Цианидин: ползи за сърцето, при диабет тип 2 и при артрит – 3

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

cyanidin-3

След предишните две статии за цианидина, Цианидин, ползи от съдържащото се в ярките плодове и зеленчуци съединение – 1 и  Цианидинът действа благоприятно в лечението на рак на дебелото черво – 2, днес приключваме с настоящата статия за още три ползи от това лековито вещество:

Цианидинът предпазва сърцето – непременно яжте сини боровинки и ягоди

Сините боровинки и ягодите са богати на антоцианини, включително на цианидин и са високо ценени заради съществената им роля в предпазването на сърцето и снижаването на високото кръвно налягане. Минали изследвания разкриха, че жените на възраст от 25 до 42 години, които ядат повече от три порции сини боровинки и ягоди на седмица имат 32 % по-нисък риск от получаване на сърдечен удар.

Съединение в плодовете и ядките премахва болестта на Алцхаймер, рака и диабета

Антоцианините са познати с това, че са полезни за ендотелната лигавица на системата за кръвообръщение в тялото като вероятно предпазват от наслояване на плака в артериите, както и с това, че стимулират здравословното кръвно налягане.

Други изследвания показват, че тези антиоксиданти предпазват от сърдечни заболявания като снижават оксидативния стрес и възпалението, като в същото време укрепват силата на капилярите и спират формирането на плака. Яденето на сини боровинки е доказано, че снижава кръвното налягане. Изследване, публикувано в списанието Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics с участието на жени в след менопауза показва, че консумацията на сини боровинки въздейства благоприятно на кръвното налягане.

Забравете аспирина при главоболие, този чай лекува също така диабет и облекчава болката

Жените, които били с наченки на хипертония или с хипертония получавали плацебо на прах или сини сушени и замразени боровинки на прах – количество, равно на около 1 ч.ч. пресни сини боровинки – всеки ден в продължение на осем седмици. Докато плацебо групата не изпитала никакви промени, жените, които пиели боровинковия прах постигнали 5 до 6 процентен спад на показателите, както на систоличното така и на диастоличното си кръвно налягане.

Измерванията на азотен оксид също са значително повишени в боровинковата група, без да има същата промяна в контролната група. Азотният оксид помага на кръвоносните съдове да поддържат еластичността си и разширява кръвоносните съдове, като по този начин снижава кръвното налягане. Авторите на изследването отбелязват: „Ежедневната консумация на сини боровинки снижава кръвното налягане и сковаността на артериите, което вероятно се дължи на повишеното производство на азотен оксид”.

Непременно заредете тялото си с лековитите хранителни вещества в тези плодове!

Спомага ли цианидинът в контролирането на диабета?

Значимостта на антоцианините като цианидина в предпазването от и лечението на диабет тип 2 бе изтъкната в преглед от 2018 година, проведен във Вроцлавкия медицински университет в Полша.

Авторите на прегледа прегледаха предишни изследвания, свързани с важността на антоцианините в регулирането на въглехидратния метаболизъм и в снижаването на инсулиновата резистентност като основни фактори за снижаването на риска от диабет тип 2. Според екипа, към днешна дата редица изследвания с участието, както на хора, така и на животни, показват, че антоцианините:

Подсилват секрецията на адипонектин и лептин
Поддържат активирането на протеин киназата, задействана от аденозин монофосфат (AMP)
Повишават активацията на PPARγ в адипозната тъкан на скелетните мускули
Спират чревната алфа-глюкозидаза и панкреасната алфа-амилаза
Снижават експресията на свързващия се с ретинол протеин 4 (RBP4)
Регулират експресията и транслокацията при пренасянето на глюкоза от ген тип 4 (GLUT4)

След така сложните доводи, добре е да знаем, че освен това, антоцианините доказано подобряват секрецията на инсулина от страна на панкреатичните бета клетки на гризачите. Понеже отделните антоцианини и техните глюкозиди имат различно действие, изследователите препоръчват яденето на разнообразни растителни продукти като част от ежедневната ни храна, за да си подсигуряваме широк обхват от антоцианини.

Спрете туморния растеж и убийте раковите клетки естествено с елагова киселина

Цианидинът в черешите снижава артрита на лабораторни плъхове

Изследване в Китай от 2005 година показва, че цианидинът — по-конкретно, този в черешите — поради своите противовъзпалителни свойства, помага за облекчаването на артрита (отичането на лапите) на лабораторни плъхове. След изкуственото „внасяне” на артрит с помощта на инжекции в лапите на четири групи лабораторни плъхове, изследователите лекуват три от групите с цианидин. Едната група получавала висока доза, друга средно висока, а трета ниска доза цианидин. Четвъртата група е контролна, и получава плацебо.

Задните крака на плъховете и в четирите инжектирани групи, както и на онези в отделната, контролна група били наблюдавани в продължение на 14 дневен период. Изследователите отбелязват, че цианидинът предпазвал от отичане на лапите при получилите артритни инжекции плъхове. През цялото изследване отичането при третираните с цианидин групи в значителна степен било намалено в сравнение с групата плъхове, които били инжектирани, но не получавали цианидин. Авторите на изследването отбелязват:

„Хистологично изследване на участъци в задните крайници разкри облекчаване на възпалителната реакция в ставите след лечението. Цианидинът предпазва от отичане на лапите при плъховете с артрит и облекчава възпалителната реакция в ставите, като механизмът… подобрява и цялостната анти-оксидативна способност и унищожението на свободните радикали… Резултатите показват, че цианидинът от черешите може да е един от потенциалните кандидати за облекчаването на артрита”.

Още по темата:

Сладка тайна побеждава сърдечните заболявания за 30 дни

Ягодите лекуват рак

3 естествени начина да се избавим от хроничната болка

Черешите са полезна суперхрана, 6 причини

Помогнете на ДНК-то си да победи рака

Източник:

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2018/07/02/cyanidin-benefits.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art2&utm_campaign=20180702Z2&et_cid=DM218944&et_rid=352836726 !!!

Снимка: tangerangnews.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *