Лободата и нейните удивителни ползи за здравето

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Някои от ползите за здравето на лободата включват способността й да регулира храносмилането, да подобрява здравето на бъбреците, да укрепва сърдечносъдовата система, да стимулира имунната система, да пречиства кръвта и да предпазва от някои видове рак и хронични заболявания.

loboda(1)

Представянеме ви лободата

Лобода е общото наименование за членове на рода Atriplex, обединяващ повече от 250 различни вида растения, които имат някои много уникални свойства. Може би най-необичайният аспект е способността на лободата да складира сол в листата си, което позволява на растението да расте в силно солена среда, в която повечето растения не биха могли да виреят. Тя се среща основно в Австралия, Северна Америка, Южна Америка и Евразия в субтропучните до умерени климатични пояси. Растението е много издържливо и съдържа голямо изобилие от хранителни вещества.

Макар че вкусът на някои сортове е много кисел, подобно на този на швейцарското зеле, други сортове са по-ядивни и могат да се използват с функиции, подобни на тези на спанака или на другите зелени листни зеленчуци. Хората консумират най-вече Atriplex hortensis, който има кисел вкус, но става за готвене и за включване в редица ястия, подобно на спанака. Лободата била е популярна в Средиземноморието още от древни времена, но после в голяма степен е заменена от спанака. Но сега лободата се радва на възвръщането на популярността си поради някои от своите уникални минерални, витаминови и органични съединения, които са полезни за здравето на хората.

Хранителна стойност на лободата

Лободата съдържа значителни нива витамин С, витамин К, калций, магнезий, фосфор, желязо, каротини, протеин, антоцианини, цинк, селен, триптофан, и хранителни фибри, които всичките са полезни за човешкото здраве по много различни начини.

Лобода: ползи за здравето

Храносмилателно здраве: Подобно на много от зелените листни зеленчуци, лободата е полезна за стимулиране на храносмилането заради нивата на хранителни фибри и други минерали, които оптимизират храносмилателните процеси. Това означава, че ядейки лобода можете да намалите вероятността от запек, както и от по-сериозни гастроинтестинални проблеми като язва на стомаха и дори рак на дебелото черво.

Функцията на бъбреците: Лободата доказано има леко слабително и диуретично действие, което означава, че стимулира уринирането. Това спомага за пречистване на бъбреците и за бързото елиминиране на токсините, излишните соли, водата и дори мазнини от тялото. Консумирането на лобода  причинява често уриниране, което осигурява правилното функциониране на бъбреците и то на високо ниво, като също така подобрява здравето на жлъчния мехур.

Предпазва от рак: Лободата наистина съдържа определени антиоксидантни съединения, способни да предотвратяват развитието на рак и да неутрализират свободните радикали, които причиняват оксидативен стрес в телесните органи и клетки. Например, високите нива на антоцианини и каротини в лободата помагат за снижаване признаците на преждевременно стареене, подсилват здравето на очите, подобряват сърдечносъдовото здраве и дори предпазват от някои мутации в клетките, които могат да доведат до рак.

Метаболитна ефективност: Протеините, минералите и витамините, съдържащи се в лободата помагат при всичко – от регулирането на хормоните до ензимните реакции, които са необходими за поддържане функционирането на тялото. Също така, високите нива на желязо и калций стимулират създаването на червените кръвни телца, кръвообръщението и оксигенацията на тъканите и на органовите системи, като по този начин повишават общата метаболитна ефективност и поддържат тялото регулирано и здраво.

Здраве на имунната система: Лободата съдържа почти два пъти количеството витамин С в кивито и лимоните, които често пъти се считат за най-подходящите храни за бързо набавяне на витамин С в организма. Това високо съдържание на аскорбинова киселина означава, че имунната ви система бива силно заредена, производството на бели кръвни телца е стимулирано, а функциите на тялото като клетъчна регенерация и зарастване на рани са ускорени. Също така, жълтеницата се лекува бързо с добавяне на лобода към храната.

Предупреждение: Подобно на спанака, лободата съдържа значетелни нива оксалова киселина (макар и по-малко от спанака). Това означава, че ако страдате от камъни в бъбреците, камъни в жлъчката или подагра, може да е добра идея да избягвате лободата и да си набавяте тези хранителни елементи от други източници.

Източник:

http://www.organicfacts.net/health-benefits/vegetable/orach.html

Снимка: www.dietetik.ro

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *