Oткрития и развенчани митове в медицината, които ще разлюлеят света – 8

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

 ТАЙНА #8

Спрете рака в крачка с грейпфрут убиец

86% излекувани безнадеждно болни от рак пациенти

Преди години, Институтът за здравни науки (ИЗН) публикува информация за уникалната способност на 1-метилциклопропена (МСР) да спира раковите клетки да се разпространяват – или да метастазират – в други части на тялото. Но както много от продуктите и терапиите, отразени в нашите доклади, в които уведомяваме членовете си за тревожни и значими научни факти, по онова време МСР показваше достатъчно вълнуващи резултати, което ни накара да поискаме да ги съобщим незабавно на своите членове, но той също така беше и твърде нов и нямаше достатъчно изследвания в своя подкрепа.

grapefruit

Сега, обаче, има ново изследване на МСР, което потвърждава неговите противоракови способности – и хвърля известна светлина върху това как той постига тези резултати. Оказава се, че той е още един пример за глюкобиологията, революционното ново изследователско поле. И това приложение в реалния живот на тази най-нова теория вече показва забележителни резултати при изпитания с животни и с хора срещу най-често срещаните – и най-смъртоносни – видове рак, като тези на простатата, на гърдата, на дебелото черво и на белите дробове.

Прицелване в ‘колата за бягство’ на рака

 МСР се извлича от месото и кората на цитрусови плодове, като портокалите и грейпфрута, които са били модифицирани, за да произведат по-къси въглехидратни вериги. Тези по-къси въглехидратни вериги се абсорбират по-лесно през интестиналния тракт в кръвотока, където те могат да направят някои доста невероятни неща – особено срещу раковите клетки.

Въглехидратните вериги, или глюканите, са особено важни за клетъчната комуникация. Те свързват молекулите върху клетъчните повърхностти, наречени свързващи въглехидратите протеини (СВР) или лектини и предават всякакъв вид информация. В този случай, въглехидратните вериги в МСР изглежда се целят в един много специфичен лектин, наречен галектин-3, който играе важна роля в развитието на рака. Изследванията отново и отново показват повишени нива на галетин-3 в раковите тъкани в сравнение със здравите тъкани.

Връзката галектин-3/рак се открива в много форми на рака, включително в рака на щитовидната жлеза, рака на стомаха, рака на хипофизата, рака на гърдата и рака на дебелото черво. Галектин-3 играе роля в различни биологични функции, свързани с рака, включително срастването, ангиогенезиса, апоптозата и метастазата на туморните клетки.

Учените мислят, че галектин-3 постига всичко това по два различни начина, всеки използващ единия край на неговата структура на протеиновата молекула. Единият край, наречен С-терминален край, свързва въглехидратните молекули към други клетки, позволявайки на раковите клетки да се срастват една с друга и със здравите клетки. Този процес позволява на рака да се разпространява или да метастазира.

Противоположният край на галектин-3 молекулите се нарича N-терминал. Когато една специфична аминокиселина, наречена серин се свърже с галектин-3 молекулата в определена позиция в N-терминалния край, тя предизвиква поредица от биохимични реакции, които защитават раковата клетка от смърт или от апоптоза.

Учените вярват, че това е двуяка защита: галектин-3 избива клетките на имунната система, които се опитват да атакуват раковите клетки, а също създава и защитна бариера около раковите клетки, предпазвайки ги от действието на противораковите лекарства и лечения като химиотерапия или лъчетерапия.

MCP запушва канала, който способства растежа на тумора

И какво общо има всичко това с някакво си месо на грейфрут? Въглехидратните молекули на МСР блокират способността на протеина да се свързва с въглехидратите в другите ракови клетки и в здравите тъкани, като се свързва с рецепторните места на галектин-3 въглехидрата в самите С-терминални краища. Когато всичките им свързващи места се запушат, раковите клетки не могат да се срастват една с друга и не могат да метастазират като се срастват с други места. Това е идеален пример за анти-свързващите свойства на въглехидратната верига.

Но някои учени мислят, че МСР може да упражнява и още други въздействия върху раковите клетки. Разговарях със Стивън Струм, лекар, онколог и изследовател, който е съ-автор на изследване за въздействието на МСР върху галектин-3. Той предполага, че ‘паркирането’ на въглехидратните вериги на МСР в С-терминала на галектин-3 може също така да изключва неговия N-терминален защитен отговор, което прави раковите клетки дори още по-уязвими.

Д-р Струм обясни теорията по следния начин: Представете си, че двата терминала на молекулата галектин-3 са като люлка. Когато единият край е горе, другият е долу; когато единият край се активира, другият се изключва. Това би означавало, че когато въглехидратните вериги на МСР се свързват в С-терминалния край, защитният ефект, който галектин-3 осигурява на раковата клетка в N-терминалния край ще бъде изключен. Необходими са още изследвания, за да се потвърди тази теория, но тя подчертава друга вълнуваща област на изследвания върху галектин-3 и потенциала на МСР срещу рака.

 МСР забавя растежа на тумора – дори убива раковите клетки

Макар и да ни трябват още данни за потвърждаване на теорията за люлката, вече има достатъчно изследвания, които показват способността на MCP да спира или забавя развитието на рака. Проведени бяха и няколко значими изследвания с животни и лабораторни изследвания, които показват потенциала на МСР да спира или забавя метастазите и дори да убива раковите клетки.

В едно изследване, на мишки беше даван МСР във водата, която те пиеха и след това им бяха инжектирани човешки клетки на рак на гърдата или на рак на дебелото черво. Във всички случаи МСР ефективно спираше растежа на тумора, спонтанната метастаза и ангиогенезиса, процеса, чрез който клетките развиват нови кръвоносни съдове. В частта от изследването, отнасяща се до рака на гърдата, обемът на тумора при мишките, лекувани с МСР беше по-малък от 1/3 от този при нелекуваните мишки. И никоя от мишките, лекувани с МСР не разви метастази в белите дробове, докато 66 процента от нелекуваните мишки имаха тумори в белите си дробове в края на изследването.

Изследователите откриха подобни резултати и при мишките, на които бяха инжектирани клетки на рак на дебелото черво. Най-съществените тумори на мишките, лекувани с МСР бяха наполовина по размер от тези при нелекуваните мишки. Всички нелекувани мишки развиха метастази в лимфните възли, а 60 процента развиха метастази в черния дроб. Докато само 25 процента от мишките, лекувани с МСР развиха рак на лимфните възли и нито една не показа признаци на рак на черния дроб.

Още през 1995 година учените видяха подобни резултати при плъхове, инжектирани с човешки клетки на рак на простатата и лекувани с МСР. Почти всички от нелекуваните плъхове (15 от 16) развиха метастази в белите дробове за 30 дни, докато само 50 процента от лекуваните с МСР плъхове (7 от 14) развиха метастази в белите дробове. Повече от половината от нелекуваните плъхове също така развиха тумори в лимфните възли, докато само 13 процента от плъховете, лекувани с МСР имаха метастази в лимфните възли.

 Ефективно лечение на рак без сериозни странични ефекти

Доказателственият материал е внушителен. Резултатите, постигнати в тези изследвания си съперничат с действието на много от предписваните с рецепта лекарства против рак. Но онова, което прави МСР дори още по-добър е, че той май няма никакви опасни странични ефекти или взаимодействия. По-малко от 5 процента от хората, вземащи МСР съобщават за известни газове в стомаха или за разхлабване на стомаха, поради съдържащите с в него разтворими фибри. Това обикновено се оправя с намаляване на дозата и с последващото й бавно покачване до препоръчаното ниво. Но в сравнение с токсичните странични ефекти на повечето конвенционални лечения на рака, тези проблеми са съвсем незначителни.

И все пак, важно е да се използва модифициран цитрусов пектин (на МСР) – не просто обикновен цитрусов пектин – за получаването на тези резултати; изследванията показват, че само МСР има способността да спира срастването на раковите клетки и да влияе върху действието на галектин-3. Всъщност, почти всички изследвания върху действието на МСР са проведени със същата формула.

Тя се нарича ПектаСол, и се произвежда от ЕкоНюдженикс в Санта Роза, Калифорния. ПектаСол беше разработен от д-р Айзък Илайъс. Тя е идентична с МСРа, използван в много от изследванията, цитирани по-горе. ПектаСол е на разположение на капсули или под формата на прах: според д-р Илайъс повечето хора го предпочитат на прах, защото препоръчаната дневна доза е доста висока. За да се постигне препоръчаната доза от 14.4 г на ден, човек трябва да пие по шест капсули три пъти на ден. Същата доза можете да постигнете като разтваряте по 5 грама от праха във вода или в сок три пъти на ден.

Ако се борите с рака, говорете със своя лекар за добавянето на модифициран цитрусов пектин към лечебната ви програма. Това може да помогне на тялото ви да се поддаде по-добре на лечението, на което вече сте подложени. Или може просто допълнително да подсили тялото ви и така да му помогне то само да се пребори с болестта. И в двата случая той е ценна добавка към всеки противораков арсенал.

Източник: HIS, Medical Breakthroughs and Breakdowns That Will Rock the World, April 2010

Снимка: www.pittmandavis.com

Забележка на Здрави всеки ден: Ако пиете статини – лекарства за снижаване на холестерола или други лекарства по рецепта, първо се консултирайте с личния си лекар или със специалист относно взаимодействието им с грейпфрут.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *