Бадемови кълнове за максимално здраве

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

almonds-6a00e5528309ac8834017c32d3870d970b-500wi

Суровите бадеми отлично допълват питателния хранителен режим. Те съдържат много антиоксиданти, фибри и здравословни мазнини, които в съчетание ни засищат и намаляват силния глад и желанието да хапваме нездравословни храни, облекчават киселините.

Обаче, има правилен и неправилен начин да ги ядем, ако искаме да извлечем най-много от полезните им за здравето свойства.

Когато ги ядем сурови, бадемите съдържат витамин Е, калций, магнезий, манган, както и омега-3 и омега-6 мастни киселини. Когато са печени, обаче, каквито за жалост са повечето бадеми, продавани в САЩ, мастните киселини са увредени и, от високата температура, са формирали вторични продукти, наречени акриламиди. Акриламидите вече са свързани с канцерогенни свойства – което превръща печените бадеми в храна, която трябва да избягваме.

Суровите бадеми задържат хранителните си вещества и мастните киселини и не внасят нездравословни вторични продукти в тялото. Обаче, те съдържат фитинова киселина, която затруднява усвояването на всички хранителни вещества в тях от тялото.

Ако накиснете бадемите във вода за няколко часа преди да ги ядете, фитиновата киселина се разтваря и отключва хранителния им потенциал. Ако не ви харесва усещането да ядете поелите влагата бадеми, можете да ги сушите в изсушител преди ядене.

Абсолютно най-здравословният начин да ядете бадемите е като отидете още една крачка по-нататък след накисването им и оставите бадемите да покълнат. Този процес концентрира хранителните вещества, прави бадемите по-лесно смилаеми и им придава мек, сладък, по-малко „орехов” вкус. Той също така освобождава липазата, ензим, който помага на тялото да разгражда мазнините – полезен съюзник наистина, ако се опитвате да отслабнете.

За да покълнат бадемите, просто добавете една част сурови бадеми в три части студена, дестилирана вода в стъклен буркан с капак на винт. Оставете ги да престоят на стайна температура и не на директна слънчева светлина около 12 часа.

Изплакнете бадемите със студена вода – не се шокирайте от кафявия цвят на водата след дългото им киснене – и ги оставете в буркан с капак във хладилника за до пет дни. Изплаквайте и отцеждайте бадемите всеки ден. Те няма наистина да формират кълнове, но ще изглеждат набъбнали.

Макар че бадемите, особено покълналите бадеми, са здравословна и вкусна храна, съдържаща много важни хранителни вещества, яденето на повече от шепа от тях на ден може леко да разстрои храносмилането. Можете да смекчите това им действие като ги ядете със съдържащи пробиотици храни като органично кисело мляко или кефир, но въпреки това е най-добре да им се наслаждавате в умерени количества.

Можете да ядете покълналите бадеми направо или да ги правите на бадемово мляко (виж рецептата тук). Те са чудесна добавка към салати или ястия като ги добавяте при сервиране, за да не бъдат топлинно обработени.

Приятно отглеждане на кълнове!

~The Alternative Daily

Източник:

http://www.thealternativedaily.com/best-way-eat-almonds-maximum-health/

Снимка: blog.crescendoh.com

Прочетете още:

Бадемово мляко и бадемово масло

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *