Зелето има противораково действие, важно е как го готвите

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

zele

Зелето не получава цялото уважение, на което се радват други членове на семейството на кръстоцветните зеленчуци, а би следвало. За какво е полезно зелето?

По-добрият въпрос може би е, за какво не е полезно то? Като една от най-мощните лечебни храни на разположение, включването на зелето като редовна част от хранителния ви режим (по два или три пъти на седмица или още по-добре, по четири или пет пъти) може да предложи много и значителни ползи за здравето.

Зелето има предпазващи от рак свойства

Фондацията The George Mateljan Foundation наскоро изтъкна някои от последните новини за зелето и на първо място в списъка е способността му да предпазва от рак. Почти 500 научни изследвания са се занимавали с тази връзка и разкриват че противораковите свойства на зелето вероятно се дължат на:

1. Антиоксиданти

Зелето съдържа мощни антиоксиданти като витамините А и С и фитонутриенти като тиоцианати, лутеин, зеаксантин, изотиоцианат и сулфорафан, които стимулират детоксикиращите ензими и са способни да предпазват от рак на гърдата, дебелото черво и простатата.

Сулфорафанът, също така, селективно се цели в раковите стволови клетки и правейки го ефикасно предпазва от разпространението и/или повторното появяване на рака. Антиоксидантите помагат и за предпазването на тялото от оксидативния стрес.

Фондацията The George Mateljan Foundation отбелязва:

„Без достатъчен прием на антиоксиданти, кислородният ни метаболизъм може да бъде нарушен, и ние може да изпитаме метаболитния проблем, наречен оксидативен стрес. Хроничният оксидативен стрес сам по себе си може да е рисков фактор за развиването на рак”.

2. Противовъзпалителни свойства

Човек се нуждае от известно ниво на възпаление в тялото си, за да е здрав, обаче, също така е възможно и все по-често срещано възпалението да излезе извън контрол.

Ако имунната система погрешно задейства реакция, насочена против възпаление без наличието на заплаха, това може да доведе до значително, свързано с възпалението, увреждане на тялото, състояние което се свързва с рак и с други заболявания в зависимост от засегнатите от възпалението органи.

Зелето съдържа изобилие от противовъзпалителни хранителни вещества, с които да държи възпалението под контрол. Сред тях са антоцианините, вид полифеноли, които са особено много в червеното зеле, макар всички видове зеле да съдържат противовъзпалителни полифеноли.

3. Глюкозинолати

Глюкозинолатите са фитохимикали, които се разграждат в индоли, сулфорафан и други предпазващи от рак съединения. Индол-3-карбинолът, например, спира клетъчния цикъл при рак на гърдата без всъщност да убива клетките. Клетъчният цикъл представлява строго контролирани поредици от стъпки, през които клетката трябва да премине преди да може да се дели на две, включително дублиране съдържанието на клетките и окончателното им делене.

Ако конкретни компоненти от клетъчния цикъл могат да бъдат изменени, човек може да спре растежа на раковите клетки без да убива нормалните клетки. Индол-3-карбинол се намесва в клетъчния цикъл и „изключва” действието на ген за ензим, който е важен за цикъла на растеж на клетките.

Интересното е, че различните видове зеле (червено, бяло и савой) съдържат различни модели на глюкозинолатите, което предполага, че трябва да се опитвате да ядете различни видове зеле за най-добри резултатите по отношение на здравето. Фондацията The George Mateljan Foundation продължава:

„… глюкозинолатите са решаващият фактор в зелето по отношение неговите „противоракови” свойства. Глюкозинолатите, съдържащи се в зелето могат да бъдат преобразувани в изотиоцианатни съединения, които предпазват от различни видове рак като рак на пикочния мехур, гърдата, дебелото черво и простатата”.

4. Богато съдържание на витамин К1 и на В витамини

Една порция зеле ви предоставя 85 процента от необходимата за тялото дневна доза витамин К1, който заслужава да бъде нарочно споменат, защото много хора имат недостиг на този витамин. Витамин К1 е мастно разтворим витамин, който е най-известен с важната роля, която играе в съсирването на кръвта и в костния метаболизъм, както и за предотвратяването на Алцхаймер като помага за ограничаване увреждането на невроните в мозъка.

Зелето също така съдържа здравословни количества В витамини, включително витамин В9 (фолат, който е по-добър от синтетичната форма на фолиевата киселина, съдържаща се в много хранителни добавки), витамин В6, витамин В1 и витамин В5. В витамините са важни не само за енергия, те могат също така да забавят смаляването на мозъка до цели седем пъти в участъците на мозъка, конкретно познати като най-засегнати от болестта на Алцхаймер.

5. Ползи за храносмилането и лекуващи язвите свойства

Зелевият сок е едно от най-лековитите хранителни вещества за лечение на язва, защото е огромен източник на витамин У (който всъщност не е витамин, а ензим, познат като S метилметионин). Изследванията показват, че витамин У, даван под формата на суров зелев сок, е ефикасен за стимулирането на бързото заздравяване на пептичните язви.

Зелевият сок също така е един от най-силните стимуланти на тялото за произвеждането на киселина. Това е полезно, тъй като много хора имат ниско съдържание на стомашна киселина, което е причината за техните храносмилателни проблеми и значително повишава риска им от инфекция. Приемането на няколко чаени лъжици зелев сок преди ядене, или още по-добре, на сок от кисело зеле, ще направи чудеса за подобряване на храносмилането ви. Други съединения в зелето, които също имат способността да са полезни за лигавицата на стомаха и  на тънките черва включват глюкозинолатите, противовъзпалителните изотиоцианати, антиоксидантните полифеноли и подобната на аминокиселина субстанция, наречена глутамин.

zele 2 6a00d8341c4feb53ef010535d6c374970c-800wi

Важно е как готвите зелето

Зелето е най-полезно, когато се готви така, че да остане възможно най-близо до суровото си състояние, понякога наричано крехко-хрупкаво, за да запази многото си хранителни вещества. Леко свареното и суровото зеле, например, са единственият вид, при който ползите на този зеленчук в предпазването от рак били измерими в изследване (дълго готвеното зеле нямало измерими ползи!) Микровълновата фурна е също неприемлива за зелето, понеже готвенето му само две минути в нея унищожава много от ензимите, необходими за преобразуването на глюкозинолатите в предпазващите от рак съединения.

На пара или сотирано за кратко или сурово в салати са по-добрите варианти за консумиране на зелето. Зелето може също така да се прави на сок, както вече споменахме, а също и на кисело зеле, което предоставя на тялото ви здравословни количества полезни бактерии, а при използването на някои предизвикващи ферментация култури (стартерни култури), и витамин К2.

Зелето може също така да се използва като един от основните зеленчуци в туршия. То трябва да съставлява поне 80 процента от зеленчуковата смес, така че това е невероятно ефикасен начин да включите повече зеле в хранителния си режим. Ето кратко указание как сами да си приготвяте кисело зеле:

  1. Почистете и нарежете избраните от вас зеленчуци.
  2. Изстискайте сок от целина. Ще го използвате като саламура, понеже съдържа естествен натрий и не само елиминира необходимостта от морска сол, но също така пази зеленчуците от появата и растежа на патогенни бактерии.
  3. Наредете зеленчуците в голям буркан с широко гърло и ги залейте със сока от целина наред с модификаторите (закваска – стартерна култура – като кефирни зърна, суроватка или купена закваска на прах, които са предназначени за зеленчуци). Натиснете зеленчуците с дървено чукало добре, така че да не остане никакъв въздух в буркана. Добрата стартерна (предизвикваща ферментация) култура трябва да съдържа щамове на бактерии, които ще доведат до производството на високи дози витамин К2.
  4. Покрийте туршията със зелево листо и го подвийте надолу от всички страни. Уверете се, че зеленчуците са напълно обляни със сока от целина и че сокът стига до гърлото на буркана, за да елиминира всичкия евентуално останал в буркана въздух.
  5. Затворете херметически буркана и го дръжте на топло леко влажно място за 24 до 96 часа в зависимост от зеленчуците които правите на туршия. Идеалната температура е 20-24 градуса по Целзий (68-75 по Фаренхайт); а 30 (85) градуса са максимумът. Помнете, че топлината убива както полезните, така и не така полезните микроби!
  6. Когато туршията е готова, сложете я в хладилника, за да забавите процеса на ферментация.

Източник:

http://eatlocalgrown.com/article/13545-cabbage-cancer-preventing.html

Снимки: atari24.irwww.cookhereandnow.com

Прочетете още по темата:

НОВОТО СТАРО ЧУДО: СУЛФОРАФАН

Синапените листа – благословия за здравето

Нова причина да обичаме броколи

Рукола против рак: полезни свойства на салатната подправка

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *