7 начина да победите бърнаут и да спасите сърцето си

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

burnout

Всеки може да се почувства стресиран или дори претоварен с работа понякога, но бърнаут (умственото и емоционално изтощение и изчерпване) представлява напълно различно ниво.

Бърнаут е състояние на хипер стрес, причинено от непрестанни затруднения на работното място, повишени състояния на хроничен стрес и усещане, че не контролирате средата на работното си място.

Когато прекалите със стреса и се окажете в състояние на бърнаут, всичко страда; мотивацията е заменена от апатия; вълнението се превръща в депресия; а надеждата бива удавена в отчаяние. И макар че всичко започва с емоционално изтощение, бърнаут доказано води до коронарна болест на сърцето. Всъщност, това състояние може да повиши риска ви от сърдечно заболяване с почти 80% процента!

Как започва то

Psychology Today предупреждава, че „цинизмът, депресията и летаргията при бърнаут могат да се появят когато не контролирате как изпълнявате работните си задължения, когато работите за осъществяването на цели, които не резонират с вас и когато ви липсва социална подкрепа”.

Вижте разликата между недостатъчно активна и свръхактивна щитовидна жлеза плюс 10 съвета

Бърнаут въздейства на ума по три ключови начина…

Емоционално изтощение: Чувствате се така „откъснати”, че не можете да четете или да се съсредоточавате или дори да мислите за нещо друго. Вие просто седите и гледате втренчено компютъра или стената. Емоционалното изтощение води или съпътства физическото изтощение.

Деперсонализация: Чувствате се сами, отделени и отчуждени от колегите и служителите. Тези чувства на откъснатост могат да доведат до безпокойство, депресия и отчаяние.

Липса на реализация: Апатията е сигурен признак за бърнаут и подкопава увереността ви в работата ви и в способността да продължавате да се справяте добре.

Защо смехотерапията е най-доброто лекарство

Причини за бърнаут…

Непрестанните състояния на хроничен стрес на работното място са основният задействащ фактор за бърнаут. Следните области могат да причинят стресът на работното място да се повиши и да доведе до бърнаут…

Отговорност без правомощия. Нямате властта да взимате ключови решения за работата/проекта, по които работите, но въпреки това ви държат отговорни за резултатите от тях.

Конфликт в ценностната система. Визията и мисията на компанията, в която работите са силно застъпени в документите на дружеството, но шефовете може би са по-загрижени от постигането на финансови цели, вместо да отстояват ценностите на компанията. Непрестанното изправяне пред дилемата за стойностите е пагубно за здравето и благосъстоянието ви.

Недостатъчно възнаграждение. Плащат ви зле за уменията и/или не използват достатъчно уменията ви. Служителите трябва да се чувства ценени, отговорни и възнаградени като позиция и/или заплата за усилията им.

Голяма натовареност. Твърде многото работа се превръща в безкраен труд, който следователно е непоносим. Освен това, сложността на задачите може да надвишава уменията ви, а сроковете да са неприемливи.

Несправедливо и на тъмно. Усещанията, че ви третират нечестно или че нещата се решават със скрито заговорничене създават стрес и бърнаут.

Домашен еликсир против тревожност по-ефикасен от лекарствата

Изпреварете състоянието…

Както е при стреса, познаването на признаците, че бърнаут е съвсем наблизо е жизнено важно за избягването му. Първо, трябва да знаете и да различавате признаците на стрес. Те включват напрежение в кръста, както и във врата раменете; главоболия; раздразнителност, безпокойство, депресия, апатия, безсъние и затруднено съсредоточаване в непосредствените задачи.

Когато това продължава дълъг период от време е по-трудно да избегнем лапите на бърнаут. Така че ако откриете, че стресът се превръща в хронично състояние на работното място за вас, тогава вие трябва да решите този проблем незабавно. Ето няколко съвета:

  1. Ходете с колегите си по светски ангажименти извън службата като на обяд, разходки или други дейности.
  2. Бъдете открити с колегите и мениджърите/шефовете относно впечатленията си на работното място.
  3. Излизайте на разходка в обедната почивка и се хранете далеч от бюрото си.
  4. Правете нещо, което ви е забавно след работа и преди лягане.
  5. Спете дълбоко и яжте балансирана закуска, за да сте готови за деня.
  6. Работете със слушалки, слушайки музика, която повдига духа и настроението ви докато работите.
  7. Винаги отделяйте време да се грижите за себе си.

Стресът – тих, но опасен

Нека отново дадем цитат от списанието Psychology Today, „Ако не нагаждате отговорностите си така, че те да отговарят на истинското ви призвание, или не си взимате почивка поне от време на време, вие може да се изправите пред планина от умствени и физически проблеми със здравето”. Изпреварването на бърнаут като снижавате стреса и проявявате грижи към себе си може да направи живота по-добър, работата по-приятна и да предотвратите ненужното настъпване на коронарна болест на сърцето.

от Д-р Марк Уайли

 

Източник:

https://easyhealthoptions.com/7-ways-beat-burnout-save-heart/

Снимка: LinkedIn

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *