Стегнете се – насладете се на празниците!

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

holiday2

Ето ни отново в очакване на поредните Коледни празници. Не мога да се стърпя и да не запитам кога мина времето? Дали само аз така се чувствам или с всички е така? Все едно пишех как да определяме целите си за Новата година и ето след миг още една година отминава.

Винаги си казвам, че следващата година ще е различна. Ще забавя малко крачка в работата, тичането и каквото там върша, така че да мога да се насладя на всички скъпоценни мигове по празниците. Но някак си се озовавам на същото място и се чудя как за бога ще успея да свърша всичко? Наречете го престараване, но аз обичам да украсявам, да готвя, да посрещам гости, да ходя по партита, че да вместя и ски ваканция през времето от Деня на благодарността до Коледа.

Нека си го кажем. Ние всички сме изложени на едни и същи стресиращи фактори по това време на годината като преяждане, прекомерно харчене, препиване, пътувания по празниците, и семейни драми. Но истината е, че много от нас се пресилват повече като се опитват да вместят и семейните традиции в своя празник.  Не само че помня как мама се опитваше да свърши всичко сама, спомням си и пълното изтощение, докато най-накрая Новата година дойдеше.

Много жени мислят, че създаването на истинско празнично преживяване за семействата им е единствено тяхно задължение. Те от раждането си са обречени да поставят щастието на другите преди своето. Този начин на мислене наслагва напрежение към всичко останало, случващо се в живота им, което превръща това време от годината по-скоро в задължение, отколкото в празник.

Начело на списъка на нещата, причиняващи стрес по празниците са смърт, развод, отсъствието на хората, които обичаме или празния дом след като децата вече са се отделили. Това е същото време от годината, в което най-много ни липсват близките хора и ние жадуваме да се върне времето, когато те бяха с нас. Не е за чудене, че искайки да можехме да се върнем към нещата, каквито бяха, това може да причини чувства на скръб, тъга или самота в период от годината, който се очаква да е изпълнен с радост.

Нека също така не забравяме напрежението от семейните сбирки или на товара, с който те са заредени. В повечето семейства има поне един роднина, който вкофтява атмосферата. Не е възможно да не ги включим в списъка, защото пропускът ще е очевиден. Така че можем само да се надявате събирането да мине както трябва, но това несъмнено е допълнителен стрес.

Освен емоционалните фактори, има и някои външни източници на стрес, които влияят на здравето особено по време на този усилен период от годината.

       Лоши навици на хранене – Захар, захар и още захар. Какво да говорим?  Фондани, сладки, пайове и какво ли още не! Всички тези вкусотии причиняват на тялото истински шоков удар от погълнатите прости въглехидрати. В резултат, метаболизмът се разстройва, което може да доведе до резки промени в настроението, напълняване и храносмилателни проблеми.

       Лишаване от сън – Това е порочен кръг от твърде късно лягане, последвано от пиенето на твърде много кафе, за да се събудите. То временно повишава енергията ви, която няколко часа по-късно се срива. Може да се почувствате по-добре за момент, така че поемате още неща за свършване като опаковане на подаръци, печене на сладкиш или пазаруване. Накрая отново седите до нощите и цикълът се повтаря.

       Твърде много алкохол – Кой може да устои да не се наслади яйчен пунш, шампанско или празнични коктейли? Може обикновено да не пиете, но нали са празници. Сладките напитки, включително виното, съдържат много захар.  Алкохолът е всъщност депресант, но предизвиква отделянето на серотонин, който ви кара да се чувствате щастливи, докато трае въздействието му. Той кара тялото да преминава през същия сценарии на връх и падение като при пристрастяването към захарта.

       Твърде малко движение – Празниците са чудесно извинение да пропуснете обичайните посещения във фитнес залата. Много неща ви пречат, пазаруване, късно лягане, твърде много алкохол и многото задачи за свършване.

Какво е решението? Знаем че е лесно да се стресираме емоционално и физически, но как да го избегнем? Ето няколко предложения, които да включите в програмата си през следващия месец.

  • Откажете се да се опитвате да сте идеални. Отпуснете му края. Вие не трябва да сте всичко за всички или да организирате идеално гости, обяд или събитие. Хората по-скоро искат спокойна домакиня, която знае как да ги посрещне и да се забавлява, отколкото да е напрегната и притеснена.
  • Бъдете благодарни за онова, което имате и прекарвайте време с хората, които обичате. Поменете починалите и семейните традиции, но гледайте в сегашното и извлечете най-много от онова, което имате в момента.
  • Не е необходимо да свършите всичко. Обърнете се към другите и помолете за помощ. Ако сте домакинята на семеен обяд или на празнично тържество, делегирайте задължения на други. Включете семейството и приятелите си в планирането. Превърнете обяда или каквото там подготвяте в общо усилие и така вероятността да сте недоволни ще е по-малка!
  • Отделяйте време за себе си. Намирайте по няколко минути всеки ден да се поглезите и да се обгръщате със заслужена любов и грижи. Отидете на масаж, подремнете, слушайте музика, легнете си с книжка, медитирайте, отидете на разходка и т.н.
  • Хранете се добре като избирате здравословни храни. Не пропускайте яденета само защото предишната вечер сте преяли. Пийте много вода, за да спомогнете детоксикацията на тялото, яжте протеини, зеленчуци или плодове с всяко ядене.
  • Лягайте си достатъчно рано, за да спите по 7-9 часа на нощ. Ако на следващата вечер знаете, че ще стоите до късно, легнете си рано предишната. Придържайте се към лягане по едно и също време когато е възможно.

Ключът към насладата от празниците и към поддържането на здравето си през това време от годината е в баланса. Просто помнете, че е време да благодарим и да направим равносметка. Тази година си подготвям списъка и го проверявам два пъти. Единствената разлика е, че не забравих да си напомня да ям по-малко, да пия по-малко (имам предвид алкохол, разбира се), да съм физически активен както обикновено и най-добрата от всички заръки – да обичам повече!  Вие какво ще кажете?

Бъдете добре,

Дейл Браун

Източник: Healthy Answers, Brace Yourself – Tis the Season to Be Merry! 21 November 2012

Снимка: soundcloud.com

Още в поредицата: 6 идеи за по-екологично чисти подаръци по празниците

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *