Най-разумният ви подход към добро здраве оттук нататък

Colorful tablets with capsules and pills on blue background

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Нямам нищо против човек да си дава разумни практически обещания в началото на всяка нова година, които той може да следва. В крайна сметка, защо да си даваме обещание, ако няма да можем да го спазваме непрестанно през годината и след това?

Тази година ви съветвам да се съсредоточите върху умереността. И то във всичко.

Можете да започнете с въвеждането на 10те лесни здравословни навика, разделени в публикуваните две статии на д-р Марк Микоци. Първите пет от тях ви представихме в статията: Пътната карта указваща как да сте по-здрави и по-щастливи отсега нататък. А днес ви представяме останалите пет точки от

Плана от 10 точки за по-добро здраве до живот

6.) Избягвайте ненужното пиене на лекарства

Някои от най-добрите неща, които можете да правите, за да поддържате здравето си включват да не пиете ненужни и вредни лекарства без рецепта, както и такива с рецепта. Особено често срещани антиациди (киселинни блокери) като Prilosec®, Nexium®, и Prevacid®. Прочетете още по темата в статията: Лекарства против киселини повишават риска ви от инфаркт, предупреждават експерти

Тези инхибитори на протонната помпа (PPIs) потискат стомашната киселина. Така че вие вероятно приемате, че те действат бързо и лесно се справят с киселинния рефлукс. Но за съжаление нищо не е по-далеч от истината: Спасение: Заблудата за киселините изяснена

Тези вредни лекарства могат да неутрализират нормалната способност на тялото ви да убива опасните бактерии, а това може да причини диария. Тези лекарства могат също така да блокират усвояването на ключови витамини от тялото — особено усвояването на B витамини. Дори още по-зле, те могат да повишат риска от напълняване, фрактури на костите, пневмония и опасни бактериални инфекции.

Да не казвам, че много лекарства без и с рецепта включително PPIs, са пристрастяващи или причиняват ужасни странични ефекти, ако се опитате да спрете приема на съответното лекарство.

Открил съм, че с просто балансиране на стомашно-чревната система човек може да си спести дълъг списък от заболявания.

Пречистващ лек за изхвърляне на токсините от дебелото черво

7.) Подхранвайте клетките си с червен чай

През 2019 година ви препоръчвам да добавите тази здравословна напитка в деня си — вкусен чай от южноафриканския храст ройбос. Той балансира електролитите в тялото и стимулира клетките да произвеждат собствена вода в клетъчните митохондрии.

Това е чаят, който помага на бушмените в Калахари в Южна Африка да оцеляват в едно от най-суровите и горещи места на Земята. Оказва се, че чаят ройбос наистина хидратира тялото на клетъчно ниво.

Чаят от ройбос също така помага за предпазване от и премахване на киселините. Той дори подобрява храносмилането и поддържа редовността на изхожданията, предпазвайки ви от запек.

Кърваво червената енергийна тайна за вампири и смъртни

8.) Бъдете винаги в движение — но избягвайте затворените фитнес зали

Както често пиша, леките до умерени упражнения са полезни за тялото и ума. Особено когато ги правите сред Природата.

Така че винаги се стремете към 2 и половина часа лека до умерена физическа активност на седмица. Най-добрите упражнения са онези, които можете да правите около дома или в градината си — като домашна работа и градинарство. Тези дейности помагат и за поддържането и дори повишаването на мускулната маса, сила, издръжливост и функционалност.

Повечето супери имат паркинги, така че спирайте възможно най-далеч от входа. Докато сте на пазар спирайте по-далеч от входа, за да добавяте още няколко стотин стъпки до и от магазина.

“Крос кроул” техника укрепва нервната система и развитието на мозъка

9.) Пазете се от полифармация

Полифармацията (или приемът на пет или повече лекарства всеки ден) е нарастващ проблем в света. И макар че аптекарите вече имат системи за насочване на вниманието към взаимодействията на многото лекарства, все още много от тях остават незабелязани. Освен това, ако ходите при повече от един лекар е добре да съобщавате на всеки какво са ви предписали останалите.

И така, през новата година непременно молете личния си лекар да преглежда заедно с вас всички лекарства, които пиете, както и дозите. Носете пълен списък при посещенията си при лекаря си. Ако взимате прекалено много лекарства, струва си да поговорите за снижаването на количествата, които приемате.

Непременно искайте от своя лекар да проверява лекарството ви за високо кръвно. Особено ако сте над 60-годишна възраст. Категорични данни днес показват, че поддържането на леко по-високо кръвно налягане с остаряването ни е полезно за здравето ни. (Статия за това сензационно откритие: Извънредна новина: Може ли леко повишеното кръвно налягане всъщност да е полезно за здравето?). Група експерти днес препоръчват на всеки човек надхвърлил 60-те да не започва лечение за снижаване на кръвното си налягане докато нивата не надвишат 150/90 mmHg.

Освен това, лекарствата за кръвно могат твърде много да снижат стойностите, причинявайки припадане и падания — особено, ако тези лекарства не се коригират нито спират когато вече не са необходими.

По същия начин, лекарствата за контролиране на кръвната захар могат да причинят хипогликемия (ниска кръвна захар) — друга сериозна причина за падане и нараняване при по-възрастните хора, ако те се приемат повече от необходимото.

Така че непременно се уверявайте, че личният ви лекар винаги проверява дозите на тези лекарства.

Опасни коктейли от лекарства: 5 вредни за здравето комбинации

10.) Вземете си домашен любимец

Последният ми съвет за дълготрайно подобряване на здравето ви е забавен — обмислете възможността да си вземете домашен любимец.

От друга страна, домашните кучета и котки могат да ви карат да настъпвате и избягвате някои неща по пода (което наистина може да ви помогне да поддържате подвижността си). Редица изследвания показват, че домашните любимци носят със себе си всякакви ползи както за тялото така и за ума. Всъщност това е едно от най-полезните неща, които можете да направите за да удължите живота си!

Най-полезните 10 неща, които можем да научим от кучетата

Сърдечните приятели на човека, буквално и преносно

Ако се нуждаете от помощ за да се изправяте и да се движите, големите обучени кучета водачи са чудесни. Те предоставят физическа опора, почти като „проходилка” — но без да трябва непрестанно да разчитате на неудобните, тежки и грозни патерици. А ако паднете и не можете да станете, те са тренирани да доведат помощ.

Е, това са 10-те точки в моя практичен и разумен план за здраве, които да използвате за напред. Надявам се да започнете да ги следвате и да се придържате към тях непрестанно.

Винаги на страната на науката,

Д-р Марк С. Микоци, Ph.D.

Прочетете също:

Алкалната диета: Основа за по-добро здраве

Сключете сделка, спасете живота си

Бадемови кълнове за максимално здраве

Петъчната петица: Дайте силен тласък на отслабването без никакви диети

Кои лекарства да спрем да пием, водят до деменция

Източник:

https://drmicozzi.com/the-most-sensible-approach-to-good-health-in-2019

Снимка: HuffPost

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *