Шест стъпки към щастлива котка у дома

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Няма друго такова същество като котката. Вижте тези съвети чрез които да направите любимката си щастлива:

1. Дарете радост с играчки. От хартиени пликове и топки от намачкана хартия, до моторизирани ‘мишки’ и лазерни показалки, играчките  разиграват и най-ленивите котки. Механични, аудио и какви ли още не, играчките са важна част от ежедневието на мъркащите домашни любимци.

happy-cat

2. Чакай да се почеша. Котките обичат да драскат. По този начин те премахват счупените си нокти, обтягат мускулите си и маркират ‘територия’. Най-добрият начин да спасите мебелите си е като осигурите на котката си много ‘одобрени’ места, където да си точи ноктите. Котешки ‘дървета’ и стойки, картонени кутии за острене на ноктите и онези гениални ‘котешки драскалки’ (топче в кръгъл, частично отворен пластмасов улей около картонена подложка за драскане) са големи хитове. Поръсвайте ги с котешка трева всяка седмица, за да задържите вниманието на котето, и не забравяйте да сменяте издраните подложки.

3. Осигурете стая с изглед. Прозорците са ‘телевизорите’ на котките, така че място за къпане или хранилка на птички близо до прозореца може да им осигури часове забавления. Ако первазите на прозорците не са достатъчно широки, направете или купете тапицирана стойка (от магазините за домашни любимци или по каталог) и я прикрепете към перваза. За да си седи котето безопасно на перваза, непременно се уверете, че прозорците са застопорени в отворено положение така, че няма да се отворят и да ударят котката; също така затъкнете връвчиците на щорите нагоре, за да не се омотаят около краката или около друга част на тялото на вашата любимка.

4. Нека си помъркам на верандата. Остъклените веранди/балкони или достъпните от прозореца оградени места дават чудесна възможност на котарака ви да общува безопасно с природата. Ако живеете в къща, можете да намерите ограждения в магазините за домашни любимци, които да изнсталирате отделно или да ги свържете с котешката врата. Ако около двора ви има ограда, можете да използвате мрежа, която да закрепите за горната част на оградата. Но е важно да подсилите конструкцията, за да не могат кучета и други хищници да проникват в царството на котката ви.

5. Извеждайте котето си на котешки разходки. Котките могат да бъдат приучени да се разхождат на каишка—само непременно използвайте лекичка прибираща се каишка, която се закача на нагърдник, а не на нашийник. Оставете котката да свикне с нагръдника известно време у дома и след това изберете безопасно място навън за експедиция. Може да потърсите също ‘количка за домашен любимец’, ако искате да ходите на по-дълги и бързи разходки, която ще осигури защита на котето от свободно разхождащи се кучета.

6. Посадете градина—от котешка трева. Котките си пасат от нея и се търкалят в нея. Пшеничената трева, алфалфата (люцерна) и овесената трева са също здравословни. Можете да закупите комплекти за засаждане на семената в магазините за домашни любимци.

Източник: The PETA Files

Снимка: www.brooklynvegan.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *