Цианидин, ползи от съдържащото се в ярките плодове и зеленчуци съединение – 1

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

cyanidin-1

Статията в резюме

  • Цианидинът и неговите гликозиди се определят като антоцианини, голям клас водно разтворими растителни съединения, отговорни за искрящия син, оранжев и червен цвят на някои плодове и зеленчуци
  • Плодове като къпините, сините боровинки, червените боровинки и малините са богати на цианидин, както са и зеленчуците като патладжаните, репичките, червеното зеле и червеният лук
  • Най-големите концентрации на цианидин са в кората/кожата на растенията
  • Понеже цианидинът е силно противовъзпалително и антиоксидантно съединение, консумацията на богати на цианидин храни се счита, че снижава риска от артрит, рак и диабет

Цианидинът и неговите гликозиди са сред шестте основни антоцианини, голям клас водно разтворими растителни съединения, отговорни за искрящото синьо, оранжево и червено на някои плодове и зеленчуци. Плодове като къпините, сините боровинки, червените боровинки и малините – както и ябълките, прасковите и крушите – са богати на антоцианини, както са и зеленчуци като патладжаните, репичките, червеното зеле и червеният лук.

Най-големите концентрации на цианидин са в кората/кожата на растенията. Понеже цианидинът е силно противовъзпалително и антиоксидантно съединение, консумацията на богати на цианидин храни се счита, че снижава риска от артрит, рак и диабет. Ако страдате от някое от тези заболявания или просто искате да научите повече за дадено полезно за здравето ви растително съединение, ще искате да се запознаете по-отблизо с цианидина.

Непременно заредете тялото си с лековитите хранителни вещества в тези плодове!

Цианидинът е силно противовъзпалително, антиоксидантно и анти-токсично съединение

Освен че придават блестящ цвят на плодовете и зеленчуците, антоцианините като цианидина са доказали, че имат много подсилващи здравето свойства, които включват противовъзпалително и антиоксиднатно действие. Според експертите по фитохимикалите, цианидинът има радикално унищожително действие, което помага в защитата на клетките на тялото от оксидативно увреждане и за снижаването на риска от рак и сърдечни заболявания. Именно гликозидите се усвояват лесно в кръвната плазма.

Може би ще ви бъде интересно да научите, че цианидинът се счита за по-силен антиоксидант от витамин С, витамин Е и ресвератрол. Ето защо, цианидинът бързо неутрализира реактивните кислородни видове като хидроксил радикала и реактивния кислород.  Богатите на антоцианини растения спомагат контролирането на възпалението, особено когато то е свързано с артрит.

Зелето има противораково действие, важно е как го готвите

Това е причината цианидинът да се счита за важен фактор за превенцията на възпалителните заболявания. Цианидинът изпъква заради анти-токсичните си свойства, особено способността му да отблъсква микотоксините, причинени от гъбички. Изследване, публикувано в списанието British Journal of Nutrition посочва, че цианидинът снижава фрагментацията на ДНК-то и оксидативното увреждане, причинено от:

Афлатоксин B1 (AFB1), канцерогенен метаболит, произвеждан от някои видове плесенни

Охратоксин A (OTA), възможен канцероген, който е метаболит на Aspergillus ochraceus и Penicillium verrucosum, вид приспособена към студа плесен

Изследователите казват за някои от анти-токсичните действия на цианидина: „Нашите експерименти доказаха значителното цито-защитно действие на цианидин-3-O-β- глюкопиранозид (C3G) ин витро срещу OTA- и AFB1-причинявано клетъчно увреждане”.

Спрете туморния растеж и убийте раковите клетки естествено с елагова киселина

Цианидинът може да е ключов в лечението на простатата

Според Американското раково общество, пред рака на простата се нарежда единствено ракът на кожата като най-често срещан вид рак сред мъжете в САЩ. Това показва, че около 1 на 9 мъже ще бъдат диагнозирани със заболяването в живота си. За отбелязване е, че около 60 процента от случаите са при мъже на 65 години и по-възрастни.

През 2018 година се очаква да бъдат поставени повече от 164000 нови диагнози за заболяването, като повече 29000 американци умират ежегодно от рак на простатата. Взимайки предвид тези факти, добрата новина е че цианидинът е доказал че е полезно естествено лечение на рака на простатата.

Афлатоксини в храната

Изследователите отдавна смятат, че разликите в начина на хранене — и по-конкретно, консумацията на вино, което съдържа цианидин и други полезни полифеноли — обяснява високия процент на рак на простатата в САЩ в сравнение с по-ниските проценти сред мъжете, живеещи в средиземноморските страни. В тези страни хората ядат много риба и зехтин, както и здравословни количества плодове, ядки и зеленчуци, които всичките се приемат за естествени спиращи рака храни. Авторите на изследване, публикувано в списанието Journal of Nutritional Biochemistry казват:

„Епидемиологичните данни показват, че полифенолните съединения в храната защитават от рак, а цианидинът и каемферолът са в изобилие във виното и растенията.

Ето защо, целта на изследването бе да се определи действието на цианидина и каемферола върху протеиновите нива на простагландин E2 (PGE2) и  на циклооксигеназа-2 (COX-2), както и за експресията (въздействието) на същите върху простатните ракови клетки”.

Магията на цветовете и здравето, кратък и полезен указател

Те откриха, че цианидинът снижава производството на PGE2 и действието на COX-2 в човешките простатни ракови клетки. Авторите на изследването заявяват, „Цианидинът и каемферолът… снижават нивото на PGE2 в… клетъчни култури, както и подсилват действието на арахидоновата киселина за повишаването на количеството на PGE2.

Цианидинът снижава нивата на протеина COX-2 по отношение на дозата и времето на действие. Изследване от 2015 година, публикувано в списанието International Journal of Oncology  откри, че цианидинът задейства клетъчната смърт и диференциацията на простатните ракови клетки.

С две думи, съединения като полифенолите, способни да задействат разграничаване могат да представляват потенциални химиотерапевтични агенти. За първи път учените показаха, че цианидина C3G, най-изобилният антоцианин в храната на хората, спира растежа и жизнеността на клетките, което води до спиране пролиферацията на простатните ракови клетки.

Д-р Джоузеф Меркола

Ето и продълженията на статията:

Цианидинът действа благоприятно в лечението на рак на дебелото черво – 2

Цианидин: ползи за сърцето, при диабет тип 2 и при артрит – 3

Още по темата:

Черната малина слага годжи и акай в джоба си, добра причина да я отглеждаме

Петте най-хранителни плода

Патладжани, пет чудесни причини да ги ядем редовно

Източник:

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2018/07/02/cyanidin-benefits.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art2&utm_campaign=20180702Z2&et_cid=DM218944&et_rid=352836726

Снимка: ohsnapletseat.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *