Ниацинът (витамин В3) – набеден или убиец

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

fotolia_5368306_XS

От 50 години лекарите предписват на пациентите си един от В витамините, за който учените изследователи днес казват, че може да ви убие.

През последния половин век пиенето на В витамина ниацин се считаше за безопасен и лесен начин за подобряване на холестерола. Но сега изследване, в което са участвали хора на възраст от 50 до 80 години откри, че ниацинът не намалява риска от сърдечен удар или инсулт. Всъщност, изследването откри, че той може да повиши риска от преждевременна смърт.

Това последно и най-голямо изследване на ниацина, което включва повече от 25000 души със сърдечно заболяване бе публикувано на 16 юли в списанието The New England Journal of Medicine. Изследователите откриха, че използването на ниацин с дълготрайно действие за повишаването на нивото на полезния HDL холестерол не води до снижаване на инфарктите, инсултите или смъртните случаи. Резултатите бяха представени преди публикацията миналата година, след което производителят на лекарството с ниацин, използвано в изследването, Merck & Co., казаха че ще спрат продажбата на лекарството.

Изследването също така откри някои неочаквани и сериозни странични ефекти. Хората, които пиели ниацин било по-вероятно да изпитат проблеми с черния дроб, инфекции и кръвоизливи в различни части на тялото, включващи стомаха, тънките черва и мозъка от хората, вземали плацебо.

Ниацинът също така е свързан с повече хоспитализации сред пациентите с диабет и с развиването на диабет при хора, които не са били болни от диабет в началото на изследването.

По думите на пациент:

През последните приблизително 30 години пих ниацин, за да снижавам холестерола си. И наистина, в началото беше просто забавно и приятно, защото ниацинът те зарежда със силен прилив на енергия. Особено, ако не пиете версия с постепенно освобождаване на действието. Но е време да кажа довиждане на ежедневния си ритуал с ниацина. Защото медицинската общност наскоро откри, че пиенето на ниацин може да ви докара инфаркт! Не, не се шегувам с вас. Учените откриха също така, че ниацинът има абсолютно нулево действие в понижаването на холестерола”.

Страничните ефекти, свързани с изследването включват: чернодробни усложнения, инфекции, опасни кръвоизливи, неконтролируема кръвна захар при диабет, подагра и по-висок риск от развиване на диабет (ако човек не е бил болен когато е започнал да взема ниацин).

Ниацинът или витамин В3 е твърде опасен и не трябва да се използва рутинно от хора, които искат да контролират холестеролните си нива или да се предпазват от заболяване на сърцето, казват лекарите.

Предупреждението идва след наскоро откритите доказателства, които показват, че витаминът не снижава инфарктите или инсултите, а вместо това се свързва с повишен риск от кръвоизлив, диабет и смърт.

Ниацинът отдавна се използва за повишаване на нивата на липопротеините с висока плътност или на така наречения „полезен” (HDL) холестерол и е основен фокус при изследванията за предпазване от сърдечни заболявания от няколко десетилетия насам. Обаче, клиничните изпитания не показват, че вземането на ниацин под каквато и да било форма действително предотвратява сърдечните проблеми. Вземайки предвид тревожните странични ефекти на ниацина, изследователите сега казват, че витаминът дори не трябва да се предписва вече.

„Може би един човек в повече умира на всеки 200 души, на които предписваме ниацин”, казва изследователят Доналд Лойд-Джоунс, ръководител на Факултета по медицина Файнбърг на Северозападния университет (САЩ). „При такъв род сигнали, това е неприемлива терапия за по-голямата част от пациентите”.

Ниацин може също така да се купи без рецепта като хранителна добавка. Тези хранителни добавки могат да представляват опасност самите те, защото витамините не се контролират по същия начин като фармацевтичните продукти. „Формулата може да включва и други неща, за които не знаем и които може потенциално да усилват токсичността на ниацина”, казва Лойд-Джоунс. „След като ниацинът се продава без рецепта, мисля че е важно потребителите да разберат, че сигналът се отнася за всички видове ниацин”.

Наличните доказателства показват, че по-високите нива на полезен холестерол са само признак на по-нисък риск от сърдечни проблеми и че опитите за изкуствено повишаване на нивата на полезния холестерол изглежда не водят до снижаването на риска от проблеми със сърцето.

„HDL е добър маркер — ако той е по-висок, рискът на човек е по-нисък. Така че, ако можете да регулирате холестерола си със здравословен начин на живот и с физическа активност, то несъмнено това е нещо добро, което можете да направите, но не сме открили лекарство, което да повишава само HDL холестерола като в същото време осигурява полза по отношение на по-ниските рискове”, казва Лойд-Джоунс.

Здравословният начин на живот и най-вече здравословното хранене са първата препоръка за снижаване на „вредния” LDL холестерол и за снижаване на риска от сърдечно заболяване.

Дали ниацинът наистина е така опасен, както го изкарват последните разкрития отвъд океана предстои да разберем. На тази мисъл ни навежда фактът, че в изследването е използвано лекарство на фирмата Merck & Co. Все пак той с години се използва без да покаже така драстично всичките тези страховити странични ефекти. Длъжни сме да информираме читателите си и да ги посъветваме да внимават с приема на витамин В3 – поне що се отнася до източника (хранителна добавка с добро качество, както и от храната) или пък да спрат приемането му, което всъщност ще зависи от личния лекар или от специалист, но ще следим темата и отново ще пишем по въпроса.

Бъдете здрави

Здрави всеки ден

Източници:

http://easyhealthoptions.com/beware-b-vitamin-kills/

http://activerain.trulia.com/blogsview/2436545/niacin-can-kill-you–and-here-s-a-short-sale-in-galt

http://www.businessinsider.com/nicacin-aka-vitamin-b3-supplements-can-be-deadly-2014-7

Снимка: healthyeating.sfgate.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *