Добра новина: Епигенетиката доказва, че не сме обречени на дадените ни по рождение кости!

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

epygenetics

Днес ще откриете нещо невероятно: можете да се спасите от костите си, дори и при семейна анамнеза за остеопороза.

Според нов клон в науката, познат като епигенетика или епигеномика, предприемайки лесни промени в начина на живот вие реално можете да промените експресията на гените си. А ето и добрата новина: това се отнася и за здравето на костите.

Нека започнем с разглеждането на епигенетиката и същността й.

Епигенетика: Отвъд генетичния код

„Епи” е гръцка дума, означаваща „в допълнение към” или „отвъд”. Епигенетиката се занимава с биологични феномени, заобикалящи генетичния код. Пример би бил, идентични близнаци, които са генетично еднакви, но единият близнак необяснимо развива хронично заболяване като ревматоиден артрит. Друг пример е гасеницата, превръщаща се в пеперуда – насекомото генетично е същото, но с напълно различен външен вид.

Самите гени не се променят. Онова което може да се промени е как тези гени са изразени или „включени”. Някои гени могат, също така, да бъдат „изключени”. Това се постига от редица фактори на околната среда като начин на хранене и физическа активност.
И именно в този аспект можем да говорим за здравето на костите.

Епигеника и остеопороза

Костите са жива тъкан – това по-точно е съединителна тъкан, която подновява и ремоделира себе си непрекъснато. Този процес е много деликатен и включва много клетъчни и биологични механизми – включително моделите на генна експресия, отговорни за дейността на костните клетки.

Учените откриват различни геноми, свързани с плътността на костите, но тези геноми „обясняват само малка частица от колебанието на костната маса, наблюдаващо се в населението… Всъщност, епигенетичните промени регулират генната транскрипция, но съществуват нарастващи по обем доказателства за влиянието на генетичните (т.е. на ДНК секвенците) варианти върху ДНК метилацията и зависещите от miRNA механизми („генетична епигеномика”),” се казва в скорошно изследване по темата.

С други думи, изследванията сочат към взаимодействие между генетичните и епигенетични механизми.

Това означава, че вие всъщност можете да промените генетичната си експресия, защото като прилагате лесни промени в начина си на живот …

Можете да повилияете на това кои гени са включени или изключени

Не е тайна, че редовните упражнения предотвратяват много хронични заболявания. Но учените са озадъчени относно механизмите зад това.

Отговорът е в епигенетиката. Невероятното е, че изследванията показват, че упражненията действително стимулират генетичните модификации. Според изследване от 2014 година,

„Данните от провеждани в момента изследвания показват, че епигенетичните модификации (ДНК метилация и хистон ацетилация) и микроRNAs (miRNAs) се влияят от интензивни аеробни и с тежести упражнения, което се отразява в мозъка, кръвта, скелетните и сърдечни мускули”.

Освен това, изследване на Университета на Виржиния наистина идентифицира два гена, които регулират плътността на костите. Но съвсем не е изненадващо, че…

Медицинската общност използва тази информация за разработването на още лекарства

Понеже арсеналът им от лекарствени възможности за остеопорозата рязко се свива, медицинското статукво дори още по-отчаяно търси „чудодейното” лекарство за остеопороза. Всъщност, те се надяват да разработят лекарство, което ще използва тези два „гена на костната плътност”, споменати по-горе, в опит изкуствено да манипулират плътността на костите. Това начнание ще отнеме много години, разбира се – и в крайна сметка, като всички останали лекарства за остеопороза, то ще се провали в предотвратяването на ниската костна плътност.

Защото едно нещо е ясно: медицинското статукво не успява да осъзнае, че тялото е така създадено, че да регулира това естествено!

Фармацевтичните лекарства не са отговорът за по-доброто здраве на костите. Изследванията ясно показват, че възприемането на режим на редовни упражнения влияе естествено на гените в хармония с естествените процеси в тялото, за да спомага в изграждането на здрави и гъвкави кости, които са устойчиви на фрактури.

Още по темата: Открийте 4-те стъпки за предотвратяване на остеопороза

Как упражненията влияят на генната експресия

И така, какво е необходимо, за да промените генната си експресия? Ключът е да се правят упражнения за правилна механична стимулация на костите. Те трябва да се основават на закона на Уулф, който гласи, че насочената стимулация (под формата на упражнения с тежести) подобрява плътността и здравето на костите. Нека видим по-отблизо как действа това.

Костните морфогенетични протеини или BMPs, действително регулират костната маса като влияят върху функцията на остеобластите, изграждащите костите клетки. Всъщност, революционно откритие в изследване показва, че механичната стимулация (не химическата, като чрез лекарства, например), когато се прилага през фазата на растеж при ремоделирането на костите, наистина повишава морфогенетичния протеин BMP-4, „водейки до повишена пролиферация и диференциация на остеобластите”.

Това означава, че правилната механична стимулация на костите повишава натрупването на костна маса, което се изразява в по-плъни и по-силни кости.

И когато цялата тази информация се обедини, човек има мощен начин за изграждане на костите си, независимо от строежа и състава на генетично дадените му кости!

Добрата новина е, че упражненията са нещо, което можете да започнете незабавно. Не е необходимо да чакате десетилетия Биг фарма да разработи последното въздействащо на гените лекарство (каква плашеща перспектива!).

Примери за силно въздействащи упражнения с натоварване са:

  • танцуване
  • интензивна аеробика
  • разхождане
  • джогинг/тичане
  • скачане на въже
  • качване по стълбите
  • тенис
  • както и вдигане на тежести (гирички) в изправено, седнало или легнало положение.

Правете такива упражнения по 30 минути в повечето дни на седмицата, 30 минути наведнъж или разпределени през целия ден – ползите за костите са едни и същи.

 

Източник:

http://saveourbones.com/good-news-epigenetics-proves-that-youre-not-stuck-with-the-bones-you-have/

Снимка: www.lifeportalen.se

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *