Лекуването на надбъбречната жлеза, ключ към жизнеността

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Непрекъснато се чувствате болни и уморени? 

Вие не нарушавате хранителния си режим без глутен, но въпреки това се чувствате уморени, имате проблеми със свалянето на килограмите, не можете да спите, имунната ви система продължава да е слаба, и сякаш не можете да изплувате? Причината може да се крие в много неща: непрекъснати недостици на хранителни вещества, други хранителни алергии или непоносимости, хронична инфекция, като например бактериален свръх растеж в тънките черва, хипотироидизъм – списъкът на възможните причини е дълъг. Често срещан виновник, който често остава недиагностициран е адреналната (надбъбречна) умора. Откриването й, диагнозирането й и лечението й може да се окажат повратен момент във възстановяването на жизнеността и качеството на живота ви.

relax Capture-500x333

Какво имаме предвид под надбъбречна жлеза?

Много хора може никога да не са чували за надбъбречната (адренална) жлеза, да не говорим за адренална умора. Надбъбречната жлеза е чифтен орган при бозайниците, представляващ двойка ендокринни жлези с пирамидална форма, върху горната предна част на всеки от двата бъбрека. Надбъбречните жлези са отговорни за секрецията на няколко важни хормона, регулиращи стреса и метаболизма. Те също така секретират и много други хормони, които играят роля във всичко, като се започне от контролирането на кръвната захар и се стигне до производството на полови хормони, контролирането на цикъла на съня и енергията в тялото. Както казахме, те секретират хормоните на стреса кортизол и адреналин. Кортизолът конкретно има лошата слава, че допринася за напълняването и бързото стареене. Обаче, недостатъчното количество кортизол води до неконтролируемо възпаление, хронична умора, безсъние, влошаване на алергиите и на хроничните инфекции.

Симптоми на адренална умора

 • умора (изненада!)
 • безсъние
 • безпокойство/депресия
 • ниско кръвно налягане (когато се изправяте бързо ви се струва, че ще припаднете)
 • мускулна слабост, липса на издръжливост
 • ниска поносимост към психически или физически стрес
 • чести инфекции
 • хронични възпалителни заболявания
 • влошаващи се алергии
 • раздразнителност
 • хипогликемия/ниска кръвна захар
 • алергии
 • чувство на пълно изтощение

Изследване

Има много добри лаборатории, които правят тестове на слюнката, което е най-добрият избор за изследване на адреналната умора или дори на изтощението. Тези домашни тестове изискват 4 проби на слюнка в определено време и измерват хормоните кортизол и дехидроепиандростерон (DHEA). Преимуществото на теста със слюнката е, че той измерва дневния ритъм на хормоналните цикли. Кортизолът контролира циркадните ни ритми, така че времето на вземането на пробата е ключово за това как функционира надбъбречната жлеза. Има две основни заболявания, които засягат надбъбречните жлези, болестта на Кушинг и болестта на Адисон. И двете заболявания са редки, но могат да се свържат с болестта цьолиакия. Смята се, че Джей Еф Кенеди е страдал не само от цьолиакия но и от болестта на Адисон. Тези заболявания се диагнозират чрез кръвни тестове обичайно направени от ендокринолог. Традиционната медицина счита тези две заболявания като единственото нещо, което може да се обърка с надбъбречните жлези.

Оздравяване веднъж завинаги

Изумява ме, че след като веднъж надбъбречните жлези са истински отслабени, те обикновено не се възстановяват самостоятелно, а се нуждаят от известно ниво на специфична помощ. При хората, които са наистина тревожни, формули като Cortisol Manager укрепва адреналните резерви, но е по-скоро успокояваща, а не стимулираща. За хора в по-напреднала фаза, които изпитват много, ако не и всичките изброени по-горе симптоми, аз предписвам ADR-7 сутрин и отново по обяд. Дори и при пиене на хранителните добавки, може да отнеме от два месеца до една година или повече докато надбъбречната жлеза отново започне да функционира добре без прием на хранителни добавки, като възстановяването ще ви отнеме толкова по-дълго съобразно на стреса на който сте изложени. Добрата новина е, че обикновено хората се нуждаят от само два дни до две седмици, за да започнат да усещате подобрения в нивата на енергията и на доброто си физическо и психическо състояние.

Ето какво четем в статия в сайта www.redicecreations.com:

„Ако тази статия привлича вниманието ви, недейте веднага да тичате при лекаря си и да купувате лекарства. Вместо това бързо отидете при своя натуропат и си направете лесен тест на слюнката (струва около $120), който измерва няколко параметри на функцията на надбъбречните жлези. Изчакайте резултатите и обсъдете лечението със своя натуропат. Има различни естествени хранителни добавки, които да ви помогнат да се върнете във форма. Една от тях, “Mega Stress” на Priority One използва комбинация от корен от женско биле, В витамини, адренален  концентрат, женшен, инозитол и други. Коренът от женско биле (сладък корен) се използва от много векове от традиционната китайска медицина и все още се включва в редица терапевтични лечения. Модерната наука ни показва, че коренът на растението женско биле съдържа съединение, наречено глициризинова киселина, което спира разграждането на циркулиращия кортизол в черния дроб. По този начин тази киселина може да подобри силата на произведения от надбъбречните жлези кортизол. Това я прави много полезна в случаите на адренална умора”.

Извод за следване

Ако страдате от адренална умора, има надежда. Най-трудната част често се състои в това да намерите някой, който да ви изслуша и да знае как да ви помогне да се излекувате. Надбъбречната жлеза е тази, която се справя със стреса в тялото, така че, да, стресът би могъл да е част от проблема и от липсата на резерви в тялото които да ви помогнат да се справите с нея. На много хора им казват, че стресът е причината за страданията им, и след това им предписват антидепресанти, което е просто временно закърпване на положението. Антидепресантите могат да направят симптомите на депресията по-контролируеми в краткосрочен план, но няма да излекуват скритата адренална слабост, която причинява много повече симптоми от просто депресия. Ако изпитвате много от изброените по-горе симптоми и никога не сте попадали на някой, който е запознат с надбъбречната жлеза, то адреналната умора може да не ви позволява да живеете по най-добрия начин.

Д-р Кристин Дохърти

 

Източник:

http://www.pointnatural.com/blog/2014/7/17/healing-the-adrenals-the-key-to-vitality

http://www.redicecreations.com/article.php?id=17611

Снимка: fightercode.com

Прочетете още по темата:

Чувствате се уморени? Ето 7 храни срещу адренална умора

4 неща ви делят от така желаната жизненост

Синдром на хроничната умора. Петте най-ефикасни рецепти

Корен от женско биле, 9 лечебни свойства

Петте най-важни факта за антидепресантите

Умората: Пет възможни причини

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *