Ежедневното ядене на ябълки и домати възстановява увредените бели дробове на бивши пушачи

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Но, условието е да ги ядете сурови

apples-tomato-lungs

Ново изследване откри, че включването в храната на много домати и ябълки може да помогне за възстановяването на белите дробове на бивши пушачи от уврежданията. Изследването разкрива, че възрастните, които ядат по два домата и повече от три порции ябълки на ден се радват на по-бавно влошаване на белодробната функция от хората, които ядат по-малки количества от двата плода.

Обаче, възстановителното действие произтича единствено от пресни плодове, което означава, че консервираните или обработени алтернативи не вършат работа.

Плод, ефикасен колкото статините

Изследването е проведено от Факултета по обществено здраве Блумбърг на Университета Джонс Хопкинс и то оценява начина на хранене и белодробната функция на повече от 650 възрастни през 2002 година, а след това повтаря същите тестове върху същата група участници 10 години по-късно.

Участниците, които са от Германия, Норвегия и Великобритания, също така попълвали въпросници за начина си на хранене и за цялостния си прием на хранителни вещества, както и били подложени на спирометрия – процедура, която измерва капацитета на белите дробове за прием на кислород.

Предвид били взети и фактори като възраст, височина, пол, индекс на телесната маса, социално-икономическо положение, физическа активност и общ приток на енергия.

Природният ‘аспирин’ спира инфаркти и инсулти без страничните ефекти

Интересното е, че заключенията, включени в декемврийския брой за 2017 година на списанието European Respiratory Journal, показват, че връзката между начина на хранене и белодробната функция е дори по-очевидна сред бивши пушачи.

Посочва се, че при бившите пушачи, които ядели много домати и други плодове, особено ябълки, влошаването през 10-годишния период било по-бавно, което показва, че хранителните вещества, съдържащи се в тези растения помагат за възстановяването на причиненото от тютюнопушенето увреждане.

„Белодробната функция започва да се влошава на около 30-годишна възраст с различна бързина в зависимост от общото и конкретното здраве на отделните хора”, казва д-р Ванеса Гарсия-Ларсен, ръководител на изследването.

„Нашето изследване показва, че редовното ядене на повече плодове смекчава влошаването със стареенето на хората и може дори да помогне за възстановяване на причиненото от тютюнопушенето увреждане.

Освежаваща супа сваля кръвното налягане

„Начинът на хранене може да се превърне в един от начините за преборването на все повечето диагнози на ХОББ по света”.

Горните резултати предлагат потенциален начин за пушачите да избягват развиването на нелечимата ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест) – заболяване, от което в момента страдат около 1.2 милиона британци, както и на заболявания като емфизема и остър бронхит.

Сара Янг

Прочетете също:

Жена пи по чаша доматен сок всеки ден два месеца: Резултатът е впечатляващ!

Прочистете белите си дробове, върнете ги към живота за някакви си три дни! Задължително за пушачите!

Направете си сушени на слънцето домати и други плодове

32 невероятни ползи от доматите за кожата, косата и здравето

Не хранете звяра в себе си, кратък списък

Още по темата ще откриете в категория Бели дробове в сайта https://zdravivsekiden.com/

Източник:

https://www.independent.co.uk/life-style/lung-damage-repair-eating-apples-tomatoes-ex-smokers-cigarettes-tobacco-study-a8124721.html

Снимка: farmaciaromaest.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *