Ваксините срещу HPV – превенция или руска рулетка

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Новата ваксина против “рак на шийката на матката”, пусната на пазара през месец септември 2012 година във Великобритания има плашещ профил в Америка 

Гардасил

Накъдето тръгнат САЩ, Обединеното кралство ги следва, и ваксините не правят изключение.

Обединеното кралство току-що обяви, че заменя ваксината Церварикс, използваната досега в страната ваксина, с Гардасил, ваксината, разпространявана в Америка, в нова, прибързана кампания за борба с рака на шийката на матката, започнала през септември 2012 г.

Гардасил, произвеждана от Sanofi и Merck-Sharp & Dohme (MSD), шумно се рекламира като предпазваща от инфекции от четири щама на човешкия папилома вирус (HPV), който може да причини предракови тумори на шийката на матката и на вулвата, както и брадавици на гениталите. Следователно, ваксината се предполага, че защитава от тези щамове на човешкия папилома вирус, както и от брадавици на половите органи за разлика от ваксината Церварикса на GlaxoSmithKline, тъй като твърденията, че последната предпазва от само два вида щамове на човешкия папилома вирус са по-скромни.

teen-girl-vaccine

Повече от десет момичета само в САЩ са умрели от ваксината, а хиляди други са получили усложнения.

Компанията GlaxoSmithKline, която снабдява Обединеното кралство с Церварикс от самото начало на кампанията през 2008 година, твърди, че не е взела участие в последното ‘тръжно’ упражнение за доставяне на ваксина за програмата на Обединеното кралство, защото правителството на Обединеното кралство съобщи, че иска да предпазва момичетата от брадавици на гениталите, както и от всичките видове човешки папилома вирус, които причиняват рак на шийката на матката.

Използвайки предпазването от анални брадавици като голям плюс при продажбите, Sanofi и Merck осъзнаха, че Гардасил е унисекс ваксина и те сега се целят към пазар за тинейджъри момчета в САЩ, като Обединеното кралство скоро ще последва примера им.

      Добре пазени тайни

Онова което правителството на Обединеното кралство не казва на тийнейджърите – нито на родителите им – е че и двете ваксини имат голям недостатък: нарастващ брой на червените кръвни телца – и от двете страни на Атлантика.

Уебсайтът truthaboutgardasil.org , създаден от майки на тийнейджъри станали жертва на ваксината, твърди че от ваксината само в САЩ са починали повече от 100 момичета и че още хиляди са пострадали от странични ефекти.

Сериозните неблагоприятни реакции включват смърт, конвулсии, парализа, припадъци и удар, синдром на Гилен-Баре, автоимунни разстройства, хронична умора, болки и слабост в мускулите и ставите, дълбока тромбоза във вените, белодробна емболия, анафилактичен шок и ако щете… вярвайте, рак на шийката на матката.

В доклада си със заглавие ‘Пост-лицензионната педиатрична безопасност на ваксината Гардасил и преглед на неблагоприятните резултати от нея’, обхващащ само двете години между октомври 2009 и декември 2011, Системата за докладване за неблагоприятни резултати при ползването на ваксини (VAERS) на Американската агенция за храните и лекарствата отбелязва 14 ‘официални смъртни случаи’ и 818 ‘сериозни’ случаи (включващи смърт, и животозастрашаващи събития, стационарна хоспитализация или постоянна инвалидност) сред момичета и млади жени на възраст от 9 до 26 години, по данни съобщени от САЩ и от други страни. Сред младите мъже във същите възрастови граници има 10 смъртни случаи и 80 сериозни случаи.

Добре е също така да не забравяме, че тези данни най-вероятно са изключително занижени; в Системата за докладване VAERS се получават едва приблизително 10 процента от докладваните странични ефекти от ваксини, което означава, че сериозните странични ефекти могат да са приблизително повече от 9000 само през последните две години.

Освен това, макар че ваксината беше надлежно проследявана чрез Системата в продължение на 6 месеца, Агенцията за храните и лекарствата наскоро наложи изискване за промяна в етикета като се отбележи възможността от причиняване на припадъци, венозни тромботични събития и автоимунни заболявания. Агенцията също така стартира собствено изследване на венозните тромботични събития и на Гардасил.

Тези и други неблагоприятни последици може да са свързани с нов синдром, срещан при ваксини като тези за човешкия папилома вирус (HPV), наречен ‘имунотоксичност’. Преди няколко години Центърът за оценка и изследване на лекарствата на американската Агенция за храните и лекарствата установи редица проблеми, свързани с прекалената стимулация на имунната система, включващи клетъчни и тъканни аномалии и увреждания; ‘цитокинова буря’ (свръхстимулирано отделяне на цитокини) и синдром на туморен лизис, метаболитни нарушения, причиняващи срив в клетъчното ДНК и автоимунни проблеми.

Макар че в Обединеното кралство няма официални резултати за страничните ефекти, съществуват няколко уебсайта, посветени на увреждания, смъртни случаи и ‘мистериозни заболявания’, свързани с ваксината Церварикс.

      Маркетингови маневри

Подобно на кампаниите за ваксини в миналото, последната кампания на Обединеното кралство може би представлява цинична крачка от страна на Merck за покачване акциите на ваксина, претърпяла относителен провал на пазара след ефективната кампания на родители на пострадали деца, които информират обществеността за опасностите и липсата на ефикасност на ваксината. Гардасил олицетворяваше ‘Голямата бяла надежда’ на фармацевтичната компания след катастрофалните съдебни дела, свързани с дискредитираното й лекарство за артрит Виокс (Vioxx), причинило десетки хиляди смъртни случаи, за които Merck изплати обезщетения в размер на 1 милиард щатски долари.

Ваксината Гардасил на Merck имаше бомбастичен старт като продажбите в световен мащаб достигнаха 1,5 милиарда щатски доларa скоро след като ваксината излезе на пазара през 2006 година след агресивна маркетингова кампания с реклами по телевизията в цяла Америка, насочени към 13 годишните. Пласирането на Гардасил представи първата рекламна кампания в бизнеса с лекарства насочена пряко към тийнейджърите.

В Европа, Sanofi-Pasteur последва този творчески пример като през 2007 г организира масов митинг в Париж, продължил една седмица, в който участваха водещи лекари от цяла Европа, които деляха сцената с известни личности и съветваха Гардасил да се използва в целия свят.

Единствената непредвидена пречка бе, че митингът и съпътстващата го кампания бяха изцяло финансирани от Sanofi, която до 2007 година бе платила около 1 милион лири стерлинги (1,9 милиона щатски долара), за да бъде ваксината им приета от страните по света. Всъщност те дори поеха пътните разходи на повечето от ‘гостите’ на митинга в Париж, обявен като ‘първата глобална среща на най-високо равнище срещу рака на шийката на матката’. Някои от участниците дори получиха хонорар за участието си.

Това грандиозно маркетингово усилие имаше лош обратен ефект след появявата на първите нещастни случаи и след като родителите започнаха да създават влиятелни уебсайтове в целия свят, разкривайки натрупаните до момента факти за ваксината.

До 2010 година продажбите спаднаха с една трета. Merck пое дори по-голям удар през есента на 2011 година, когато ваксината попадна под кръстосания огън на кандидатите за президент на републиканците

След като бе разкрито, че губернаторът на Тексас, Рик Пери, първият политик направил задължителна употребата на Гардасил в своя щат, има връзки с компанията Merck, един от опонентите му, Мишел Бакман, атакува неговата позиция като съобщи в ефира на националната телевизия, че ваксината е опасна и че тя се е срещнала с майка, чиято дъщеря е станала ‘умствено изостанала’, след като й била бита инжекцията.

Всички тези събития показват, че навлизането на Гардасил в момента се отнася до само около една трета от подходящите момичета в САЩ.

Наскоро Фондът на ООН за населението и Санрио, производителят на глобалната марка Hello Kitty заедно стартираха кампания, наречена ‘Проект: Здравейусмивка’.

Идеята е да се използва захарната малка котка, за да се запознае населението в глобален план с нуждата от предовратяване на рака на шийката на матката. Макар че стартира в Япония, кампанията наскоро достигна бреговете на Америка чрез отворения отново магазин от висока класа Hello Kitty на Таймс скуеър в Ню Йорк.

gardasil-victims2

      Истината за Гардасил

Онова което се изгуби в цялата тази главозамайваща вихрушка на PR и позициониране на продукта е, че Гардасил всъщност не предотвратява рака на шийката на матката, а само понякога предотвратява онова мъгляво състояние, наричано ‘предраково’.

Гардасил наистина беше първата ваксина, която показа, че може да предотвратява четири щама на човешкия папилома вирус (HPV), считани че са сред водещите причини на предраковите заболявания на шийката на матката, както и на самия рак на шийката на матката.

Въпреки това, от повече от стоте щама на HPV се знае, че само 40 причиняват генитални инфекции, а половината от тях доказано причиняват рак, като някои от тях причиняват и генитални брадавици. Ваксината претендира, че предотвратява инфекции, причинени от щамовете 6, 11, 16 и 18 на HPV. Според сайта за продуктите на Merck, видовете 16 и 18 на човешкия папилома вирус причиняват 70 процента от всички случаи на рак на шийката на матката, докато видовете 6 и 11 причиняват 90 процента от всички видове генитални брадавици.

Това означава, че ваксината само твърди, че предотвратява инфектирането на хората само с тези малко на брой щамове на човешкия папилома вирус, но не предотварява развиването на рак след като човек бъде заразен.

Освен това, ваксината действа само ако човек никога преди не е бил излаган на човешки папилома вирус – ето защо Merck се цели в младите жени, които още не са станали сексуално активни.

Въпреки най-добрите усилия на Merck, Sanofi, а сега и на Hello Kitty, ракът на шийката на матката не е големият убиец, в който те искат да го превърнат. От всичките нови случаи на рак, ракът на шийката на матката дори не се класира в десетте най-разпространени вида рак. В Обединеното кралство се диагностират около 2700 нови случаи всяка година, което поставя рака на шийката на матката едва наполовина от заболеваемостта от десетия най-често срещан вид рак, левкемията, и далеч след рака на гърдата, на белите дробове, на дебелото черво и на матката, на не-Ходжкиновите лимфоми, меланомите и рака на щитовидната жлеза, яйчниците и бъбреците.

Вземайки предвид броя на младите жени, увредени и убити от ваксината, въпросът дали повече момичета стават жертва на самото заболяване или на така наречената му ‘превенция’ е спорен.

от Лин Мактагарт 

Източник: What Doctors Don’t Tell You, vol 23, Gardasil, 6 September 2012

Снимка: healthimpactnews.comthecommonsenseshow.com

Прочетете още по темата:

Вината за Гардасил призната, оттеглена, смъртните случаи остават и 

Упс, Merck ‘забравили да тестват’ въздействието на ваксината Гардасил върху яйчниците

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *