Патладжани, пет чудесни причини да ги ядем редовно

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

eggplants101444394

Патладжани… сини домати… Без значение как ги наричате, ползите им за здравето остават неизменни. Този зеленчук не е храна, която бихте искали да пропуснете.

Ето пет причини да ядем повече патладжани:

1. Повишават умствените способности:

Кожата на сините домати е добър източник на насунин. Това е мощен антиоксидант, който помага за предпазването на мозъчните клетки от оксидативен стрес и от увреждане от свободните радикали. Той дори спомага за изхвърлянето на отпадни вещества от мозъчните клетки. Ако мозъкът ви е здрав, това може също така да ви помогне да живеете по-дълго. Дори и лекото влошаване на познавателната способност може да повиши риска от смърт с цели 80%.

2. Контролират холестерола:

Изследвания с животни показват, че сокът от патладжан сваля килограми. Той също така помага за снижаването на вредния LDL холестерол и на общите нива на триглицеридите. Сокът се нуждае само от един месец, за да подейства. Това може би се дължи на хлорогенната киселина. Тя е един от най-мощните убийци на свободните радикали във всички растителни тъкани. Изследване откри, че тя снижава нивата на холестерол на гладно при плъхове с 44%. Тя може дори да помогне в предпазване от натрупването на тлъстини около черния дроб.

3. Укрепват сърцето:

Вече знаете, че патладжаните са добър източник на антиоксиданти… Но една група от тях—антоцианините—играе пряка роля по отношение риска от сърдечно заболяване. Изследване откри, че хората, които ядат по три или повече порции храни, богати на антоцианини на седмица е 34% по-малко вероятно да развият сърдечно заболяване през следващите 18 години. Тези съединения също така ви помагат да държите кръвното си налягане под контрол. Фибрите в патладжаните спомагат за снижаването на риска от сърдечно заболяване. Всеки седем грама фибри, които ядете на ден могат да спомогнат за снижаването на риска ви с до 9%.

4. Обуздават рака:

Полифенолите имат сериозна противоракова сила. Те спомагат предпазването от увреждане от свободните радикали и от възпаление, които повишават риска ви от рак. Но патладжаните съдържат уникални съединения, които могат да са дори още по-впечатляващи що се отнася до рака на кожата: соласодин рамнозил гликозиди (solasodine rhamnosyl glycosides – SRGs). Изследване откри, че кремът с екстракт от богатите на SRG патладжани спомага за свиването—и впоследствие елиминира— базално-клетъчните карциноми и плоскоклетъчните карциномни тумори. Те изчезнали само за 14 седмици … И не се появяват отново.

5. Прогонват високата кръвна захар:

Патладжаните са с ниско съдържание на въглехидрати… и с високо съдържание на фибри. Това е чудесна комбинация за снижаването на кръвната захар. Тя също така помага за поставянето на диабета под контрол. Яденето на богата на фибри храна може да снижи риска ви от диабет с повече от 20%. И тази информация е от изследвания, използвали причиняващи възпаление пълнозърнести храни. Заместването им с патладжани може да ви предостави дори по-впечатляващи резултати. Патладжаните също така ви предоставят добро количество естествен витамин К. А достатъчните количества от този витамин могат да ви помогнат да снижите риска си от диабет с още 20% през следващото десетилетие.

Патладжаните са вкусна добавка към всяко ястие. Само се постарайте да не го пържите или заливате със сирена. Печете ги във фурната или дори на скара вместо това. И не е задължително патладжаните да са само под формата на основно ястие… Добавянето на печени патладжани в салатата или сервирането им със сьомга дава вкус—и допълнителни ползи за здравето—на храната.

Това са само някои от ползите от яденето на патладжани – една от най-здравословните храни в света. Но както всяка храна и патладжаните могат да причинят странични ефекти при някои хора и при някои заболявания.

И накрая, нека добавим следната древна рецепта за сваляне на кръвното налягане:

Измийте средно голям патладжан и без да го белите го нарежете на 3-см кубчета. Сложете кубчетата в 3-литров стъклен съд и налейте чиста вода, така че тя да ги облее. Оставете в хладилника за четири дни и след това пийте по 30 мл от водата на ден. След около една седмица, патладжанът се разпада, така че изхвърлете кубчетата, но продължавайте да пиете водата. Мерете кръвното си налягане ежедневно, защото то ще падне осезателно.

Странични ефекти

1. Сърбеж по кожата при някои хора при допир.

2. Синдром на орална алергия в някои случаи, изразяващ се в сърбеж в устата.

3. Тъй като имат оксалативно действие, хората с бъбречни заболявания трябва да се консултират със своя лекар преди да консумират патладжани.

4. Консумирането на патладжани може да снижи усвояването на калций.

5. Патладжаните съдържат известно количество никотин.

6. Патладжаните могат да повлияят на растежа на плода в утробата.

 

Източници:

http://institutefornaturalhealing.com/2014/09/five-reasons-to-eat-more-eggplant/

http://kylenorton.healthblogs.org/2011/12/25/the-world-most-healthy-foods-vegetables-eggplant-solanum-melongenahealth-benefits-and-side-effects/

Снимка: www.rebootwithjoe.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

При предприемане на каквито и да било промени в храненето, препоръчваме първо да се консултирате с личния си лекар за избягване на непоносимост към храни и/или вредни последствия поради пиенето на лекарства. По този начин ще извлечете максималното от храните без да застрашавате здравословното си състояние.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *