5 неща които трябва да знаете за холестерола си

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Както е с кръвното налягане, стойностите на холестерола са много важни с напредването на възрастта. Важно е да знаем тези стойности, защото ако те не се контролират или ако в тялото ви има твърде много от „вредния” вид холестерол, това може да доведе до сериозни последици за здравето.

ldl

Холестеролът има две форми: липопротеин с ниска плътност (LDL) и липопротеин с висока плътност (HDL). LDL е видът, който обикновено наричаме „вреден”, а HDL е „полезният” вид. Но какво прави холестеролът полезен или вреден?

Ами, LDL холестеролът всъщност се полепя по стените на артериите и затруднява преминаването на кръвта през тях. HDL – липопротеинът с висока плътност, от друга страна пренася холестерола в черния дроб, откъдето той бива изхвърлян. Холестеролът е особено важен за тялото и всъщност 80 процента от него се създава в тялото, така че е задължително да го поддържаме в здравословен баланс.

Макар че може и да знаете, че ключът към доброто здраве е здравословният холестерол, има някои факти за холестерола, които може би не знаете. Така че нека погледнем някои факти за холестерола, които не са много известни.

5 изненадващи факта за холестерола

1. Високият холестерол може да се открие върху кожата: 

Ако мислите, че единственият начин да се определи дали имате висок холестерол е чрез изследвания на кръвта, бъркате. Всъщност, високият холестерол може да се засече с просто око. При някои възрастни хора, страдащи от висок холестерол се появяват грапави жълтеникави петна, наречени ксантома по лицето (особено около очите) и по ставите.

2. Несъдържащите холестерол храни въпреки това повишават холестерола: 

Понеже толкова много от нас сме загрижени за холестерола си, производителите започнаха да произвеждат много продукти, които не съдържат холестерол. Но не се заблуждавайте от етикетите, тези продукти въпреки това могат да повишават холестерола.

Храните, съдържащи холестерол обикновено са продукти от животински произход като месо, мляко и яйца. Макар че дадена храна може да не съдържа такива съставки, за направата й може да са използвани техники, които повишават холестерола, например, храните, пържени в много мазнина.

Транс-мазнините повишават холестерола. Хубавото е че наскоро Агенцията за храните и лекарствата постави под забрана употребата им, така че скоро може да се храним много по-безопасно.

3. Безопасно е да ядем яйца ако имаме висок холестерол: 

Спорът за яйцата и холестерола сякаш съществува по-отдавна от класическата загадка „Кое е първо, кокошката или яйцето”? Един ден ни казват, че са опасни, а на следващия, че не са.

Съдържат ли яйцата холестерол – да, и още как. Безопасно ли е да им се наслаждаваме? Разбира се! Яйцата са суперхрана, която предлага много ползи за здравето. Американската сърдечна асоциация отново одобри консумацията на яйцата, така че не се колебайте и си хапвайте яйца – само помнете: Ключът е в умереността!

Прочетете още по темата: Пет суперхрани, които можете да си позволите

4. Вие се нуждаете от холестерол: 

Може би си мислите, че просто ще е по-лесно да елиминирате холестерола изцяло, но тялото ви всъщност се нуждае от него. Холестеролът е жизнено важен за клетъчната структура, хормоните, метаболизма и помага за усвояването на хранителните вещества. Поради тези причини ние не можем да живеем без него. Онова което можем да правим обаче е да си осигуряваме от здравословния вид, а не от вредния, който може да запуши артериите ни.

Прочетете още по темата: Забранената храна, която парира рака

5. Понякога не можем да избегнем високия холестерол: 

Може да се храните правилно, ежедневно да правите физически упражнения и като цяло да се грижите за здравето си, но изследванията на холестерола да разкриват друга картина. За жалост, навиците свързани с начина на живот не влияят на холестерола толкова, колкото го прави генетиката.
Високият холестерол може да се дължи и на генетика. Наричано семейна хиперхолестеролемия, това заболяване се предава с гените и води до високи нива на вредния холестерол. То може да доведе до ранен инфаркт, така че насоките на лекар са наложителни. Но не се отказвайте от здравослония начин на живот дори и генетично да сте предразположени към висок холестерол. Поддържането на здравословен начин на живот е важно, за да не влошите заболяването.

Както споменах, холестеролът е необходим, но правилните избори за поддържане на здравословен начин на живот са онези, които ви помагат да сте здрави, вместо да се поддадете на действието на холестерола. Както винаги, хранете се здравословно, правете колкото можете повече физически упражнения, снижете стреса, не пушете и ограничете консумацията на алкохол. Това са основите за дълъг живот и в идеалния случай те трябва да се изпълняват ежедневно.

Д-р Виткор Марконе

Източник:

http://www.belmarrahealth.com/5-things-you-need-to-know-about-your-cholesterol/

Снимка: www.thehealthcenter.net

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *