Направете си сушени на слънцето домати и други плодове

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

sun-dried tomatoes

(NaturalNews) Сушенето на плодове и зеленчуци на слънце е не само най-старият и най-лесен начин за съхраняването им, но той е и най-евтиният, също така, както и най-безвредният за околната среда избор. Хората използват слънчевата енергия, за да сушат плодове, зеленчуци и месо от хиляди години и техниката действа също толкова добре и днес, особено, ако живеете в климат с високи температури и ниска влажност.

Днес много хора използват дехидратори или фурната за сушенето на храни, но сушенето на слънце запазва повече от естествените им вкусове, а повечето отделено време и грижи си струват усилията. Освен това, научаването на техниката на сушене на слънцето е много полезно умение в случай на срив на електрическата мрежа.

Почти всеки вид храна може да бъде изсушена на слънцето, но е най-добре да започнете с изучаването на техниките с храни, които са относително лесни за сушене, като доматите.

Сушени на слънцето домати

Няма нищо по-вкусно от сушените на слънце домати, както и няма по-лесно нещо от това да си направите такива домати. Доматите от сортовете Рома и Помодоро, които са по-месести се смятат за най-добрият избор за сушене на слънце, но можете да сушите домати от всеки сорт. Най-важното нещо, което да вземете предвид е плътността – доматите не трябва да имат много семена, нито да са много водни. Срежете доматите на половина или на три части, по-дребните само на две, а ако сте избрали по-едри домати, на дебели филии. Постарайте се филиите да са с еднаква дебелина, за да им е необходимо еднакво време за сушене.

Измийте и нарежете доматите на желаната дебелина, след това ги наредете като оставяте място между тях върху скари под и над които има мрежа от неръждаема стомана. Мрежата осигурява преминаването на въздух, като в същото време спира буболечките. Можете да ги наръсите с билки и морска сол.

Уверете се, че следва период на горещо и сухо време, защото на доматите ще са им необходими няколко дни, за да изсъхнат добре. Наредете решетките на пряка слънчева светлина на възможно най-проветривото място.

Доматите са готови когато вече не са „лепкави” на допир, но все още еластични.

Сушените на слънце домати можете да съхраните в стерилизирани буркани в зехтин  или вакуумирани в пластмасови пликове.

dried-fruit

Други сушени на слънцето плодове

Поради високото им съдържание на захар и киселини, плодовете лесно се сушат на слънце; захарите и киселините помагат за забавяне на развалянето им докато съхнат. Кайсиите, гроздето, сините сливи и фурмите са едни от най-често сушените плодове. Повечето плодове се нуждаят от лека подготовка преди да ги сушите.
Кайсиите и прасковите трябва да се срежат на две и да им се махнат костилките. Плодове като ябълки, кайсии и круши трябва да се накиснат в лимонов сок или в разтвор на аскорбинова киселина за около пет минути преди да се наредят на скарите за сушене. Така те няма да покафенеят.
Нарежете плодовете на филийки с еднаква дебелина и изберете горещ период от време когато температурите ще са 30 градуса по Целзий  (85 градуса по Фаренхайт) или по-високи.
Внасяйте скарите на закрито през нощта или ги покривайте с покривка, за да не попиват влага отново.

Прочетете още за сушенето на плодове: Да, можете да си изсушите череши или вишни у дома!

След като плодовете са напълно изсушени, трябва да ги пастьоризирате за безопасното им дълготрайно съхранение.

За да подготвите изсушените плодове, след като се охладят ги сложете в херметически затварящи се буркани за една седмица до десет дни като разтръсквате бурканите всеки ден за разпределението на останалата в тях влага.
След като плодовете са подготвени по този начин, извадете ги от бурканите и или ги  пастьоризирайте във фурната на подноси, наредени на един ред на 70 по градуса Целзий (160 градуса по Фаренхайт) за половин час или ги сложете в пластмасови пликове във фризера на -18 градуса по Целзий (0 градуса по Фаренхайт) за 48 часа.
Сушенето на слънце на зеленчуци изисква в основни линии същия метод, както при плодовете, но трябва да ги нарежете на по-малки парчета поради по-ниското им съдържание на киселини.
Защо да не опитате сушенето на слънце това лято, особено, ако имате излишък от плодове и зеленчуци в градината?

Източник:

http://www.naturalnews.com/049904_sun_drying_food_preservation_off_the_grid.html

Снимки: www.allezielono.pl; www.eugeneweekly.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *