Какво точно съдържат продуктите на Coca-Cola и PepsiCo

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Миналия март (2012 г.) независимата природозащитна група Center for Environmental Health – CEH (Център за състоянието на околната среда) откри опасни нива на канцероген в карамеления оцветител в продуктите на Coca-Cola и Pepsi.

coca-cola

Канцерогенът, 4-метилимидазол (4-MEI) е вторичен продукт, получен по време на производството на карамелен оцветител за безалкохолните напитки. При подлагането на карамеления оцветител на високи налягане и температури, захарите влизат в реакция с амоняка и сулфитите и формират вторичния продукт 4-MEI.

Когато изследванията с животни показаха ‘явни доказателства’, че 4-MEI е токсичен канцероген, причиняващ рак на щитовидната жлеза, черния дроб и белите дробове, Националната токсикологична програма развя червените знамена.

Още през 2011 година Калифорния реагира на лабораторните резултати и ефективно прогони канцерогена от територията на щата. Оттогава от всички продукти на Coca-Cola в щата Калифорния се изисква да са съответно обозначени с предупредителен етикет за причиняване на рак съобразно законите за защита на потребителите ‘Prop 65’.

След повече от година Pepsi все още съдържа високи нива на канцерогена 4-MEI.

В резултат на разкриването на продуктите им, Coca-Cola и PepsiCo започнаха да променят формулата на продаваните си в Калифорния продукти. Те направиха дори още по-голям скок напред като дадоха дума на CEH, че не само ще променят продуктите си предназначени за Калифорния, но и че ще променят формулата си за цялата страна, елиминирайки изцяло производството на канцерогенния 4-MEI.

За жалост, според CEH, повече от година по-късно, Pepsi все още не е спазила обещанието си. Според сведенията, напитки на Pepsi, закупени от десет щата все още съдържат високи нива 4-MEI, докато Coca-Cola е предприела драстични мерки да пречисти продуктите си 4-MEI.

Изпълнителният директор на CEH, Майкъл Грийн, подчерта важността от почтени щатски закони за етикетите, които да помагат на потребителите да правят своя информиран избор. „Аплодираме Coca-Cola за предприемането на това предпазващо здравето на потребителите в цялата страна. Забавянето на Pepsi е необяснимо. Ние подканваме компанията да предприеме бързи стъпки, за да осигури на всички американци същия по-безопасен продукт, които те продават в Калифорния”.

Pepsi: 4 до 8 пъти по-отровна

След като помолихме 10 доброволци от цялата страна да купят продукти на Coke и Pepsi в 10 различни щата, CEH събра проби в началото на юни 2013 година и ги изследва за споменатия канцероген. Лабораторните тестове разкриха малко или никакво количество 4-MEI в девет от десет продукта на Coca-Cola, докато всичките десет проби от Pepsi съдържаха високи нива от канцерогена. Освен това бе открито, че извън Калифорния продуктите на Pepsi бяха 4 до 8 пъти по-отровни от продаваните в Калифорния продукти!

Според тестовете на CEH, потребителите извън Калифорния, които пият по 700 мл Pepsi на седмица, поглъщат доста повече от безопасното ниво 4-MEI. В перспектива, почти половината от американците (48%) пият поне по 600 мл газирани напитки всеки ден. Това означава, че около половината американци непрекъснато се тровят всеки ден.

Освен 4-MEI, фосфорната киселина и високофруктозният царевичен сироп (HFCS) на свой ред причиняват вреди

Освен че консумират причиняващия рак 4-MEI, американците поглъщат също така съдържащия се в Coca-Cola и Pepsi коктейл от фосфорна киселина и HFCS. Фосфорната киселина ефективно създава висока киселинност в тялото, с което принуждава тялото да извлича калция и другите минерали от естествените резерви в костите. Това води до по-ниска плътност на костите.

Наред с това, газираните напитки съдържат високофруктозен царевичен сироп. Извличан от генетично модифицирана царевица, HFCS представлява 80 процента фруктоза, която бясно се превръща в мазнини от страна на черния дроб и това води до прекомерна концентрация на мазнини и липопротеини в тялото. Като причинява повишени нива на триглицеридите, HFCS подпомага появата на голямо разнообразие от здравни проблеми, включващи атеросклероза, диабет, повишен сърдечносъдов риск и други.

Какво ще прави Pepsi?

Канцерогенната продукция на вторични продукти, съдържащи 4-метилимидазол може да бъде изведена от Америка през 2014 година.

Според Висшия директор на PepsiCo Аурора Гонзалес „Нашите доставчици на карамелен оцветител работят върху променянето на производствения процес за намаляване на количеството 4-MEI в него. Доколкото зная, нивата на 4-MEI в нашите продукти в Калифорния са под стойностите, указани в закона. Останалата част от САЩ ще е в съответствие към края на февруари 2014 г. Всъщност, ние ще започнем процеса на експедиране на концетрат към края на тази година”.

Какво следва?

Може би е време за етикети, които честно да посочват опасностите от съдържащия ГМО високофруктозен царевичен сироп.

Ланс Девън

Бележка на Здрави всеки ден:

А къде е останалият свят? И какво пием ние тук в България? И кой ще защити нашите интереси и ще изиска продуктите на Coca-Cola и Pepsi да не съдържат 4-MEI, фосфорна киселина, HFCS и какво ли още не (?!)  и в този край на света или поне на етикетите да е отбелязано точно какво пием?

Е, мисля че изводът се налага от само себе си – най-добре е да не пием или поне много рядко да си позволяваме тези продукти.

Източник: NaturalNews, Pepsi still contains cancer-causing ingredient, 10 July 2013 http://www.naturalnews.com/041134_Pepsi_cancer_ingredients.html

Снимка: www.brandchannel.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *