Естествени начини за справяне с автоимунните заболявания

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

medicinal mushrooms

Колкото и невероятни да са телата ни, те не са способни да се противопоста вят на яростната поредица от нападения, на които ни излага съвременният начин на живот. Стандартната американска диета, животът ни на бързи обороти и най-вече токсините, на които сме изложени във всичко, подхранват група сериозни болестни епидемии, често изброявани заедно под названието „заболявания на западния свят”. А автоимунните заболявания бързо се катерят към върха на този списък.

Автоимунните заболявания, от които съществуват повече от 100 вида, всичките се характеризират с прекалено активни, възпалителни и самоунищожителни реакции на имунната система. В основни линии, имунната система се обръща срещу тялото и нанася големи поражения като атакува органи и тъкани. И до момента няма известни лекове за тях. Вариантите на конвенционалното лечение са насочени да потискат имунитета и възпалението със силни лекарства.

Подобно на рака, автоимунните заболявания като лупус, множествена склероза и много други днес се свързват със замърсяването на околната среда и с ежедневните отрови често пъти съдържащи се в конвенционалните храни, продуктите за домакинството и личната хигиена. Нарастващия брой на случаите на автоимунни заболявания, особено на концентрираните в райони с голямо замърсяване, повече не може да бъде пренебрегван.

Но трябва ли човек генетично да е предразположен, за да е в риск?

Ролята на токсините и алергените

От десетилетия научните и медицински среди единодушно вярват, че гените поставят човек в риск от автоимунно заболяване. Тези заболявания също така се считаше, че са причинени единствено от генетични фактори.

Но изследвания, изникващи от относително новата област, наречена имунотоксикология (изучаването на последиците от токсините върху имунната ни система) оборва това мнение.

Макар че експертите все още вярват, че генетичната предразположеност към автоимунни заболявания поставя някои хора в по-висок риск, данни от имунотксикологични изследвания във водещи институции демонстрират, че епидемичното увеличаване на автоимунните заболявания се влияе от нещо далеч по-широко разпространено.

Нека си го кажем — ние живеем в токсичен свят и трябва активно да работим, за да се предпазваме от вредното му въздействие върху здравето ни, до което това може да доведе.

Автоимунните заболявания включват повече от 100 отделни болести като лупус, ревматоиден артрит, диабет тип 1, множествена склероза и цьолиакия. Те се появяват когато имунната система вече не може да разграничава между здравата тъкан в собственото си тяло от вредящия на тялото нашественик. В общи линии, автоимунните заболявания могат да бъдат описани като неправилно развитие на имунната система с прекъсване в комуникацията между регулиращите имунни Т клетки (T-1 клетките), които организират и насочват имунните реакции, и по-обикновените Т клетки (T-2 клетките) и лимфоцитните имунни клетки, които са отговорни за атакуването на вредни нашественици. При автоимунните заболявания, T-2 клетките циркулират без надзор и сляпо и унищожават различни части от тялото в зависимост от съответното автоимунно заболяване.

Холистична гледна точка

Защо при жените вероятността да развият автоимунно заболяване е три пъти по-голяма отколкото при мъжете? Това е сложен въпрос и може никога да не получи изчерпателен отговор от конвенционалната медицина. От биологична гледна точка има редица усложнения, които съпътстват реакциите при автоимунно заболяване. Може да се приеме за мъдро обаче да се изследва потенциално по-голямото наличие на натрупани токсини в телата на жените. Тези субстанции се свързват с рецепторите на естрогена, изкривяват имунното сигнализиране между клетките, мутират ДНК-то и  разстройват жизнено важни функции.

Жените и мъжете, които живеят и работят, потопени в замърсена околна среда и които непрестанно са изложени на пестициди, диоксини, въглеводороди и тежки метали е до четири пъти по-вероятно да развият автоимунно заболяване в сравнение със средно статистическите граждани. Растящ брой животински изследвания също разкриват причинно следствените връзки между токсините и редица автоимунни заболявания.

Изследователите откриха, че дори и малки дози от тези отрови променят функцията на имунните клетки на всяка от стъпките по сложните пътеки за сигнализиране между клетките. Това включва повишена вероятност от инвалидизиращите и неконтролируеми пристъпи на възпалението, които са характерни за много автоимунни заболявания.

Естествени лечения

Поради редица неясни причини, много автоимунни заболявания се диагнозират и лекуват трудно като в западната медицина няма известни лекове за тях. Конвенционалните терапии се фокусират върху контролирането на пристъпите с лекарства потискащи възпалението, имуносупресивни лекарства и противовирусни лекарства. Това е симптоматичен подход и не решава корена или причината за автоимунните заболявания и може да доведе до тежки странични ефекти.

Храната е особено важна за справянето с автоимунните заболявания, тъй като хранителните алергии играят голяма роля в причиняването на пристъпи при автоимунните заболявания. Справянето с автоимунните заболявания чрез стриктно спазване на здравословна диета без обработени храни се оказва успешно за снижаване сериозността и честотата на пристъпите.

Справяне с автоимунни заболявания

Като интегративен лекар, моята стратегия за справяне с автоимунните заболявания се фокусира върху баланс и регулация. Тъй като имунната система е изгубила контрол над регулиращите си механизми, целта е да се спомогне за повторното изграждане на тези особено важни биологични цикли. За целта е от ключово значение да се регулират храната, физическата активност, достатъчната почивка и моделите на съня.

Когато избираме хранителни вещества за справяне с автоимунните заболявания, фокусът пада върху регулирането и баланса на имунната система, а не на това да се опитваме да избягваме прекомерното стимулиране на имунните реакции. Именно тук лечебните гъби играят голяма, макар и често пъти погрешно разбрана роля.

Лечебните гъби като кориолус, ганодерма (рейши), агарик, кордицепс, умбелатус и майтаке са имунни регулатори. Те помагат за образоването на имунните клетки и насочват подходящите имунни реакции, особено важна част от справянето с автоимунните заболявания. Лечебните гъби балансират дългосрочни и остри имунни реакции чрез регулирането на клетъчната комуникация на Т1 и Т2 клетките.

Растителните лекове, които регулират възпалението също са особено важни за справянето с автоимунните заболявания, наред със силните антиоксиданти в ролята им на премахването на свободните радикали и успокояването на възпалителните реакции на организма. Ето защо аз препоръчвам използването на тибетска билкова формула. Търсете такава формула, чиято рецепта е изпълнена с използването на билки от девствените поля в подножието на Хималаите и от специализирани ферми за отглеждане на билки в Швейцария. Някои от съставките включват исландски мъх, плод от кардамон, корен от саусуреа, златен очеболец, миробалан и други. Тибетската билкова формула регулира здравословните реакции на имунната система и балансира възпалението. Храната и хомеопатията също помагат за справяне с автоимунните заболявания.

Хелаторна терапия

Естествената и ненатрапчива хелация на тежките метали и на токсините попаднали в тялото от околната среда е особено важна. Изхвърлянето на тези отрови от тялото е една от най-важните стъпки в протокола използван за справяне с което и да било автоимунно заболяване. За естествена хелация препоръчвам комбинацията от модифициран цитрусов пектин и модифицирани алгинати, които клинично са доказали, че безопасно премахват тежките метали и токсините от тялото. Избягвайте последващо излагане като избирате естествени, органични алтернативи вместо конвенционалните храни, продукти за тялото и домакинството които съдържат вредни химикали.

Макар че съвременната медицина все още не може да предложи лекарство за автоимунните заболявания, важно е да отбележим, че тези заболявания могат често пъти да бъдат контролирани успешно с правилното регулиране на системите в тялото чрез използването на здравословен хранителен режим,  здравословен начин на живот и полезни хранителни добавки.

Д-р Айзък Илайъс

Източник: Easy Health Options, Natural Ways To Cope With Autoimmune Problems, 28 March 2014

http://easyhealthoptions.com/allergies-category/natural-ways-cope-autoimmune-problems/

Снимка: bloghogar.com

Здрави всеки ден ви препоръчва да не се самолекувате с изброените по-горе методи и да не ги използвате преди да се консултирате с личния си лекар.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

4 thoughts on “Естествени начини за справяне с автоимунните заболявания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *