Бъбреците и опасността от дехидратация през лятото

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

dehydratation

Традиционните медии това лято не спират да говорят за „горещо”, ново изследване, което свързва екстремните температури с повишен риск от камъни в бъбреците. В изследването, учените са анализирали медицинските картони на 60433 възрастни и деца. И ги сравняват през температирните рекорди в годините между 2005 и 2011. Те откриват, че когато температурите се повишават в градове като Чикаго, Далас и Филаделфия, броят на посещенията в болниците на пациенти с камъни в бъбреците също рязко се покачва. И най-много посещения има в рамките на три дни от най-горещите дни.

Разбира се, политически коректните медии незабавно се опитаха да „припишат” този факт на „промяната на времето”. (Любопитното е, че те вече не я наричат „глобално затопляне” след миналата зима. А и това лято още един „полярен вихър” снижи температурите в целите Съединени щати с 3 и повече градуса по Целзий (10 градуса по Фаренхайт) до под средните по време на обичайно най-горещата седмица в годината в средата на юли).

Изследователите обаче свързват заключенията си с дехидратацията, която според мен вече се е превърнала в епидемия в САЩ. При лошото качество на питейната вода… всичките газирани напитки… спортните напитки и енергийните напитки, пълни с химикали… то много хора са опасно обезводнени. И дори не го знаят! Дори и шоколадът, прекомерното пиене на кафе, и на зелен/черен чай могат да причинят обезводняване поради наличието на кофеин – което може да накара бъбреците и стомашночревният тракт да губят вода.

Консумацията на зелен/черен чай е двойна заплаха. Тези видове чай съдържат кофеин. И отлагат формиращата камъни оксалова киселина в бъбреците.

Разбира се, никой не посочва, че камъните в бъбреците не се появяват изневиделица. (Прочете още една статия по темата тук.)

В априлския брой на 2014 година в моя бюлетин Insiders’ Cures аз посочих този проблем. Освен това, човек ще трябва да пие по около 16 чаши зелен/черен чай на ден, за да извлече ползи за здравето си. Този навик може също да допринесе за камъни в бъбреците.

Но тази теория просто не е вярна.

Камъните в бъбреците се наслояват бавно във времето поради отлагането на минерали и киселини в отводнителната система на бъбреците (уретера). И хроничното обезводняване определено е допринасящ фактор.

И накрая, това изследване просто илюстрира мнението, което поддържам от край време… хроничното обезводняване причинява образуването на камъни в бъбреците. В по-горещите дни обезводняването превръща формирането на камъни в бъбреците в по-сериозен проблем. То може да причини внезапно засилване на острите болки. И кара тези пациенти да търсят лечение за проблем, който се е натрупвал с години.

Интересното е, че изследователите не откриват този ефект върху бъбреците в Лос Анжелис, град също е включен в изследването. Може би живеещите в горещия и сух пустинен климат там вече са си научили урока да поддържат тялото си хиидратирано.

И така, какво трябва да правите, за да се предпазите от камъни в бъбреците?

Избягвайте газираните напитки, спортните напитки и енергийните напитки. И ограничете приема си на кофеин, оксалова киселина и танинови киселини в зеления/черния чай. Вместо това поддържайте тялото си хидратирано с южноафриканския чай от червения храст ройбос, който не съдържа кофеин и оксалова киселина, като освен това има ниско съдържание на танинова киселина.

Помогнах за разработването на напитка от растението, наречена Червения Джо (Red Joe (R)). Тя е на прах и можете да разтваряте пакетче от нея във всяка напитка, гореща или студена. (Читателите, които не могат да си набавят тази форма на чай от ройбос, могат да запарват ройбос на пакетчета и да го използват в горещи или ледени напитки, както и за готвене вместо вода.) Освен, че осигурява на тялото течност и електролити, чаят от ройбос подхранва клетките, за да осигуряват те хидратация на клетъчно ниво. Особено през горещите летни месеци.

Винаги на страната на науката,
Марк Майкози, МД

Източник:
Daily Mean Temperature and Clinical Kidney Stone Presentation in Five U.S. Metropolitan Areas: A Time-Series Analysis, Environ Health Perspect; DOI:10.1289/ehp.1307703

Снимка: manualidades.facilisimo.com

Прочетете още по темата: Черният шоколад не е причинил камъка в бъбреците ви

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *