Хореография за лалета

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

pink tulips

Пристигнахме! Ах тези кристални капчици, как звънтят! Светлината е чудесна! Обстановката, също. Помнете, ние сме артисти! Разпределете се, приятели. Имаме късмет, че тук е просторно. Дайте всичко от себе си! Нека блеснем с чувството си за хумор, с артистизма си, с очарованието, красотата, готовността да покажем на какво сме способни. Трябва да се раздадем докрай! Госпожата, която ни донесе го заслужава. Беше много развълнувана. Да направим празника й блестящ. Неповторим. Да омаем гостите, както никой друг. Както само ние си знаем! Виждам, че имаме конкуренция.

Запомнете, ние сме най-красивите, най-добрите, най-слънчево облените, най-издържливите. Носим в себе си най-много светлина и чар. Излъчваме топлина, радост. От толкова време сме заедно. От цял живот. Ще останем заедно до края. За нас е чест да сме тук. Уютно е и прохладно. Въздухът е свеж, захарно хрупкав. Малко движение по-добре би разкрило характера ни, чувствата. Дишайте дълбоко. Ние сме млади, нахъсани, готови на всичко. Заемете позиции, усмихвайте се, раздавайте се, излъчвайте цялата красота, всичкия блясък и остроумие, които сте скътали в себе си за този така вълнуващ миг. Стигнахме върха! Кулминацията!

Скоро ще се стъмни. Искам през нощта добре да си починете, защото ми се струва, че ни предстои ден, изпълнен с преживявания, вълнение, суетене. Отпуснете се. Знаете, че утре трябва да сте с искрящ вид и зашеметяващо ухание. Те са нашата емблема, нашата запазена марка. Нашият ареал. Вдъхват ефирност и релефност на картината. Правят ни безсмъртни. Почивайте, почивайте. Лека нощ.

Развиделява се. Готови. Наклони цвят. Листата. Отпуснете ги непринудено. Върховете изпънати леко, издадени нагоре и настрани. Наместете се удобно. Извий стъбло. Още. Погледни нагоре. Нагоре. Брадичката издадена напред, очите нагоре. Притворени в унесено мечтание. Можеш да се облегнеш на пелерината ми. Цветовете ни си подхождат. Хайде. Водата е приятна, нали? Не мърдайте. Изящни сте! Какви отблясъци! Това розово е неповторимо. Тъмно, плътно и бурно. Поезия! Няма друго като него. Тук мазваме лека лилава чертица, две. Така. Прелестно.

Усещате ли хлад? Течение? Престанете да треперите. Разваляте композицията. Какво става? Каква е тази режеща светлина? Викове! Тъмна сянка. Вдигат ни! Летим! Внимавайте да не си счупите нещо! Не се бойте. Спокойно. Всички, добре ли сте? Гледайте да не се порежете на парчетата. Макар и начупени, те пак са красиви, блестят във водата. Не се притеснявайте. Всичко ще премине. Усмихвайте се, не показвайте, че ви е страх, че сте объркани. Нищо, че празникът е провален. Вече е тихо. Крясъците и трясъците спряха, но още отекват във всички нас. Нали сме артисти, чувствителни сме повече от другите, макар и те да не го забелязват.

Добрата госпожа! Почувствахте ли сълзите й? Отчаянието? ‘Никога нямало да й позволи да играе на сцена!’ Какъв егоист! ‘Излагала се! На показ пред всички, а била негова. Само негова!’ Този човек сърце няма! Не разбира ли от изкуство? Не цени ли таланта, красотата? ‘Иначе щял да я напусне!’ Ама той гаргите ли ще плаши? За всички е ясно, че госпожата не него обича. Помните мъжа, който я докара вчера, нали? Музиката между тях? Вихрената хармония? И този имбесил сигурно усеща заплаха с двата си грама мозък или с повърхността на безчувственото си закърняло тяло. А тя как го гледа само, как се грижи за него, как му говори. Като на малко дете. Супер е! Но само тя си знае какво й е.

Ето, някой се приближава. Спасени сме! И най-важното, не сме наранени! Каква врява, какъв кошмар! Помните ли местата си в композицията. Ние сме концерт от форми. Положението на тялото е много важно. В нашия занаят то е всичко. Отмина. Май ни забравиха. Не е за чудене в тази суматоха. Сърцето ми се къса. Всички са толкова неприлично любопитни. Въпреки привидно провесените носове. Какви удължени физиономии! Помнете, заедно представляваме това, което сме. Мисията ни е да радваме и да даряваме красота. Без значение къде сме попаднали. Ама каква изненада само! Колко щастливи бяхме, а то! Грубиян? Уж говори тихо и възпитано, пък изрича все низки, зли неща. Дрън-дрън. Как разплака горката госпожа! Обичал я, за нейно добро го правел, затова не я пускал на сцената, имал голямо сърце, спасявал я от глад, ако останела на актьорската си заплата щяла да види какво е без него… Това вече е прекалено… И усетихте ли хладния повей преди да се появи? Колко подходящо! Размирник! Сега пак е уютно и спокойно. Някой ще ни помогне, ще видите. Той поне си тръгна! Интересно като дойде после как ще се държи? Бас държа, че ще се мазни за пред хората и ще се докарва.

Ха, къщата странно притихна, светлината отлетя. Госпожата сигурно е излязла да се разведри, а може и да е отишла при любимия си за утеха. Жалко, че и ние не сме там. Очарователна е атмосферата на любовта. Безтегловна. Безтежестна. Тя обгръща друга планета. Заредена е с магнетизъм и споделеност. Не се отчайвайте, ще се върне. Или ще дойде някой друг. Трябва ни вода. Жадни сме. Захвърлени. Времето ни изтича…

Приятели, това беше. Нетраен е нашият род. Но ние това го знаем от самото начало. Готвим се още от тогава за лебедовата песен. Така смайваме света. С това и със смелостта си. Чувствате ли вече умората? Слабостта? Неизбежно е. Добре че ще сме мъртви, когато се освобождават от нас. Не бих понесла съжалението в очите им. Сега поне ще им спестим погнусата от изхвърлянето на застоялата вода, на изсъхналите ни, оголени тела. Загниването. Жертвоготовни сме, но не сме жертви, а артисти и правим света по-тръпнещ и добър. Животът ни е смислен и вълшебен като приказка. Ние сме завладяващо присъствие. Дори и когато вече ни няма. Затова ни обичат. И защото сме силни и всеотдайни. Всеки ден се принасяме по какви ли не поводи и неизменно изглеждаме красиви, чисти и недокоснати. Облъхнати свише… Обичам ви… Сбогом…

Стефана А’Дора

от книгата ‘Кинематографични стихии’

Прочетете продължението: Хореография на чувствата

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *