Как яденето на зелени листни зеленчуци помага на сърцето ви

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

green leafy vegies

Прекарването на време в места с много зеленина може да ви успокои. А сега вече има доказателства, че яденето на зелени листни зеленчуци е средство за прочистване на артериите ви.

Почти всички листни и зелени зеленчуци – от спанака и къдравото зеле до бялото зеле и зелените листа на ряпата – ви доставят дозата витамин К, който е важен съюзник в премахването на възпалението. Тук нямаме предвид подутината, която получавате, ако си ударите пищяла в скрина, докато тичате да вдигнете телефона. Имаме предвид опасното възпаление, което протича в артериите ви, и което е основата на проблеми, включващи сърдечни удари, инсулти и дори загуба на паметта.

Възпалението поразява артериите ви, когато проблеми като високото кръвно налягане и високата кръвна захар пропукат гладкия вътрешен слой на вашите артерии. Тялото ви се опитва да поправи пукнатината с холестерол. И когато то се опитва да използва лошия (LDL) холестерол, това предизвиква възпаление. А това е като да се съобщи на пълен с гладни пасажери самолет, че закуските са свършили: Нещата просто се изнервят още повече. В артериите ви, възпалението кара плаката да се напуква, то причинява формирането на съсиреци – както и сърдечен инфаркт или инсулт. Не сте притеснени? Възпалението може също така да причини импотентност и загуба на паметта (сега вече привлякохме ли вниманието ви?).

Но още изследвания свързват високия прием на витамин К с по-нисък индекс на възпаление в цялото тяло. Така че, хапвайте всякакви зелени листни зеленчуци. Полезни са за сърцето ви! Прибавяйте зеле в червените сосове. Задушавайте къдраво зеле с червен винен оцет и чесън. Отидете на пазара още днес и след това проявете творчество. Вкусовите ви рецептори също ще ви благодарят.

от д-р Мехмет Оз и д-р Майкъл Ройзен

Източник: Real Age, How Going Green Helps Your Heart, 29 July 2009

Снимка: happysugarhabits.com  

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *