Поддържайте кръвната си захар в здравословни граници чрез тайна съставка

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Сега е сезонът на супите. И дали ще си стоплите супа от консерва или ще намерите време да извъртите някоя от класическите рецепти на майка си, има една съставка на супите, която кръвната ви захар обожава: зелените листни зеленчуци.

Точно така. Зимните зеленчуци като зелето и къдравото зеле са чудесни за добавяне в супите. И скорошен преглед на научни изследвания разкрива, че при хората, които ядат по чаша готвени листни зеленчуци на ден има 14% по-малка вероятност да развият диабет тип 2.

Полезните неща в листните зеленчуци

greens image004

Резултатите от шест различни изследвания, включващи повече от 200000 възрастни потвърждават това. Изследователите обстойно разгледаха общия им прием на плодове и зеленчуци, но нищо не изглеждаше да има същото въздействие върху риска от диабет, както въздействието, което имаха зелените листни зеленчуци – сготвени или сурови. Това може да е защото повечето зелени листни зеленчуци са чудесен източник на магнезий. В други изследвания, по-големия прием на този важен минерал също се свързва с по-ниския риск от диабет. Зелените листни зеленчуци съдържат в изобилие и борещите се със заболяванията антиоксиданти, които помагат при защитата на тялото по безброй начини.

Зелени листни зеленчуци и още нещо

Изследователите казват, че като хранителна група, зелените листни зеленчуци включват широк спектър от полезни за вас зеленчуци като маруля, къдраво зеле, спанак, бяло зеле, броколи, брюкселско зеле и билки като копър и магданоз. И ползите от тях далече не се свързват едиствено с кръвната захар. Ето и някои от другите забавни причини да се наслаждавате на разнообразие от зелени листни зеленчуци тази зима:

Салатите ще ви заредят

Набавете свежи листа спанак. Прибавете броколи, тиквички, царевица и зелени и оранжеви чушки. Яжте тази смес редовно и след това вижте дали хората ще могат да познаят на колко години сте. Обзалагаме се, че те ще ви дават по-малко години, защото тази смес ще помогне на кожата ви да поддържа стегнатата си еластичност от младостта ви. Става дума за дни, в които ядем основно салати.

Магическите съставки: лутеин и зеаксантин са две хранителни вещества от групата на каротеноидите, които се намират в изобилие в храни като зелените листни зеленчуци и жълто-зелените на цвят зеленчуци. Кожата ви произвежда естествено тези съединения, а когато жени в едно изследване приемали и двата вида зеленчуци под формата на хранителна добавка, тяхната кожа имала по-добра хидратация, подобрена гъвкавост, и повишена защита от вредните ултравиолетови лъчи. Въздействието било дори още по-голямо, когато жените като част от вечерния си тоалет, използвали лосиони, съдържащи хранителните вещества (имайте предвид, че тези лосиони  се оксидират от ултравиолетовите лъчи през деня).

Предпочитате да ги ядете, вместо да се плескате с тях? Тогава засилете способността си да овкусявате хранителните вещества като използвате дресинг, който съдържа малко зехтин или олио от гроздови семки. Каротеноидите се нуждаят от малко мазнини, за да бъдат абсорбирани от тънкото черво. (Забележка: „Малко” не означава половин бутилка!)

Необходими са още изследвания, за да се потвърди ролята, която лутеинът и зеаксантинът играят за здравето на кожата. Но е умно да ги ядете дори и вече да изглеждате по-млади от Ан Хатауей; доста изследвания са показали, че те спомагат и в защитата на очите от остаряване.

Източник: Real Age, Keep Blood Sugar Healthy with This Secret Ingredient, October 2010

Снимка: www.hoibacsi.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *