Содата за хляб снижава риска от преждевременна смърт

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

baking-soda-premature-death

Изследване, публикувано този месец (февруари 2016 г.) в списанието Clinical Journal of the American Society of Nephrology заключи, че балансираните нива на сода за хляб или бикарбонат в тялото могат да снижат вероятността от ранна смърт.

Изследването проучи данните, събрани в Изследването на здравето, стареенето и състава на тялото, включващо 2287 участника. Участниците били здрави възрастни, които в началото на изследването през 1997 година били между 70 и 79 годишни и били наблюдавани повече от 10 години. Данните били събирани до края на месец февруари 2014 година.

Какво откриват учените

Авторът на изследването д-р Калани Рафаел, доцент и експерт по нефрология и хипертония в Университета на Юта и колеги, изследвали pH, въглероден диоксид и бикарбонат във връзка с дългосрочното оцеляване. Според прессъобщение на Университета на Юта, „Сериозно болните пациенти със сериозни киселинно причинени аномалии имат много ниска вероятност за оцеляване от заболяването си, но не е ясно дали по-леки промени в киселинния статус на тялото имат ефект върху дълголетието на относително здрави по-възрастни хора”.

Рафаел и колеги откриха, че ниските нива на бикарбонат може да са свързани с 24% повишен риск от преждевременна смърт. Натриевият бикарбонат помага на тялото ви да балансира pH нивата, вероятно удължавайки живота ви. „Онова, което открихме бе, че общо взето здравите по-възрастни хора с ниски нива на бикарбонат бяха в по-висок риск от смърт”, казва Рафаел.„Добавянето на измереното pH в уравнението не променя резултатите, което е важно, защото обикновено pH-то не се измерва”.

Заключенията на изследването могат да помогнат на клиницистите за по-доброто оценяване на риска на пациента от преждевременна смърт като анализират по-подробно концентрациите на бикарбонат в кръвта. Клиницистите могат да препоръчат промени в храната на пациентите с ниски концентрации бикарбонат за оптимизиране на здравето им.

Какво означава това за вас?

Как да набавяте повече сода за хляб в живота си? Учудващото е, че отговорът няма нищо общо с жълтата кутия в хладилника ви, която се бори с миризмите в него. Ако искате да балансирате pH нивата си като си набавяте повече натриев бикарбонат с храната, ключът е в яденето на повече плодове и зеленчуци.

Плодовете и зеленчуците с високо съдържание на калий и бикарбонат ще имат отрицателно въздействие върху бъбречната киселина по скалата PRAL, която отразява количеството киселина, произвеждано от бъбреците след обмяната на веществата. Колкото по-висока е негативната стойност, толкова повече калий и бикарбонат са необходими за потенциалното снижаване на риска от преждевременна смърт, според изследването. Някои източници като ябълки, стафиди, спанак, банани, моркови, броколи, лимони и дори кафе ще повишат нивата ви на калий и бикарбонат.

Ядете ли достатъчно плодове и зеленчуци, за да поддържате здравословен pH баланс?

Стивън Зайфърт

 

Източник:

http://www.thealternativedaily.com/baking-soda-longer-life/?utm_source=external&utm_medium=MG&utm_campaign=mgemail

Снимка: mangvn.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *