Биомедицински дуел за нова генна технология между Китай и САЩ в битката с рака

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

За първи път в човешката история на човек са инжектирани гени, модифицирани с помощта на метода CRISPR-Cas9 (групирани, равномерно разпределени кратки палиндромични повторения, произнася се криспър).

CRISPR

Експериментът е проведен на 28 октомври 2016 година, когато екип китайски учени, ръководен от онкологът Лу Ю в Университета Сичуан в Ченгду вкарва генетично модифицирани (ГМ) клетки в пациент с агресивен рак на белите дробове като част от клинично изпитание в болницата West China Hospital в Ченгду.

В защита на пациента подробностите за изпитанието не се съобщават; но Лу казва, че изпитанието е „минало гладко”.

CRISPR е способ, който позволява на учените да променят геноми „с безпрецедентна прецизност, ефикасност и гъвкавост, според сайта Gizmodo. Д-р Марко Херолд, шеф на лабораторията на CRISPR съоръжението в Института за медицински изследвания Уолтър и Елиза Хол в Мелбърн, Австралия обяснява както следва:

„Технологията CRISPR разчита на два компонента — ензим и водеща молекула. Насочващата молекула отнася ензима в гена, който искате да модифицирате, ензимът разрязва гена и след това той може да бъде възстановен по много различни начини. Можете да промените функцията на гена, да премахнете гена напълно или да направите гена по-активен”.

Щура наука

Методът е изключително спорен. Макар че CRISPR има потенциал за нови разработки в  областта на медицината, селското стопанство и в други области, съществуват сериозни притеснения относно етиката относно променянето на човешкия геном. За китайското изпитание изследователите е трябвало да получат одобрение от  етичната комисия на болницата West China Hospital.

Клетките, участващи конкретно в това изпитание се счита, че не попадат в етичната сива зона, защото те няма да бъдат предавани на потомството. Но в крайна сметка, методът CRISPR би могъл да бъде използван за променяне на ембрионални клетки и на сперматозоидите, което ще възвести ерата на „дизайнерските бебета”.

Британският изследовател Кати Ниакин получи одобрение през февруари (2016) за модифициране на човешки ембриони, но единствено с цел основни изследвания. Ембрионите няма да бъдат имплантирани и трябва да бъдат унищожавани след 14 дни.

Китайският експеримент включваше модифицирането на имунните клетки на пациента, за да станат те по-ефикасни в справянето си с рака и след това да бъдат инжектирани обратно на пациента.

Пациентът ще получи втора инжекция; като екипът планира да лекува общо 10 души, които ще получат по 2, 3 или 4 инжекции. Основната цел на изпитанието е тестване безопасността на процедурата. Всички участници ще бъдат следени шест месеца, за да се определи дали инжекциите причиняват неблагоприятни последици. Екипът също така ще следи пациентите и след шестте месеца, за да види дали пациентите имат полза от лечението.

Обаче, Нейър Разви от Медицинския център на Университета Колумбия в Ню Йорк сити не е съвсем уверен, че изпитанието ще има успех в атакуването на рака на участниците. Той казва, че процесът на извличане, генетично модифициране и умножаване на клетките е „огромно начинание, което не е много предвидимо”. И добавя:

„Освен ако не покаже голяма полза по отношение на ефикасността, преминаването напред ще е трудно оправдано”.

„Биомедицински Спутник”

Списание Nature съобщава, че огромното научно откритие може да е „биомедицински Спутник”, правейки препратка към съветския сателит Спутник, за който се счита, че е подпали космическата надпревара между Съветския съюз и Съединените щати.

Още през юни 2016 година бе одобрено първото в САЩ човешко изпитание с помощта на CRISPR-Cas9 от федерална панел експерти по биосигурност и етика. Методът на модифициране на гени ще се използва за модифицирането на имунните клетки, така че те да атакуват три вида рак.

Първото американско изпитание с CRISPR се очакваше да бъде проведено от компанията Editas Medicine в опит да лекува рядка форма на слепота, наречена вродена амавроза на Лебер. Заболяването засяга само няколко стотин души в Съединените щати. Фактът че изпитанието ще се провежда при пациенти с рак, вместо това показва, че CRISPR може да се използва срещу често срещани заболявания по-скоро, отколкото се предполагаше първоначално.

Новината за китайското изпитание може да е сигнал за началото на международна надпревара за въвеждане на CRISPR техниките за модифициране на гените в клиниките в целия свят. Карл Джун, който специализира имунотерапия в Университета на Пенсилвания във Филаделфия казва:

„Мисля, че това ще доведе до „Спутник 2.0”, биомедицински дуел в действие между Китай и Съединените щати, което е важно след като конкуренцията обикновено подобрява крайния продукт”.

Джун е научният съветник в предстоящото изпитание на САЩ, което се очаква да се проведе в началото на 2017 година.

През ноември 2016 година група учени в Пекинския университет в Пекин се надяваха да започнат три клинични изпитания през март 2017 година с прилагането на метода CRISPR срещу рак на пикочния мехур, простатата и бъбреците. Обаче, за тези изпитания липсваха одобрение и финансиране, и все още няма данни те да са били предприети към 9 март 2017.

 

Източник:

http://naturalsociety.com/first-human-patient-injected-genetically-altered-genes-6264/

Снимка: www.agileengineering.dk

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *