Прененбрегван летен риск ускорява стареенето

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

peperudi cvetni

За да виждаме цветно красивия свят и предвид големия интерес към статията Билката, която  пази зрениетопредлагаме поредната статия за предпазването на очите.

Чувате тези предупреждения всяка година докато лятото плиска краката ви. Не излагай кожата си твърде много на слънце… предпазвай се от ухапвания на кърлежи и другите жилещи насекоми… избягвай прегряване и дехидратация на тялото.

Но съществува един летен риск, който често пренебрегваме. И това е сериозна грешка. Защото този риск може да ускори процеса на стареене в един много важен орган… очите.

Очите са изградени от едни от най-деликатните тъкани в тялото. И ежедневно са изложени на ударите на окръжаващата среда. Ултравиолетовата светлина бомбардира очите и генерира големи количества от увреждащите тъканите на тялото свободни радикали. Ето защо нивата на антиоксиданти в тъканите на очите са толкова високи. Очите се нуждаят от силна защита.

През лятото когато слънцето е много силно, увреждането от ултравиолетовата светлина е дори още по-голямо. ‘Бомбардирането’ е толкова силно, че естествените защитни сили не могат да наваксат. Без допълнителна защита то може всъщност да ускори процеса на стареене в очите.

А ултравиолетовата светлина не е единствената опасност. Късите вълни на светлината или ‘синята светлина’ също допринасят за увреждането на очите. Това е двойното урочасване на лятното слънце.

Първата стъпка в защитата на очите е проста. Носете слънчеви очила. Но не каквито и да е слънчеви очила. Ето за какво трябва да внимавате, когато си купувате слънчеви очила…

Забравете колко тъмни са стъклата. Тъмнината не е мярка за защита. Всъщност слоят, който блокира UV светлината е прозрачен. Много леко затъмнените стъкла могат да предпазят очите по-ефикасно от тъмните стъкла.

Търсете вместо това “100% UVA и UVB защита”. Това може да е указано на етикета на очилата или там да е изписано “ANSI Z80.3” (стандартът за UV защита) или да се посочва “UV 400” защита.

“UV 400” очилата също блокират увреждащата синя светлина.

Тъмните стъкла освен това не предпазват и от ослепителната светлина. За да се предпазите най-добре от ослепителната светлина на слънцето, избирайте полароидни лещи. Това е особено важно, ако прекарвате много време около вода. Водата отразява много светлина и повишава  ослепителния й блясък.

Кафявите, зелени и сиви стъкла по-малко изопачават цветовете от слънчевите очила в други цветове. Те също така предоставят по-добър контраст. Така че при шофиране тези цветни стъкла са най-добри.

Не всички стъкла – дори и онези със силна защита – са  еднакви. Покритието също има огромно значение.

За най-добра защита търсете стъклата с най-пълното покритие, които можете да намерите. Слънчевите очила с големи стъкла, които плътно покриват очите може да не са връх в модата в момента, но именно те осигуряват най-добрата защита.

Пазете се от евтините очила със стъкла, направени на конвейр. Гладките и полирани стъкла са по-скъпи, но разликата в качеството си струва. През качествените стъкла ще виждате много по-ясно.

Ако носите лещи, можете да си вземете такива с UV филтър. Но непременно носете обикновени слънчеви очила въпреки това, защото контактните лещи не предпазват цялото око.

През лятото е особено важно също така да подхранвате очите си. Витамините A, C и E – наред с цинка изграждат основната комбинация, необходима за здравето на очите. Всички тези мощни антиоксиданти допринасят за здравето на очите. Но непременно добавете към тях и лутеин и зеаксантин.

Лутеинът и зеаксантинът са каротеноидите – ‘братовчеди’ на витамин A – които изграждат 100% от макуларния пигмент в очите. Този пигмент е особено важен за централното зрение и виждането на детайлите. Набавянето на достатъчно лутеин и зеаксантин подсилва здравето на централното зрение.

Жълтъците, спанакът, тиквичките и кивито – наред с тъмнозелените листни зеленчуци – са все добри източници на тези две хранителни вещества. Можете да ги приемате и под формата на хранителни добавки за зрението.

Ваш в добро здраве,

д-р Кенет Уолинър

 Източник: Best Life Herbals, Overlooked Summer Risk Accelerates Aging, 25 July 2012 http://bestlife-herbals.com/overlooked-summer-risk-accelerates-aging/

Снимка: imgfave.com

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

1 thought on “Прененбрегван летен риск ускорява стареенето

  1. Това е страшно. Току що загубих правото да говоря или пиша за слънчевите очила и техният UV защитен слой. Изглежда това е прозрение на Вашият сайт , която квалифицирана информация е военна тайна на суб галактическо ниво. Толкова съм горд , че я доверихте именно на мен…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *