Шест храни, които поддържат мозъка ви млад

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

brain food

В общи линии, онова което е вредно за сърцето е вредно и за мозъка. Не правете грешка в това отношение: Макар че пържените картофи са вредни за теглото ви, има и една част, която бързо бива изстреляна през артериите към сивото ви вещество.

Наситените мазнини, например, запушват артериите, които водят до мозъка, което ви поставя в риск от инсулт, докато омега-3 мастните киселини – полезните мазнини в рибата – са полезни за мозъка,  защото спомагат за поддържането на артериите ви незапушени. Те също така подобряват невротрансмитерите и снижават депресията.

Това са най-добрите храни, с които да поддържате мозъка и тялото си млади:

Храна Защо Препоръчително количество Разлика във възрастта
Ядки Ядките съдържат моно- ненаситени мазнини, които не запушват артериите и поддържат нивата на прекурсорите на серотонина за по-добро  състояние. Точната доза ядки на ден е 30 грама. (Ако ядете повече, това не вреди, но не прекаля вайте с калориите.) 30 грама са около 12 ореха или 24 бадема. Мъже: 3.3 г.  по-млади.Жени: 4.4 г. по-млади.
Риба
най-вече не от развъдници: сьомга, бяла риба, тилапия сом, писия, махи махи
Рибата съдържа прочистващите артериите омега-3 мастни киселини. Стремете се да приемате по около 400 г риба на седмица или 3 порции всяка с големината на юмрука ви. 2.8 години по-млади.
Соя Соята съдържа полезни за сърцето и артериите протеини, фибри и мазнини. 1 чаша соя на ден. 0.4 години по-млади.
Доматен сок/сос за спагети Доматите съдържат фолиева киселина, ликопен и други хранителни вещества, които поддържат артериите млади. 240 грама сок на ден или 2 супени лъжици сос за спагети на ден. Поне 1 година по-млади.
Зехтин, олио от различни ядки, рибени масла, ленено масло, авокадо Всички тези храни съдържат полезни за сърцето мононенасите ни мазнини. 25% от приеманите през деня калории трябва да са полезни мазнини 3.4 години по-млади.
Натурален шоколад (съдържащ поне 70%  какао) Натуралният шоколад повишава освобождава нето на допамин и осигурява флаваноиди, които поддържат артериите млади. 30 грама на ден (вместо млечен шоколад) 1.2 години по-млади.

 

Източник: Real Age, 6 Foods to Keep Your Mind Young, June, 2010

Снимка: shippygroup.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *