Седемте кода към отслабването на д-р Марк Хаймън

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Ако тялото ви не разгражда храната или не обменя веществата достатъчно бързо, вие качвате тегло. Разгадаването какво дърпа метаболизма ви надолу е от основно значение за отслабването.

lose-weight-suppress-hunger

Има седем основни причини за забавянето на метаболизма и всички те могат да бъдат идентифицирани и лекувани. Д-р Хаймън счита всяка причина за ‘код’, който, когато бъде разгадан, може да отвори вратата към оптималното здраве.

‘Не само, че ще отслабнете без никакво усилие и ще създадете здравословна обмяна на веществата, вие също така ще елиминирате основните причини за хроничното си заболяване,’ казва д-р Хаймън. ‘Това ще ви даде ново усещане за живота и енергия.’

1. Контролирайте апетита си.

Тялото произвежда хормоните и химикалите в мозъка, които ви карат да се чувствате сити или гладни. Например, хормонът лептин регулира метаболизма ви. Ниските нива на лептин могат да ви накарат да се чувствате гладни. Грелин е хормон, който се намира основно в стомаха и стимулира апетита. Когато регулиращите апетита хормони не са балансирани, вие преяждате и трупате тегло. Изследванията на кръвта, измерващи инсулина, глюкозния толеранс и мазнините (като например, триглицеридите и липопротеините с висока плътност) в кръвта ви могат да помогнат за разкриването на проблемите с апетита.

2. Намалете стреса

Стресът може да нанесе страхотни поражения на цялостното ви здраве. Той може да повиши телестните мазнини дори и да се храните здравословно и редовно да се движите. Когато сте стресирани, тялото ви произвежда хормон, наречен кортизол. Това повишава кръвната ви захар и нивата на инсулин, забавя изгарянето на мазнините и увеличава възпалението, и всички те водят до напълняване около талията. Хроничните високи нива на кортизол ви правят по-малко чувствителни към лептина, така че апетитът ви е повишен и вие напълнявате. Някои хора имат генетичен дефект, който прави невъзможно правилното преработване на кортизола.

Постоянният стрес също така причинява инсомния, което дисбалансира нормалния ви двадесет и четири часов ритъм, както и хормоните, отговарящи за апетита ви. Това води до допълнително затлъстяване.

Някои медицински тестове могат да определят дали реакцията ви към стреса е свръхактивна или слаба. Нивата кортизол могат да бъдат засечени в урината, кръвта и слюнката. Кръвен тест може да разкрие дали имате анормални нива на хормона на растежа инсулиноподобен растежен фактор-1 или IGF-1. Стресът и високите нива кортизол водят до снижени нива на IGF-1.

3. Контролирайте възпалението  

Възпалението нараства с напълняването, а напълняването засилва възпалението. Резултатът е порочен кръг на метаболична летаргия и повишена инсулинова резистентност. Медицински данни показват, че инсулиновата резистентност, свързана с прекалената пълнота може от части да се дължи на хронично възпаление.

Според д-р Хаймън, захарта е най-силната възпалителна субстанция в храната ни, следвана съвсем по петите от транс-мазнините. Транс-мазнините поддържат възпалението като блокират рецепторите, които обичайно задействат и спират вашия метаболизъм. Мастните киселини омега 3, съдържащи се в някои риби и в капсулите рибено масло, са полезни мазнини, които помагат на тези рецептори да функционират както трябва. Алергените в храната, като например, глутена също могат да причинят възпаление.

Кръвният тест за висока чувствителност към С-реактивния протеин е най-добрият метод за измерване на общото ниво на възпаление в организма. Той обаче не открива причината за възпалението. Нивата може да са повишени при пациенти с метаболически синдром, инсулинова резистентност, алергии към храни и страдащи от други заболявания. Типичното за хората с високи нива на чувствителност към СРП е, че те имат проблеми с отслабването.

Кръвните тестове могат също да се използват за откриване на алергии към храни и към околната среда, алергии към глутена и болестта нетропическо спру. Достигането до корена на възпалението може да ви помогне да определите как да промените храната си, така че да се отървете от килограмите и да не ги качите отново.

4. Избягвайте оксидативния стрес

Въпреки че кислородът е особено важен за живота, грешният вид кислород причинява увреждане на клетките. Молекулите на кислорода обичат да си имат партньор. Оксидативният стрес се получава, когато двойка молекули кислород се раздели на две. Самотната молекула кислород се превръща в много реактивна нестабилна молекула, наречена свободен радикал. Свободните радикали увреждат ДНКто, способстват за образуването на бръчки и причиняват израждане в норамлните метаболически процеси, насърчавайки пълнеенето и диабета. Антиоксидантите, съдържащи се в цветните зеленчукови храни, чайовете, червеното вино, какаото и в много добавки, помагат за снижаването на броя на свободните радикали в тялото и помагат за възстановяването на здравословния метаболизъм.

5. Превръщайте калориите в енергия

Няма да отслабнете, докато седите на дивана. Най-добрият начин енергично да заредите своя метаболизъм е да се движите. Физическата активност има положително влияние върху това колко бързо клетките ви превръщат храната в енергия.

6. Проверете щитовидната си жлеза

Вашата щитовидна жлеза е главният регулатор на метаболизма. Какво ядете, какво дишате и как се справяте със стреса влияят върху фунционирането на щитовидната ви жлеза. Един рутинен кръвен тест може да ви каже дали щитовидната ви жлеза е ленива или не.

7. Освободете черния си дроб от токсините

Токсините от храните и от околната среда могат да причинят напълняването ви. Токсините могат да са под формата на лекарства, бактерии, промишлени химикали и тежки метали като оловото. Тези замърсители могат да увредят или блокират сигналите, които контролират апетита ви. Вие можете да освободите тялото си от токсините с правилния баланс между протеини, мазнини, фибри, витамини, минерали и фитонутриенти, съдържащи се в растителните храни.

На повечето американци им липсват един или повече основни витамини или минерали. Д-р Хаймън препоръчва всеки да взима следните добавки ежедневно:

  •  комбинация от мултивитамини и минерали
  • калциев цитрат (800-1200 мг/ден)
  • магнезиев аминокиселинен хелат (400-600 мг/ден)
  • добавка от омега-3 рибено масло на почтена компания, гарантираща чистотата му; като всяка капсула би следвало да предоставя поне 300 мг еикосапентаенова (ЕРА) киселина и 200 мг докозахексаенова (ДКХ) киселина.

(За още информация прочетете и статията “Отслабването опростено” на д-р Хаймън.)

Както е показано в таблицата, с препоръчаните хранителни източници и добавки по-долу, допълнителните добавки ще зависят от това кой от седемте код най-много ви подхожда.

Хранителни източници и добавки, препоръчани от УлтраМетаболизма

КОД

ХРАНИТЕЛНИ ИЗТОЧНИЦИ

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

КОНТРОЛИРАЙТЕ АПЕТИТА СИ

Женшен; зелен чай; сминдух; канела

Липоева киселина, гама-линоленова киселина; фибри

НАМАЛЕТЕ СТРЕСА

Женшен; родиола; сибирски женшен; ашваганда; женско биле

Витамин В комплекс, магнезий, витамин С, цинк

НАМАЛЕТЕ ВЪЗПАЛЕНИЕТО

Капсаицин (от лют червен пипер); зелен чай; джинджифил; керцетин (от корите на плодове и зеленчуци); куркума; какао

Пробиотици (лактобациликус ацидофилус, бифидобактерии) бромелаинни и протеолитни ензими; антиоксиданти

ИЗБЯГВАЙТЕ ОКСИДАТИВНИЯ СТРЕС

Гинко; джинджифил; зелен чай; полифеноли; екстракт от гроздови семки; мляко от магарешки бодил; розмарин; куркума

N-ацетилцистеин; липоева киселина; коензим Кю10

ПРЕВРЪЩАЙТЕ КАЛОРИИТЕ В ЕНЕРГИЯ

Всички цветни плодове и зеленчуци; основни мастни киселини от морска и речна риба; морски водорасли; ядки; семки

N-ацетилцистеин; липоева киселина; коензим Кю10; ацетил-L-карнитин; никотинамид аденин динуклеотид (НАДХ); креатин на прах; аспартилова киселина; D-рибоза

ПОДСИЛЕТЕ ЩИТОВИДНАТА СИ ЖЛЕЗА

Морски водорасли; морски растения; сардина; сьомга

Витамин Е; витамин А; селен; йод; витамин Д; цинк

ПОДДЪРЖАЙТЕ ЧЕРНИЯ СИ ДРОБ ДЕТОКСИКИРАН

Глухарче; броколи; салати; къдраво зеле; пореч; нар; зелен чай

Пробиотици (лактобациликус ацидофилус, бифидобактерии); витамин С с минерални аскорбати; N-ацетилцистеин; липоева киселина; таурин; глицин; биофлавониди (керцетин; екстракт от гроздови семки; рутин

Кели Милър Стейси

Източник: Al Sears, Dr. Mark Hyman Simplifying Weight Loss, January 2010

Снимка: www.behaviourchangeandtechnology.org

Важно:

Сайтът „Ние сме здрави” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те нe са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Ние сме здрави” ви препоръчват да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...