3 естествени начина да се избавим от хроничната болка

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Постът в блога за наскоро разкритата измама, свързана с много продаваното и рекламирано лекарство против болка Celebrex на Pfizer доведе до безброй имейли, в които хората ме питат за естествени болкоуспокояващи.

Днес съм щастлива да споделя с вас три 100% естествени и ефикасни болкоуспокояващи, за да не трябва да разчитате на токсични лекарства, продавани с или без рецепта. Така че да започваме.

1. Ягоди (противовъзпалително действие)

erdbeeren-001

Тези алкализиращи и вкусни плодове доказано снижават нивата на С-реактивния протеин – маркер за възпаление – в тялото. Възпалителен маркер е резултат от прекалено многото протеини, освободени на мястото на възпалението; протеините се засичат или ‘маркират’ в кръвотока. Така че ягодите са особено полезни, ако страдате от артрит.

Те са най-добър източник на антиоксиданти и фитонутриенти, като антоцианини, флавоноли, фенолни киселини, елагитанини и терпеноиди. За жалост те са и основен източник на пестициди – на трето място са в списъка на най-опасната дузина плодове по съдържание на вредни вещества – така че се постарайте да купувате органично отглеждани плодове, било то замразени или пресни.

За най-добър противовъзпалителен отговор се опитайте да консумирате по чаша органично отглеждани ягоди поне по три пъти на седмица. Можете да ядете разбира се и повече без да се притеснявате. Можете да ги използвате и в плодова салата или под формата на шейкове.

2. Грозде (аналгетик, противовъзпалително действие)

Ако щете вярвайте, сладкото и сочно грозде съдържа всякакви видове противовъзпалителни съединения и болкоуспокояващи. Противовъзпалителните включват кверцетин, аскорбинова киселина и кумарин. Сред болкоуспокояващите в гроздето са салициловата киселина, камферол-гликозидите и ферулиевата киселина.

Гроздето е изследвано за болкоуспокояващите му свойства. Изследователи в Медицинския факултет на университета Джонс Хопкинс причиняват артрит в коленете на плъхове и дават на една група подсладена вода, а на другата – грозде на прах. Сравнявайки подуването и болките при двете групи, онези получавали грозде изпитвали по-малко болка и възпаление. Изследването не уточнява дали е използвано червено или бяло грозде, наричат го просто десертно грозде. Обаче, червените или лилави гроздови зърна като цяло се счита, че съдържат повече антиоксиданти.

Предупреждение – гроздето, особено вносното, попада под номер 7 в списъка на най-опасната дузина плодове по съдържание на пестициди. Така че търсете органично грозде.

Яжте гроздето вместо закуска в десет или четири часа или го прибавяйте в шейкове. Стафидите съдържат по-високи концетрации болкоуспокояващи компоненти, но яжте умерени количества заради високото им съдържание на захар. Органичният, неподсладен сок е концентриран източник на полезните за здравето свойства на гроздето, но и той е с много високо съдържание на захар. Най-добре е да ядете по чаша грозде през ден.

3. Йога (аналгетик, противовъзпалително, противостресово действие)

Йогата ефикасено и мощно успокоява болката, защото в изпълнението й тялото и ума са едно. Скорошно изследване, проведено от учени в Ню Йоркския университет показа, че йогата снижава психологическите и физиологични симптоми на хроничната болка. В интервю пред Science Daily, водещият изследовател Къртис обяснява, че

Йогата насърчава идеята, че ние не представляваме телата, преживяванията нито болката си. Това е изключително полезно при справянето с болката,” казва тя. „Освен това, заключенията ни ясно показват, че психологическите промени от своя страна засягат изживяването на физическата болка.”

Същото изследване показва, че физическата релаксация, предизвикана от йогата снижава пулса и повишава общата оксигенация на тялото.

А има и още добри новини за йогата и за свойствата й да снижава болката.

Изследване на университета на Охайо показа, че жените, които практикуват йога само веднъж или два пъти на седмица имат по-ниски нива на цитокина интерлевкин-6 (IL-6), който играе важна роля във възпалителния отговор на тялото и бива свързван с артрита и с много други заболявания. При тези жени стресът също е по-нисък, което води до чудесни косвени ползи за костите.

Вивиан Голдсмит

Източник: Vivian Goldschmidt, 3 Natural Ways to Get Rid of Chronic Pain, 19 July 2012

Снимка: www.speed-freight.org

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Ние сме здрави” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те на са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Ние сме здрави” ви препоръчват да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *