна за поддържането на балансирани нива на кръвната захар. Това е прекрасно, понеже канелата е популярна подправка през тази част от годината като участва в толкова много рецепти. Така че, наслаждавайте й се!

Резюме

Както вече споменахме, американците ядат твърде много захар, което води до голям брой различни инвалидизиращи заболявания. Храни като риба, ябълки, овесени ядки и фасул са отлично допълнение за балансирането на нивата на кръвната захар. Популярната празнична подправка канела също е много ефикасна за стабилизирането на кръвната захар.

Билката, която е по-силна от любовта ви към сладкото

5. Изберете морска сол или билки

Много хора имат навика да солят храната си преди дори да са я опитали или да добавят твърде много сол докато готвят. Освен че това води до задържане на сол в тялото и причинява подуване на стомаха, многото натрий в храната доказано води и до преждевременна смърт.

Вместо обработената кухненска „бяла” сол избирайте морска сол, която е далеч по-здравословна.

Можете също така да заменяте солта с билки, за да добавяте вкус на ястията си. Билки като магданоз, градински чай, розмарин и мащерка е научно доказано, че снижават загубата на костна маса, както и че предпазват от и лекуват остеопороза и остеопения.

Резюме

Прекомерната употреба на обработената готварска сол причинява задържане на вода в тялото, уврежда костите и изследвания доказват научно, че може да доведе до ранна смърт. Вместо нея избирайте морска сол или билки като така ще добавяте вкус в храната, ще препятствате подуването на стомаха и ще укрепвате костите си.

Удивително: Морската сол може да замени шепа лекарства и помага при цели 15 заболявания!

6. Отървете се от млечните продукти

Добре известно е, че млечните продукти изобщо не са добър избор. И понеже повечето хора не могат да храносмилат кравето прясно мляко, това води до възпалителни реакции: газове, болки в корема и подуване на корема.

Освен това, след като прясното мляко намалява калция в костите, пиенето на кисело мляко, кефир и заквасена сметана са все алкализиращи и полезни за костите алтернативи.

Киселото мляко е пълно с пробиотици, полезните бактерии, които водят до добро храносмилане и осигуряват антиоксидантни и противовъзпалителни ползи — и дори ви помагат да спите. Изследване откри, че пробиотиците снижават подуването на корема и подобряват здравето на пациентите, страдащи от функционални стомашни заболявания.

Резюме

Макар че кравето прясно мляко е вредно за здравето, ферментиралите млечни продукти като кисело мляко, кефир и заквасена сметана са полезни за костите алтернативи. Пробиотиците в киселото мляко предоставят много ползи за здравето, включително противовъзпалително и антиоксидантно действие и стимулиране на съня. И е научно доказано, че снижават отичането на корема.

12 засилващи имунитета храни и билки, които придават мощни оздравяващи свойства на ястията ви

7. Яжте, храносмилайте и след това спете

Макар че може да е примамливо да се храним късно и веднага да си лягаме след като сме заети с толкова много мероприятия по празниците, това не е добра идея. Тялото ви трябва да е изправено и будно за оптимално храносмилане. Иначе, бъдете готови за подут корем на сутринта.

И ако планирате да готвите празнични ястия, непременно включвайте полезни и вкусни храни, които също помагат срещу подуването на корема като следните: авокадо, краставица, яйца, горски плодове, кисело мляко, лук и чесън, бадеми и тъмно зелени листни зеленчуци.

Резюме

Храносмилането не протича добре, ако лежите или докато спите, така че непременно яжте достатъчно рано вечер. Това ще даде достатъчно време за храносмилане преди лягане за избягване на подуването на корема.

Спасете се от възпалението естествено, чай с канела и куркума

И сега изключителна рецепта за празници и делници на pH-балансирано смути за справяне с неприятното подуване на корема:

Смути с канела и ядки

Съставки:

  • 1 ч.ч. неподсладено бадемово мляко
  • ½ ч.ч. малини
  • ¼ ч.ч. банани
  • ½ ч.ч. замразен спанак
  • 1 с.л. смляно ленено семе
  • ¼ ч.л. канела
  • пресен босилек (по желание)

Указания:

Разбийте добре съставките в блендер.

от Вивиан Голдсмит

Прочетете още:

Лекарства против киселини повишават риска ви от инфаркт, предупреждават експерти

Магданоза и удивителните му ползи за храносмилането и не само

3 ТОПЛИ ТОНИКА В ПОДКРЕПА НА ЗДРАВОСЛОВНАТА ДЕТОКСИКАЦИЯ

Паразити в тялото, 10 признака и какво да правим

Билки за прочистване на червата 

Не се разпадайте по празниците

Източник:

https://saveourbones.com/7-habits-that-will-relieve-bloating-and-save-your-bones-this-holiday-season/?ck_subscriber_id=154833136
Снимка: painonpudotusnetti.fi

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *