Уханието на розмарин подсилва паметта със 75%

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Розмаринът е чудесна билка, чиято традиционна употреба се простира хиляди години назад във времето. Тя има безброй употреби както в кухнята, така и в билковата медицина (фитотерапията).

rosemary_image_1000

Знаете ли, че розмаринът се свързва с подобряването на паметта от древни времена? Вярно е – и розмарина дори се споменава от късната Елизабетианска епоха до ранния Романтизъм като билката на паметта. В шекспировата пиеса Хамлет, Офелия казва „Ето розмарин, за паметта”. (Хамлет, iv. 5) Билката също така отдавна се използва като символ на спомените по време на сватби, при военни възпоминания и на погребения в Европа и Австралия. Едно време опечалените забождали розмарин на реверите си, горели го като тамян или го хвърляли в гроба в знак на почитане на паметта на мъртвите.

Изглежда Тази традиция с розмарина изглежда всъщност е далеч по-древна и възниква в арабския свят в средновековието, където науката била доста развита: В текст от 1578 година четем „Арабите, както и добрите лекари, казват, че розмаринът успокоява мозъка, паметта и вътрешните усещания и че възстановява речта, особено на сладко от цветовете му със захар, което се приема ежедневно”.

Поради тази привидно езотерична асоциация, розмаринът понякога се използва в билкови амулети, и се слага под калъфката на възглавницата, или просто се вдишва аромата на букет от билката като се счита, че използването на розмарин по тези начини предпазва спящия от кошмари, както и че подобрява паметта му.

Невероятното е, че няколко научни изследвания откриха удивителни резултати по отношение на въздействието на розмарина върху паметта:

Ролята на етеричното масло от розмарин в ароматерапията като фактор, подсилващ яснотата на ума бе потвърдено от изследването на Мос, Кук, Уеснес и Дъкет (2003 г.),  в което вдишването на етерично масло от розмарин значително подобрява цялостното качество на паметта и на вторичните фактори на паметта в участниците в изследването.

По-наскоро, през 2012 година, изследване включващо 28 по-възрастни хора (на средна възраст 75 години) откри статистически значими, влияещи се от дозата подобрения в когнитивното представяне с дози стрити на прах сушени листа от розмарин.

Друго изследване на Марк Мос и Лорейн Оливър в Университета Нортумбрия, Нюкасъл откри, че 1,8-цинеол (съединение в розмарина) е факторът, потенциално отговорен за когнитивната функция и настроенията.

По-нататъшни изследвания на Марк Мос и екипа му откриха подобряване на паметта с до удивителните 75% при разпръскването на етерично масло от розмарин.

Ако се чудите „Как въобще е възможно аромат да подобрява паметта”? – ами, това е чудесен въпрос. От очарователен цитат от един от рецензираните научни доклади: „Летливите съединение (например, терпените) влизат в кръвотока през назалната или на белите дробове лигавица”. Терпените са малки, органични молекули, които лесно преминават през кръвно-мозъчната бариера и следователно упражняват пряко въздействие върху рецепторните точки или ензимните системи в мозъка.

Терпените са основни компоненти на етеричните масла и често имат силен аромат, на който се дължи разнообразна гама от естествени миризми. Открито е също така, че 1,8-цинеолът влиза в кръвотока на бозайниците след вдишване или поглъщане.

Интересно ми е да разбера дали някой използва розмарина за подобряване на паметта. Може би можете да вземете малко розмарин със себе си на следващия си изпит и да разберете дали билката ще ви помогне да си спомняте по-добре? Една последна пикантна подробност, която да ви вдъхнови още повече: Лавандула. В изследване от 1998 година, публикувано в списанието International Journal of Neuroscience, розмаринът показва, че повишава вниманието, докато лавандулата не само че повишаваше вниманието, но също и увеличаваше прецизността в тестове по математика! Както вървят нещата, усещам възможност за направата на магическа смес от етерични масла за предоставяне на способността за запомняне на всички подробности!

Розмаринът се отглежда много лесно в градините и расте буйно. Можете да си изсушите клонки от билката и да ги приберете в буркан, за да са ви под ръка за употреба в кухнята. Когато сами си наберете и изсушите иглоподобните листа на билката, ще откриете, че те са далеч по-ароматични от купените от магазина!

Сега ми хрумва още един пример за древно познание за билката, потвърдено от съвременни експерименти. Това се случва отново и отново – свойствата на забележителните билки, на тези изгубени съкровища на древния свят, се приемат за съмнителни от съвременната медицина. Ако дадена билка се използва от хиляди години за дадено заболяване, трябва да се счита за вероятно, че тя наистина е ефикасна. Кога ще настигнем древното знание? Да се надяваме, скоро – докато все още е останала девствена, незасегната от ГМО природа…

Източник: Scientists Find Sniffing Rosemary Can Increase Memory By 75%

http://www.herbs-info.com/blog/scientists-find-sniffing-rosemary-can-increase-memory-by-75/

Снимка: www.sci-news.com

Прочетете още за розмарина:

Розмаринът убива >90% от раковите клетки!

Билката, която пази зрението

Старото колело или как да засадим 11 билки в градината

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

1 thought on “Уханието на розмарин подсилва паметта със 75%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *