Как промените във времето влияят на здравето ни

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

weather-changes

Вероятно вече знаете как могат да ви накарат да се чувствате промените във времето. Някои хора се чувстват по-енергични при гръмотевици, други се безпокоят, а трети получават пристъп на астма.

Слънчев ден може да ви зареди с енергия, а дъждът може да ви натъжи. Макар че знаем, че времето влияе върху настроението, то може да задейства появата на някои заболявания при хората, податливи на тях.

Студено време

Студените температури повишават риска от сърдечен удар, дори и когато термометърът падне само с няколко градуса. В студа кръвоносните съдове се свиват и карат кръвта да се сгъстява, което означава, че е по-вероятно да се образуват съсиреци, повишаващи риска от инфаркт.

Хората, които са навън в студеното време трябва да избягват внезапни усилия като вдигане на тежка лопата пълна със сняг: самото ходене през снежни преспи или тежък сняг може да натовари сърцето, особено, ако човек не е в добра форма. Важно е човек да е подготвен за студените условия като се облича подходящо, но е важно и да се поддържа във форма през цялата година.

Промените във времето от всякакъв вид могат да предизвикват и мигрени, но здравословният начин на живот може да помогне за снижаване вероятността от инфаркт. Избягвайте да ядете обработени храни, както и консумацията на кофеин или алкохолни напитки. Не пропускайте хранения, почивайте много и непременно поддръжайте тялото си хидратирано.

Още по темата: Защо студеното време е полезно, 5 причини

Горещо време

Инфарктите също така е по-вероятно да се случат по време на горещи вълни. В горещото време тялото губи вода с потта, а след като в кръвта има по-малко вода, тя е по-концентрирана и е по-вероятно да се образуват съсиреци.

Горещината може да е опасна за хората, които страдат от белодробни заболявания като хроничен бронхит или емфизем. Горещото време изисква да дишаме по-усилено, защото е нужна повече енргия за поддържане на тялото хладно, което може да влоши симптомите като недостиг на въздух и кашляне.

Непременно пийте много течности, за да избягвате обезводняване и яжте много сурови храни когато времето е горещо. Суровите плодове и зеленчуци съдържат множество силни антиоксиданти, които помагат за поддържането нивата на енергия високи а имунната система силна.

Влажно и бурно време

Когато времето навън е неприятно, хората, страдащи от артрит не трябва да поглеждат през прозореца, за да разберат какво става. Влажното време усилва симптомите на артрита като болезнените стави.

Счита се, че по-ниското налягане кара възпалените стави да отичат повече, което стимулира нервните фибри, макар че това не е научно доказано. Някои здравни експерти вярват, че по-силните болки при лошо време се дължат на по-малката активност, което причинява скованост в ставите. Ако не си набавяте достатъчно витамин D от слънцето, това също може да причини болки в ставите.

Гръмотевичните бури се знае, че причиняват пристъпи на астма – дори хора, които никога не са страдали от такива преди, макар че засегнатите са по-уязвими на алергии. Това се дължи на промените в температурата на въздуха по време на буря, при които цветния прашец се вдига от земята. Влажността след това разгражда зрънцата цветен прашец на микроскопични алергенни фрагменти.

Не забравяйте, че обикновено не само времето причинява тези здравословни проблеми – начинът на живот е огромен фактор. Вместо да прибегнете към лекарства, помислете за естествени лекове без странични ефекти: редовно правете упражнения, избирайте здравословни храни, почивайте си много и се занимавайте с неща, които свалят стреса.

Независимо от това какво е времето и какво време ни очаква, вие ще сте подготвени!

Прочетете още: Kак времето влияе на здравето ни

 

Източник:

http://www.thealternativedaily.com/weather-impacts-health/

Снимка: mapd5learh.weebly.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *